Logo image
Logo image

7 remedii naturiste pentru eliminarea paraziților intestinali

3 minute
Folosirea de remedii naturiste poate ajuta la eliminarea acestor „oaspeți enervanți”, mai ales în cazul copiilor.
7 remedii naturiste pentru eliminarea paraziților intestinali
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Un parazit este un organism care trăiește în detrimentul altuia dintr-o specie diferită, hrănindu-se pe seama lui și putând provoca daune sau răni semnificative, fără a oferi niciun beneficiu. Paraziții intestinali cunoscuți în mod popular sub numele de viermi rotunzi aparțin speciei Enterobius vermicularis. Vă prezentăm cele mai bune remedii naturiste pentru eliminarea paraziților intestinali!

Odată ce intră în sistemul digestiv prin gură, ouăle de vierme eclozează în intestinul subțire. Larvele continuă să avanseze spre intestinul gros, unde se transformă în adulți.

Femelele călătoresc spre rect și anus, de obicei noaptea. Acolo își depun ouăle, care aderă la marginile anusului. Ciclul complet durează aproximativ o lună.

Some figure

 

Cum se răspândesc paraziții intestinali

Acești paraziți intestinali se răspândesc ușor. „Vehiculele de transmisie” a ouălor, conform acestui studiu, sunt:

  • Mâinile copiilor: copiii simt mâncărime și se scarpină. Ouăle se lipesc sub unghii. Degetele pot duce ouăle înapoi în gură, pornind din nou ciclul.
  • Suprafețe: ouăle pot ajunge pe diferite suprafețe, unde pot supraviețui până la două sau trei săptămâni: lenjerie de pat, prosoape, ustensile de bucătărie, jucării și nisip în parcuri.

Acest tip de viermi afectează oamenii. Nu provin și nu se dezvoltă la animale domestice, deși acestea pot fi transmițători ai altor tipuri de paraziți.

Citiți și: Cei mai comuni paraziți alimentari

Remedii naturiste pentru eliminarea paraziților intestinali?

Vă prezentăm câteva remedii naturiste, care nu numai că pot fi folosite pentru a elimina acești paraziți intestinali enervanți, ci vor servi și la prevenție. Este de remarcat faptul că aceste alternative nu au suport științific, ci sunt recomandate de medicina tradițională.

Alimentele menționate conțin vitamine și minerale care ar putea ajuta la prevenirea și/sau eliminarea paraziților.

Some figure

 

1. Probiotice

Unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru eliminarea paraziților intestinali ce atacă microbiota sunt probioticele. Există alimente bogate în probiotice care ajută la refacerea bacteriilor naturale bune din flora intestinală. Aceste alimente includ:

  • Iaurt natural
  • Chefir
  • Ciocolată neagră
  • Castraveți murați
  • Supa miso
  • Murături

2. Papaya

Papaya, datorită conținutului său de papaină, are proprietăți vermifuge. O putem folosi în următoarele moduri:

  • Cu oțet de mere: zdrobiți papaya și adăugați puțin oțet de mere. Beți amestecul pe stomacul gol.
  • Cu miere: amestecați o lingură de suc de papaya cu una de miere și două de apă. Luați o linguriță pe stomacul gol.

3. Semințe de dovleac

Datorită cucurbitinei, dovleacul are proprietăți antihelmintice, previne și elimină paraziții intestinali. Este indicat să luați o lingură de semințe de dovleac pe stomacul gol, până când paraziții dispar.

Some figure

 

4. Lapte, usturoi, mentă, pelin și miere

Cu aceste ingrediente, putem face un alt remediu pentru a ajuta la eliminarea paraziților intestinali. Puneți într-un pahar de lapte trei căței de usturoi striviți, o lingură de suc de mentă, una de suc de pelin și alta de miere. Consumați un sfert de pahar pe stomacul gol.

5. Eucalipt

Este o plantă cu proprietăți vermifuge, cu ingrediente active foarte blânde, precum timolul și eucaliptolul. Este ideal pentru copii. Faceți o infuzie cu această plantă. În cazul copiilor, administrați două linguri de trei ori pe zi.

6. Pelin

Este o plantă excelentă pentru eliminarea paraziților intestinali. Planta trebuie zdrobită. Consumați 1 gram pe zi cu miere.

7. Cimbru

Infuziile de cimbru pot ajuta la eliminarea viermilor la copii. Preparați o infuzie dintr-o lingură de cimbru la cana de apă. Se consumă de trei ori pe zi.

Citiți și: Ce sunt ectoparaziții? Totul despre acarieni și purici

8. Turmeric

Turmericului i se atribuie proprietăți antioxidante, antifungice, antiinflamatorii și antiparazitare. Acest studiu descrie activitatea sa biologică și detaliază modul în care principalul său ingredient activ, curcumina, interferează în corp.

Pentru a profita de beneficiile sale ca remediu pentru combaterea paraziților, trebuie să preparați o infuzie. Adăugați o linguriță de pudră de turmeric într-o cană de apă clocotită. Lăsați infuzia să se odihnească acoperită câteva minute și va fi gata de băut.

Recomandări finale

În ciuda faptului ca sunt remedii naturiste, cel mai bine este să consultați medicul de familie înainte de a le consuma, mai ales în cazul copiilor mici sau al femeilor însărcinate. Veți afla dacă există contraindicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.