Logo image
Logo image

Combate constipația cu 5 smoothie-uri

3 minute
Nu uita că majoritatea fibrelor prezente în fructe se găsesc în coajă, motiv pentru care este indicat să adaugi și cojile fructelor în smoothie-urile tale organice pentru a te bucura de toate beneficiile oferite. 
Combate constipația cu 5 smoothie-uri
Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

În articolul de azi îți vom prezenta câteva smoothie-uri delicioase pe care poți să le bei pe parcursul întregii zile. Acestea au rolul de a combate constipația, bucurându-te în același timp și de alte beneficii pentru sănătate.

Există multe remedii naturale împotriva constipației. Unul dintre cele mai simple și mai plăcute modalități de a o trata este prin consumul zilnic de alimente care ajută la funcționarea corectă a intestinelor.

Smoothie-urile sunt mai bune decât sucurile

Deși atât sucurile naturale, cât și smoothie-urile sunt foarte sănătoase, fiind bogate în vitamine și minerale, atunci când vrei să tratezi constipația, este recomandat să apelezi la smoothie-uri. Acestea conțin numeroase fibre din compoziția fructelor care se pierd în procesul de stoarcere a sucului.

Te-ar putea interesa și:

5 rețete de smoothie laxativ pentru tratarea constipației

Astfel, smoothie-urile sunt mult mai sațioase și poți să le consumi atât la micul dejun, cât și ca gustare între mese. Reprezintă o modalitate gustoasă și sănătoasă de a preveni consumul excesiv de zahăr și produse din făină rafinată.

Îndulcește-le cu miere

Dacă simți nevoia să îndulcești puțin smoothie-urile, evită să apelezi la zahăr, întrucât acesta este nociv. Încearcă să folosești un îndulcitor natural care are și proprietăți laxative: miere de acacia. Dacă nu găsești acest sortiment, poți să optezi pentru orice tip de miere de albine sau melasă obținută din fructe sau cereale.

Some figure

Combate constipația cu chefir și prune uscate

Chefirul este un tip de iaurt fermentat care păstrează proprietățile laptelui, dar are și câteva beneficii în plus. Este mai ușor de digerat, deoarece conține mai puțină lactoză și mai multe bacterii sănătoase care protejează flora intestinală. Poți să cumperi de la supermarket sau să îl prepari singur acasă din lapte fermentat.

Prunele uscate sunt bogate în calciu și previn osteoporoza, dar conțin și multe fibre. Sunt recunoscute de secole întregi drept unul dintre cele mai bune alimente împotriva constipației. Dacă poți, încearcă să le înmoi în apă cu o seară înainte de a le folosi.

Some figure

Ovăz și curmale

Spre deosebire de laptele de orez, care poate cauza constipație la anumite persoane, laptele de ovăz este bogat în mucilagiu, un soi de fibră care stimulează activitatea intestinelor. Pentru acest smoothie poți să folosești lapte de ovăz sau o lingură de fulgi de ovăz care au fost înmuiați în apă timp de câteva ore.

Curmalele, la fel ca majoritatea fructelor uscate, conțin multe fibre și oferă foarte multă energie, fiind o alegere excelentă pentru un smoothie băut dimineața.

Ovăzul oferă o textură cremoasă, iar curmalele un gust dulce. 

Combate constipația cu măr și kiwi

Merele sunt folosite pentru a combate atât diareea, cât și constipația. Secretul stă în coajă, care conține cea mai mare parte a fibrelor din acest fruct. Dar dacă vrei să consumi coaja, ai grijă să alegi mere organice, fără pesticide.

Pentru acest smoothie, poți să folosești un măr în stare crudă sau puțin fiert, pentru a extrage cât mai mult din aroma sa.

Pe de cealaltă parte, fructul de kiwi este mâncat de obicei pe stomacul gol pentru un efect laxativ mai puternic.

Te-ar putea interesa și:

10 laxative naturale pentru constipație

Iaurt și smochine

Dacă nu găsești chefir, iaurtul este o alternativă bună, deși nu conține la fel de multe enzime pozitive. Încearcă să găsești cel mai natural iaurt posibil, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori, culori și arome artificiale.

Smochinele, atât proaspete, cât și uscate, sunt bogate în fibre și oferă acestui smoothie delicios o dulceață naturală.

Some figure

Alune și semințe de in

Nucile și semințele conțin foarte multe fibre și pot fi adăugate în aceste smoothie-uri, împreună cu orice lapte vegetal care îți place.

Alunele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Lasă semințele de in să se înmoaie în apă peste noapte pentru a elibera mucilagiu. Poți să adaugi în smoothie și apa în care le-ai înmuiat.

Adaugă o mână de nuci și o linguriță de semințe de in în orice smoothie preparat.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.