7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi
 

7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi

Pentru a profita de toate beneficiile uleiurilor esențiale, trebuie să ne asigurăm că sunt naturale și nu sintetice, deoarece acestea din urmă sunt mai puțin eficiente. Aflați cum să le folosiți zilnic în casă!
7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2021

Uleiurile esențiale sunt produse naturale utilizate în scopuri terapeutice. Se obțin din rădăcinile, semințele, florile și scoarța plantelor. În casă, ele pot fi utilizate în mai multe moduri, fie pentru a crea spații mai relaxante, echilibrate sau plăcute, fie pentru a spori creativitatea sau buna dispoziție. Vă oferim 7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă în fiecare zi!

7 sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă

Mulți oameni apelează la beneficiile uleiurilor esențiale pentru a ameliora anumite afecțiuni sau pentru a-și ridica moralul. În timp ce unii tind să le aplice pe piele, alții preferă să profite de aroma lor plăcută și să le dilueze cu apă în difuzor. Iată câteva recomandări pentru utilizarea uleiurilor esențiale acasă!

1. Difuzor aromatic

Difuzor de arome

 

Cel mai simplu și mai obișnuit mod de a folosi uleiurile esențiale este de a utiliza acasă un difuzor electric aromatic. Sunt disponibile diferite tipuri, dimensiuni și modele. Unele care funcționează încălzind apa și altele folosind vibrații cu ultrasunete care creează un fel de ceață rece în jurul aparatului.

Dacă lăsăm ușile camerelor deschise, aceste difuzoare acoperă mult spațiu. Va trebui doar să diluăm 4 până la 5 picături de ulei în puțină apă și să pornim difuzorul pentru a ne bucura de arome plăcute.

2. Pulverizare instantanee

Aceasta este o altă opțiune foarte simplă și ieftină. Constă în refolosirea unei sticle cu pulverizator pentru a dilua uleiurile în puțină apă.

Vom pulveriza amestecul în locurile pe care dorm să le parfumăm. Este o metodă ce poate fi combinată cu altele mai durabile.

3. Bețe din ratan sau bambus

Utilizarea uleiurilor esențiale acasă pentru împrospătarea aerului

 

Bețele din ratan sau bambus permit parfumarea ușoară și treptată a casei și sunt un element decorativ frumos și elegant. Avantajul este că nu avem nevoie de electricitate și putem reînnoi oricând bețele.

Vă recomandăm să evitați parfumurile sintetice și să alegeți uleiuri esențiale diluate în uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de migdale.

4. Uleiuri esențiale pe pernă

Dacă avem probleme cu somnul sau ne trezim în timpul nopții, uleiurile esențiale pot fi o opțiune bună pentru această problemă. Au proprietăți terapeutice ideale pentru a trata tulburările ușoare de sănătate, cum ar fi insomnia.

În acest caz, conform unui articol publicat de Start Sleeping, este recomandat să optăm pentru uleiuri esențiale precum lavanda, mușețelul sau iasomia. Putem impregna o batistă cu câteva picături de ulei chiar înainte de culcare pentru a o așeza lângă pernă. În acest fel, vom respira aroma plăcută pe tot parcursul nopții.

5. Becuri parfumate

Acest truc pentru parfumarea camerelor este o altă opțiune simplă, deoarece constă în aplicarea a câteva picături de uleiuri esențiale pe un bec oprit. Când îl porniți, va emite arome pe măsură ce se încălzește.

Este o metodă potrivită pentru casele mici și momentele specifice, deoarece funcționează pe distanță scurtă. Nu uitați să luați anumite măsuri de precauție și să nu le lăsați becurile aprinse când ieșiți din casă.

6. Soluție de curățare de uz casnic cu miros plăcut

Utilizarea uleiurilor esențiale acasă la curățenie

 

O altă modalitate de a impregna casa cu arome plăcute este să adăugăm uleiuri esențiale în cantități mici în produsele de curățare a podelei și suprafețelor. 

Putem folosi uleiuri esențiale cu proprietăți de curățare și antiseptice, precum lămâia, menta sau lavanda. În acest fel, vom oferi casei un aer de puritate și prospețime, pe lângă faptul că vom lupta cu tot felul de germeni.

7. Balsam

Adăugați câteva picături de ulei esențial în balsamul de rufe.

Uleiurile esențiale recomandate sunt cele citrice, precum portocala, grapefruitul sau mandarina. Pot fi folosite și cele florale, cum ar fi trandafirul, lavanda sau iasomia. În acest fel, toate hainele și țesăturile din casă vor fi parfumate mai mult timp.

După cum puteți vedea, există multe modalități de a profita de beneficiile uleiurilor esențiale acasă. Rețineți aceste recomandări simple și creative. Nu o să regretați!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ballesteros, J., Ramón, & Martinez, A. (2005). Intoxicaciones agudas en el hogar; exposiciones por inhalación. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
  • Kurlat, J. (2010). Elaboración de Detergente Lavavajilla. Inti.
  • Lozada-Urbano, M., Rivera, R., Miranda, D., Gallegos-Vergara, C., Reyes-Villegas, M. Y., & Xirinachs-Salazar, Y. (2014). Validation of a scale to assess contamination at home, study in rural Peru. Archivos de Medicina. https://doi.org/10.3823/1228
  • Start Sleeping. Best essential oils for sleep and insomnia. Recuperado el 28 de febrero de 2021. https://startsleeping.org/best-essential-oils-for-sleep-and-insomnia/#

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.