8 obiceiuri care te ajută să pierzi în greutate - Doza de Sănătate
 

8 obiceiuri care te ajută să pierzi în greutate

Pentru a slăbi în mod sănătos, trebuie să adopți niște obiceiuri simple care te ajută să îți controlezi pofta de mâncare și să îți accelerezi metabolismul. Pune-le și tu în practică pentru a mări eficiența dietei urmate.
8 obiceiuri care te ajută să pierzi în greutate
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai kilograme în plus, probabil ai căutat de nenumărate ori metode care să te ajute să pierzi în greutate. Până la urmă, nu este vorba numai de aspectul estetic. Dacă ești supraponderal/ă sau obez/ă, este necesar să slăbești pentru a te bucura de bunăstare fizică și psihică.

Totuși, pierderea în greutate nu este o sarcină ușoară. Chiar dacă adopți obiceiuri sănătoase, nu poți slăbi peste noapte. Desigur, există cure de slăbire care promit rezultate în doar câteva zile, dar cel mai bine este să slăbești treptat, pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol.

Chiar dacă unele persoane se stresează atunci când nu văd rezultate rapide, dacă alegi o cale sigură și te ții de ea, poți slăbi treptat și rapid în același timp.

Din fericire, nu trebuie să urmezi o dietă strictă sau periculoasă. Este de ajuns să adopți câteva obiceiuri foarte simple, dar eficiente. În acest articol, îți prezentăm cele mai bune 8 obiceiuri pe care este bine să le incluzi în programul zilnic pentru a pierde în greutate în mod sănătos.

1. Dacă vrei să pierzi în greutate, ține mâncarea sănătoasă la vedere

Legume care te ajută să pierzi în greutate

Dacă ții mâncarea sănătoasă la vedere, îți vine mult mai ușor să îți schimbi obiceiurile alimentare pentru a slăbi într-un mod sigur. De exemplu, dacă pui fructe și legume pe masă sau ții mereu la îndemână câteva nuci, poți reduce tendința de a consuma gustări bogate în calorii, cum ar fi prăjelile și dulciurile.

2. Mănâncă în farfurii mici

Deși pare un obicei prostesc, folosirea farfuriilor mici este foarte utilă dacă vrei să controlezi numărul de calorii consumate de-a lungul zilei. Deși porțiile vor fi mai mici, faptul că mâncarea ocupă toată farfuria îți „amăgește” creierul. Acesta crede că este o cantitate suficientă pentru a se sătura.

3. Mănâncă mai multe fructe și legume

O alimentație sănătoasă te ajută să pierzi în greutate

Cinci sau șase porții de fructe și legume proaspete pe zi sprijină procesele din organism responsabile de arderea grăsimilor în exces.

Conținutul ridicat de apă, fibre și antioxidanți din aceste alimente stimulează eliminarea deșeurilor, împiedicându-le să îți afecteze metabolismul. În plus, fructele și legumele oferă un plus de energie organismului, îmbunătățindu-ți randamentul atât la nivel fizic, cât și mintal.

Totodată, fructele și legumele prelungesc senzația de sațietate și reduc tendința de a consuma mai multe calorii decât ar trebui.

4. Mănâncă încet

Mâncatul rapid împiedică eliberarea substanțelor chimice care generează senzația de sațietate. Astfel, ajungi să mănânci în exces. Deși unii oameni fac acest lucru în mod inconștient, este necesar să încerci să încetinești ritmul atunci când mănânci ca să pierzi în greutate. 

Dacă acorzi mai mult timp mesei, ai ocazia să mesteci mai bine alimentele și să previi mâncatul în exces.

5. Bea apă și alte băuturi sănătoase

Apa te ajută să pierzi în greutate

Mărirea consumul de apă și de băuturi sănătoase accelerează metabolismul și te ajută să pierzi în greutate mai rapid. Apa hidratează celulele din organism, îmbunătățește procesele de curățare de la nivelul organelor excretoare și prelungește sațietatea.

Ceaiurile cu proprietăți detoxifiante, shake-urile verzi și apa cu aromă de fructe sunt alte opțiuni minunate pentru a slăbi în mod sănătos.

6. Dormi bine

Dacă vrei să pierzi în greutate, un somn de calitate este o condiție esențială pentru a obține rezultatele dorite.

În timp ce dormi, la nivelul metabolismului se activează o serie de funcții importante. Acestea măresc producția de hormoni care țin sub control foamea. Dacă stai mult timp treaz sau ai un somn întrerupt, poftele alimentare cresc, iar odată cu ele crește și riscul de obezitate.

7. Optează pentru exerciții fizice combinate

Sportul te ajută să pierzi în greutate

Exercițiile cardio practicate zilnic reprezintă o modalitate excelentă de a mări consumul de energie și de a arde grăsimile mai ușor. Totuși, dacă le combini cu un antrenament de forță și exerciții de fitness, pierderea în greutate este și mai simplă.

8. Asezonează mâncarea ca să pierzi în greutate

Mâncarea asezonată accelerează metabolismul și, implicit, pierderea în greutate. Condimente precum piperul cayenne sau curcuma îmbunătățesc activitatea metabolică. Astfel, acestea sprijină procesul prin care grăsimea este transformată în energie.

După cum poți vedea, este mult mai ușor să pierzi în greutate dacă adopți câteva obiceiuri simple care te ajută să îți controlezi pofta de mâncare și să îți accelerezi metabolismul. Încearcă să le incluzi în rutina zilnică pentru a mări eficiența dietei urmate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Cheng CC., Hsu CY., Liu JF., Effects of dietary and exercise intervention on weight loss and body compositin in obese postmenopausal women: a systematic review and meta analysis. Menopause, 2018. 25 (7): 772-782.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.