9 trucuri pentru curățarea urechilor
Ai nevoie de câteva trucuri pentru curățarea urechilor într-un mod sigur? Igiena urechilor este un aspect foarte important. Dacă nu-ți cureți urechile așa cum trebuie, riști să provoci daune ireversibile.
Curățarea greșită a urechilor
Mulți dintre noi obișnuim să ne curățăm urechile prin introducerea unor obiecte în canalul auditiv, inclusiv bețișoare cu vată, scobitoare, cârlige de croșetat sau chiar creioane. Avem impresia că această tehnică ne ajută să eliminăm cerumenul și reziduurile care ne fac să ne simțim de parcă urechile noastre ar fi înfundate.
Însă folosirea obiectelor menționate nu este o idee bună, deoarece nu este un proces sigur. Obiectele străine alterează pH-ul și acizii grași ai urechii, îndepărtează tot cerumenul și împiedică acest organ să se apere împotriva microbilor.
Urechile au un mecanism de autocurățare eficient, pe care nu este indicat să-l alterăm. Orice acțiune greșită poate inhiba acest mecanism, provocând probleme care, în cele din urmă, duc la pierderea auzului.
Urechea este împărțită în 3 secțiuni: cea externă (ureche externă), un canal (urechea medie) și membrana timpanului, localizată în interior (urechea internă). Cerumenul, mijlocul natural de apărare al urechii, este localizat în canalul auditiv.
Care este rolul cerumenului?
- Captează microbii și reziduurile care pătrund prin barierele urechii externe
- Previne infecțiile
- Împiedică apa să pătrundă în ureche
Îndepărtarea continuă a cerumenului elimină mijloacele naturale de apărare ale urechilor. Mai mult, introducerea unor obiecte ascuțite în canalul auditiv poate deteriora timpanul, provocând pierderea auzului.
Cele mai simple trucuri pentru curățarea urechilor
1. Folosește o soluție salină
Ingrediente
- ½ cană (125 ml) de apă caldă
- 1 lingură (10 g) de sare fină
Ustensile
- Un tampon de vată sau o pipetă
Instrucțiuni
- Amestecă o lingură de sare cu o jumătate de cană de apă caldă. Asigură-te că sarea este complet dizolvată și că soluția obținută este omogenă.
- Înmoaie un tampon de vată în soluție și stoarce-l pentru a turna câteva picături în ureche. Poți folosi și o pipetă.
- Menține capul ușor înclinat într-o parte. Urechea vizată trebuie îndreptată în sus.
- După ce au trecut câteva minute, înclină capul în direcția opusă, astfel încât soluția să se scurgă din ureche.
2. Remediu cu apă oxigenată
- Amestecă părți egale de apă fiartă și răcită și apă oxigenată.
- Urmează aceeași pași ca în cazul soluției saline prezentate anterior. Aplică remediul cu un tampon de vată sau o pipetă.
3. Remediu cu ulei pentru bebeluși, ulei de măsline sau ulei mineral
Dacă cerumenul ți-a înfundat urechea, încearcă următorul truc:
- Pune câteva picături de ulei în urechea vizată și lasă-l să acționeze peste noapte, astfel încât să înmoaie cerumenul.
- Introdu un tampon de vată în ureche, pentru a preveni scurgerea uleiului înainte să ajungă la cerumen.
- Dimineața următoare, scoate tamponul de vată și curăță reziduurile.
4. Remediu cu oțet și alcool etilic, pe lista de trucuri pentru curățarea urechilor
- Amestecă părți egale de oțet și alcool etilic.
- Lasă capul într-o parte, introdu câteva picături din soluția obținută în ureche și las-o să acționeze câteva minute.
- Apoi, înclină capul în direcția opusă pentru a permite soluției să se scurgă.
5. Irigare cu apă
Aplicarea de apă sterilizată cu ajutorul unei seringi se numără printre cele mai bune trucuri pentru curățarea urechilor. Lichidul ar trebui să fie călduț, aproape de temperatura corpului. După ce ți-ai curățat urechea, usucă-te bine.
6. Activitățile zilnice pentru a facilita curățarea urechilor
Dacă simți că cerumenul ți-a înfundat urechile, poți încerca diverse activități care stimulează eliminarea naturală a blocajelor. Printre acestea se numără:
- Consumul de gumă de mestecat
- Mișcarea maxilarelor
7. Dacă folosești bețișoare cu vată…
În cazul în care vrei neapărat să folosești bețișoare cu vată, reține următorii pași pentru a nu-ți leza urechile:
- Bețișoarele cu vată sunt menite doar pentru a curăța partea externă a urechii.
- Inserează-le doar la un unghi drept.
- Ai grijă: scopul acestui obiect nu este să îndepărteze cerumenul. Așadar, este periculos să-l introduci în canalul auditiv.
Utilizarea inadecvată a bețișoarelor cu vată poate fi nocivă. Riști să împingi cerumenul (și orice materiale contaminante prezente) din exteriorul urechii spre interiorul său, ceea ce poate provoca blocaje și infecții.
8. Nu exagera
Curățarea excesivă a urechilor este nocivă. Așa cum am menționat anterior, cerumenul este mijlocul natural de apărare al acestor organe. Indiferent de metoda aleasă, te sfătuim să-ți cureți urechile doar o dată pe săptămână.
9. În caz de infecție…
Dacă experimentezi dureri intense, roșeață sau febră, nu apela la remedii naturiste pentru a te trata, ci consultă imediat un medic. Cel mai bine este să mergi periodic la un orelist. Specialistul va folosi instrumente speciale pentru a analiza interiorul urechii și îți va propune o metodă de curățare potrivită pentru tine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Lee, L. M., Govindaraju, R., & Hon, S. K. (2005). Cotton bud and ear cleaning – A loose tip cotton bud? Medical Journal of Malaysia.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.