O dietă de slăbit eficientă cu 7 alimente esențiale - Doza de Sănătate
 

O dietă de slăbit eficientă cu 7 alimente esențiale

Carbohidrații și grăsimile sănătoase sunt indispensabile pentru a urma o dietă de slăbit eficientă. Evită concepțiile greșite în ceea ce privește pierderea în greutate și adoptă o alimentație adecvată.
O dietă de slăbit eficientă cu 7 alimente esențiale
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când decidem să urmăm o dietă de slăbit, primul aspect pe care îl luăm în considerare este lista de alimente la care va trebui să renunțăm.

În general, avem impresia că este nevoie să renunțăm la diverse produse alimentare ca să reușim să pierdem în greutate. Drept rezultat, vom experimenta stres și anxietate. Vestea bună este că această concepție nu este 100% adevărată.

Unele alimente sunt într-adevăr mai sănătoase decât altele. Totuși, nu este nevoie să renunțăm complet la toate produse pe care, în mod obișnuit, nu le considerăm compatibile cu o dietă de slăbit.

De pildă, consumul de carbohidrați este, în mod surprinzător, esențial pentru a susține procesul de slăbire. Timp de mulți ani, carbohidrații au fost considerați a fi nocivi.

Numeroase persoane aveau impresia că, pentru a pierde în greutate, această substanță trebuia eliminată complet din dieta lor zilnică. Carbohidrații oferă energie și se credea că această energie este convertită în grăsime.

Însă se pare că o cantitate adecvată de carbohidrați stimulează metabolismul. Mai mult, acest nutrient oferă căldură internă și susține eliminarea lichidelor.

Există multe cazuri asemănătoare. Când vine vorba de a pierde în greutate, deseori se întâmplă să avem anumite concepții greșite. Citește în continuare pentru a afla cum poți urma o dietă de slăbit eficientă.

7 alimente care trebuie incluse într-o dietă de slăbit

1. Cerealele integrale

Cerealele integrale nu trebuie să lipsească din nicio dietă de slăbit

Cerealele au o reputație proastă în rândul persoanelor care vor să urmeze o dietă de slăbit. Însă, dacă alegem soiuri adecvate, acestea pot fi veritabili aliați în ceea ce privește pierderea în greutate. Cele mai benefice cereale sunt cele integrale.

Este vorba despre acele cereale care nu au fost supuse procesului de rafinare. Printre acestea se numără grâul integral, ovăzul integral, alacul integral și quinoa integrală. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, ingredient esențial pentru a detoxifica tractul intestinal și a elimina grăsimea.

Citește listele de ingrediente de pe ambalajul produselor alimentare pe care le cumperi. Anumiți producători vând alimente care includ „cereale fortificate cu fibre”. Ai mare grijă deoarece acestea nu sunt cereale integrale.

Deși cerealele fortificate cu fibre sunt mai sănătoase decât cele tratate cu agenți de albire, ele nu reprezintă cea mai bună opțiune. Din cauza proceselor la care sunt supuse, acestea sunt de calitate inferioară în comparație cu diversele cereale integrale.

2. Fructele

Pofta de zahăr este considerată a fi unul dintre cei mai mari inamici ai oricărei diete de slăbit. Cu toate acestea, zaharurile naturale nu sunt nocive. Din contră, acestea aprovizionează organismul cu energie.

Ceea ce trebuie să evităm sunt zaharurile adăugate, pe care organismul le convertește imediat în grăsime. Fructele ne oferă zaharuri „benefice” și acizi necesari pentru a putea digera alimentele consumate. Cele mai recomandate fructe sunt:

  • Kiwi
  • Merele
  • Grepfrutul
  • Căpșunile

3. Avocado

Puțin avocado nu trebuie să lipsească din nicio dietă de slăbit

Am hotărât să dedicăm fructului avocado o secțiune specială. Proprietățile acestui fruct sunt remarcabile. Avocado este o sursă importantă de grăsimi vegetale, de care organismul uman are nevoie pentru a funcționa corect. Un alt beneficiu al acestor grăsimi este faptul că echilibrează tractul intestinal.

Putem consuma avocado în mai multe moduri. Dacă vrei să îl incluzi în dieta ta de slăbit, îl poți utiliza ca înlocuitor pentru ulei. În plus, acest fruct oferă o senzație de sațietate. Orice dietă de slăbit ar trebui să includă avocado!

4. Ouăle

Ouăle sunt bogate în grăsimi sănătoase și, în plus, conțin multe proteine. Probabil asociezi acest aliment cu persoanele care se antrenează frecvent, dar ouăle nu sunt indicate doar persoanelor care doresc să aibă mușchi bine definiți.

Ouăle stimulează mușchii și le oferă protecție. Acest beneficiu este foarte util dacă vrem să pierdem în greutate. De ce? Răspunsul este simplu: o musculatură puternică accelerează metabolismul. Astfel, ouăle ne ajută să pierdem în greutate mai repede și să avem o siluetă suplă și atractivă.

5. Somonul

O dietă de slăbit eficientă trebuie să include pești ca somonul

Și somonul este un aliment frecvent considerat a fi incompatibil cu o dietă de slăbit. Acest pește intră în categoria de „pești grași”, însă grăsimile pe care le conține sunt sănătoase.

Astfel, somonul nu constituie o cauză a câștigului în greutate, ci una dintre posibilele soluții ale acestei probleme. Mai mult, acest pește este bogat în proteine. Puține alimente îți oferă la fel de multe beneficii.

Te-ar putea interesa și:

Rețete delicioase cu pește

6. Tonul

Cel mai bine este că consumăm ton proaspăt. În acest mod, profităm de toate beneficiile pentru sănătate ale acestuia. Printre altele, tonul este bogat în proteine și sărac în grăsimi și calorii.

Multe persoane adoră tonul la conservă. Dacă și tu te numeri printre acestea, încearcă să consumi ton conservat în sucul său propriu.

În cazul în care vrei să mărești conținutul de grăsimi al acestui produs, adaugă puțin ulei de măsline (suficient pentru a umple jumătate de conservă). Combinația de ton și ulei de măsline constituie un mic dejun delicios.

7. Leguminoasele

Leguminoasele nu trebuie să lipsească din nicio dietă de slăbit. Acestea prezintă un conținut semnificativ de fibre. Mulți dintre noi gătim leguminoasele împreună cu alimente bogate în grăsimi, ca sângeretele sau baconul.

Dacă până acum nu te-ai gândit că există și alte moduri de a găti leguminoasele, află că ai la dispoziție numeroase variante. Nu este imposibil să gătești preparate cu leguminoase care să te ajute să obții silueta mult visată.

Ai observat că toate alimentele prezentate în acest articol conțin calorii? Cu toții vrem să consumăm mai puține calorii decât ardem, dar cel mai bine este să ne creștem aportul de alimente care accelerează metabolismul.

Numai așa vom putea urma o dietă de slăbit eficientă. Evident, trebuie să consumăm o cantitate echilibrată de calorii. Pe de altă parte, nu uita să îți și protejezi sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Faith Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.