8 sfaturi pentru a scăpa de tristețe
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
La un moment dat în viață, cu toții suntem triști. Deși nu ne place să o resimțim, tristețea este o emoție naturală, ba chiar necesară. Însă atunci când această emoție capătă proporții uriașe, avem de suferit. În acest articol îți oferim câteva sfaturi pentru a scăpa de tristețe.
Într-o anumită măsură, tristețea ne ajută să fim raționali și să ne găsim echilibrul.O viață plină de bunăstare și fericire probabil nu ne-ar ajuta cu nimic și nu ar fi suficient de motivantă. Cu toate acestea, o stare de tristețe continuă este o problemă pe care trebuie să o soluționăm.
Treci printr-o perioadă complicată și simți că nu mai ai nicio rază de speranță? Ține cont de următoarele sfaturi pentru a scăpa de tristețe.
Sfaturi pentru a scăpa de tristețe
1. Nu te mai gândi la lucrurile care te supără
Pentru a înceta să fii trist, trebuie să înțelegi că a-ți bate capul cu aceeași idee în mod obsesiv este un lucru dăunător și inutil.
A-ți concentra toată atenția asupra motivului depresiei îți accentuează starea de tristețe, dar și sentimentul de frustrare legat de neputința de a face ceva pentru a schimba situația. Pentru a rupe acest cerc vicios, ocupă-ți mintea cu alte gânduri.
- Deconectează-te prin participarea la activități distractive care te mențin ocupat. Poate la început va fi mai greu, dar pe parcurs totul va deveni mult mai ușor.
2. Fă mișcare
Când faci mișcare, creierul eliberează substanțe care oferă o stare de bine. Pentru a combate stările depresive, încearcă să practici exerciții fizice.
Există diverse activități fizice, așa că ai de unde alege. Încearcă să găsești una potrivită pentru tine, care să nu te plictisească.
- După ce începi să faci sport, starea ta de spirit se va îmbunătăți. În plus, îți vei ocupa mintea cu altceva și te vei menține în formă.
3. Dormi suficient
Pentru a pune în aplicare aceste sfaturi pentru a scăpa de tristețe, este bine să ai mintea relaxată. Nu uita că trebuie să dormi între 7 și 9 ore pe noapte pentru o bună funcționare la nivel fizic și psihic.
Dacă stai treaz aproape toată noaptea, este posibil ca lipsa somnului să îți afecteze dispoziția. Chiar și în cazul în care tristețea ta este cauzată de alți factori, somnul te va ajuta să te relaxezi și să îți odihnești mintea.
- Vei descoperi că, după ce vei dormi câteva ore, vei vedea lucrurile într-o lumină pozitivă.
- Dacă îți vine greu să adormi, bea un ceai relaxant sau lapte cald cu miere de albine.
4. Petrece-ți timpul în compania unor oameni optimiști
Oamenii în compania cărora ne petrecem timpul joacă un rol important în viețile noastre. Aceștia ne influențează modul de gândire și sentimentele. La fel ca bolile, gândurile și stările de spirit sunt contagioase.
Dacă persoanele din preajma ta au o atitudine negativistă, este normal să începi și tu să ai gânduri de acest gen.
- Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a scăpa de tristețe este să cauți compania unor oameni optimiști și fericiți care să te ajute să vezi partea bună a vieții.
- Este important să fii deschis la mesajele și buna dispoziție a acestor noi prieteni. În caz contrar, îți va fi greu să te „molipsești” de emoții pozitive.
5. Anticipează momentele de tristețe
Viața este un montagne russe în care emoțiile noastre sunt în permanentă schimbare. Prin urmare, atunci când ai o stare bună, trebuie să te pregătești pentru momentele de tristețe și descurajare.
Pregătirea constă în crearea și menținerea unor relații de prietenie cu oameni pozitivi, prețuirea amintirilor fericite și conștientizarea faptului că și tristețea are o latură pozitivă.
6. Ieși din rutină
A face același lucru în fiecare zi și a sta în preajma acelorași oameni este deprimant pentru oricine. Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a scăpa de tristețe este să ieși din rutină chiar în momentul în care aceasta te afectează cel mai tare.
- Încearcă lucruri noi oricând ai ocazia și ia-ți o zi liberă de la muncă.
- Nu trebuie să te străduiești să faci schimbări majore. Câteva elemente minore sunt de ajuns pentru a adăuga un plus de entuziasm și noutate în viața de zi cu zi.
7. Schimbă aerul
Una dintre cele mai bune modalități de combatere a tristeții este schimbarea mediului în care trăiești. Dacă ai o stare de tristețe profundă, chiar și lucrurile din jurul tău îți amintesc de problemele care te apasă.
Nu este necesar să faci schimbări radicale, cum ar fi să te muți în altă casă sau în alt oraș.
- O idee bună ar fi să faci curățenie în cameră și să rearanjezi mobila.
- Adaugă câteva lumini sau decorațiuni vesele. Vei vedea că micile schimbări îți vor îmbunătăți starea de spirit.
Este important să faci ceva care să îți trezească entuziasmul și să te inspire.
8. Ajută-te singur
Nu poți înceta să fii trist doar prin decizia de a nu te mai simți așa. Soluția este să găsești motivele din spatele tristeții tale.
Următorul pas este să creezi o strategie pentru a face față situației. Stabilirea unui obiectiv te ajută să te concentrezi asupra lui. În timp, este posibil să găsești un răspuns și o soluție la problema ta.
Dacă tristețea este o problemă severă care îți afectează în profunzime viața, îți recomandăm să ceri ajutorul unui psihoterapeut.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martín Escudero, Pilar. (2007).Ejercicio físico y Depresión. Beneficios del ejercicio físico en la prevención y tratamiento de la depresión. https://www.researchgate.net/publication/268486363_Ejercicio_fisico_y_Depresion_Beneficios_del_ejercicio_fisico_en_la_prevencion_y_tratamiento_de_la_depresion
- VV.AA. (2008). Sleep disorders as core symptoms of depression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181883/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.