Cele mai bune alimente cu calorii negative - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune alimente cu calorii negative

Pe lângă faptul că alimente cu calorii negative precum anghinarele ne ajută să obținem silueta mult visată, acestea sunt aliați de nădejde pentru a menține un nivel de colesterol optim.
Cele mai bune alimente cu calorii negative
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când dorești să pierzi în greutate, este nevoie să faci mișcare și să adopți o dietă sănătoasă. Pentru a-ți da o mână de ajutor, în articolul de azi te invităm să descoperi câteva alimente cu calorii negative și diferitele moduri în care le poți găti.

Dar ce sunt celebrele alimente cu calorii negative? Este vorba despre acele alimente al căror conținut caloric este mai mic decât cantitatea de energie necesară digerării lor. Practic, pentru a digera alimente cu calorii negative, organismul uman este forțat să recurgă la calorii din rezervele proprii.

7 alimente cu calorii negative care nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică

1. Sparanghelul

Sparanghelul pe lista de alimente cu calorii negative

Sparanghelul se numără printre puținele alimente cu calorii negative pe care le avem la dispoziție. În plus, acesta are un efect diuretic foarte benefic pentru organism. Fie că îl consumi proaspăt sau conservat, la grătar sau fiert, sparanghelul oferă numeroase avantaje.

Evită însă să prăjești sparanghelul sau să îl combini cu unt sau sosuri. Dacă gătești această legumă astfel, îi vei altera proprietățile benefice. Ca să profiți la maxim de beneficiile sparanghelului, consumă-l fiert.

2. Vinetele

Vinetele reprezintă un alt aliment cu calorii negative care poate fi gătit la grătar sau făcut piure.Combină-le cu pește și carne, astfel încât să obții preparate delicioase, hrănitoare și sărace în grăsimi. Vinetele au un gust savuros și sunt mult mai sănătoase decât carnea procesată.

3. Roșiile cherry

Incluse deseori în salate, roșiile cherry au proprietăți foarte interesante. De pildă, acestea au un conținut de zahăr mult mai scăzut decât roșiile clasice. Mai mult, roșiile cherry sunt bogate în vitamine și se înscriu în categoria alimentelor cu calorii negative. Nu ezita să incluzi roșiile cherry în diverse salate.

4. Sfecla

Alimente cu calorii negative precum sfecla roșie

Și sfecla roșie intră în categoria de alimente cu calorii negative, putând fi inclusă în salate și sucuri împreună cu alte fructe și legume. Poți consuma sfecla fie crudă, fie gătită.

O altă opțiune este să combini sfecla cu legume precum prazul și morcovii pentru a prepara un piure. Indiferent de varianta aleasă, vei obține un preparat sănătos, sărac în calorii și cu numeroase beneficii pentru sănătate.

5. Broccoli

Broccoli reprezintă una dintre cele mai delicioase legume disponibile. Cel mai bine este să îl fierbi, astfel încât să îi conservi toți nutrienții, fără a-i crește conținutul de grăsime. Poți, de asemenea, să gătești broccoli la grătar și să-l combini cu fructe deshidratate, fructe uscate, susan sau mirodenii.

6. Morcovii

Alimente cu calorii negative precum morcovii

Morcovii reprezintă, probabil, cel mai delicios și versatil aliment cu calorii negative. Poți să-i razi și să îi combini cu suc de portocale și de grepfrut pentru a obține o băutură detoxifiantă.

Această legumă stimulează producția de beta-caroten a organismului, o vitamină ce accelerează producția de melanină. În plus, morcovii sunt ideali pentru a oferi protecție pielii.

7. Anghinarele

Alimente cu calorii negative precum anghinarele

Anghinarele sunt delicioase dacă le consumăm crude, asezonate cu vinegretă proaspătă sau fierte cu puțin ulei de măsline. Poți chiar achiziționa inimi de anghinare conservate.

Această legumă este unul dintre cele mai echilibrate alimente cu calorii negative, putând reduce nivelul de trigliceride din sânge. Din acest motiv, anghinarele reprezintă un aliat de nădejde în lupta împotriva colesterolului „rău” (LDL) și pot crește nivelul de colesterol „bun” (HDL).


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.