A te hidrata: secretul pentru a trăi mai mult?
 

A te hidrata: secretul pentru a trăi mai mult?

Nu este un secret pentru nimeni că hidratarea joacă un rol important în sănătate. Însă, este cheia pentru a trăi mai mult? Iată ce spune un nou studiu!
A te hidrata: secretul pentru a trăi mai mult?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2023

Când vine vorba de sănătate, una dintre principalele recomandări este hidratarea. Organismul, fiind compus din aproximativ 60% apă, necesită o hidratare optimă pentru a-și îndeplini corect o mare parte din funcții. De fapt, se pare că acest lucru este legat de o mai bună calitate a vieții și de longevitate. A te hidrata este secretul pentru a trăi mai mult?

Într-un studiu recent publicat în jurnalul eBioMedicine, s-a raportat că aportul optim de apă scade riscul de boli cronice, îmbătrânire prematură și moarte timpurie. Prin participarea a 11.255 de persoane, această cercetare a reafirmat importanța hidratării.

„Hidratarea optimă poate încetini procesul de îmbătrânire la oameni”

Aceasta este ipoteza pe care a încercat să o demonstreze o investigație efectuată de National Institutes of Health (NIH), publicată pe 2 ianuarie 2023 de eBioMedicine (The Lancet). Autorii studiului au analizat datele de sănătate de la 11.255 de adulți, care au fost urmăriți pe o perioadă de 30 de ani.

Experții sugerează că beneficiile hidratării pentru sănătate și longevitate sunt legate de rolul pe care apa îl joacă în controlul nivelului de sodiu seric. Nivelul acestuia din urmă crește în organism atunci când aportul de lichide scade.

Oamenii de știință au observat că, în concentrație mare, sodiul crește șansele de a dezvolta boli cronice și semne de îmbătrânire prematură. În plus, este fost legat și de riscul de a muri la o vârstă mai fragedă.

Datele studiului

La un adult sănătos, nivelul normal de sodiu seric variază între 135 și 145 miliechivalenți pe litru (mEq/L) sau milimoli pe litru (mmol/L). În studiu, majoritatea participanților s-au încadrat în acest interval.

Chiar și așa, cercetătorii au descoperit că cei cu niveluri serice mai mari de 144 mmol/L aveau un risc cu 21% mai mare de a muri devreme și cu 50% mai multe șanse de a experimenta îmbătrânire prematură, în comparație cu cei cu niveluri între 137 și 142 mEq/L.

În plus, cei cu niveluri serice de sodiu mai mari de 142 mEq/L erau cu 10-15% mai în vârstă din punct de vedere biologic decât vârsta lor cronologică. Pentru aceasta, au fost luați în considerare mai mulți markeri, cum ar fi sănătatea metabolică și cardiovasculară, funcția pulmonară și inflamația. Adulții cu niveluri serice de sodiu mai mari de 142 mEq/L aveau un risc cu până la 64% mai mare de a dezvolta boli cronice, cum ar fi:

  • Diabetul
  • Demenţa
  • Insuficiența cardiacă
  • Boală arterială periferică
  • Accidentul vascular cerebral
  • Boala pulmonară cronică

În legătură cu aceste rezultate, Natalia Dmitrieva, coordonatoarea studiului și cercetător în cadrul Laboratorului de Medicină Regenerativă Cardiovasculară al Universității Naționale de Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI), care face parte din NIH, a declarat:

Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate întârzia îmbătrânirea și poate prelungi viața. Persoanele al căror sodiu seric este de 142 mEq/L sau mai mare trebuie să-și crească aportul de lichide.

~ Natalia Dmitrieva ~
Sarea crește tensiunea arterială
Sodiul, prezent în sarea de masă, este implicat în multe procese patologice atunci când este prezent în exces.

Limitări

Este adevărat că a rămâne hidratat este esențial pentru a avea grijă de sănătate și a asigura funcționarea optimă a principalelor sisteme ale organismului. Și deși acest lucru a fost deja dovedit în studii anterioare, concluziile acestei cercetări recente nu dovedesc o cauză-efect. Cu alte cuvinte, studiul nu arată că hidratarea optimă previne dezvoltarea bolilor cronice sau crește longevitatea. Aceasta rămâne doar o ipoteză.

De fapt, una dintre principalele limitări este faptul că nu a existat un control asupra lichidelor pe care participanții le-au consumat.

Cercetătorii au stabilit că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma legătura dintre hidratare și îmbătrânire.

Trebuie să amintim faptul că aportul excesiv de lichide are consecințe negative, cum ar fi dezvoltarea hiponatremiei.

A te hidrata este secretul pentru a trăi mai mult?

Relația dintre starea optimă de hidratare și sodiul seric necesită studii suplimentare. Aportul de apă și băuturi sănătoase influențează diferiți markeri de sănătate.

După cum afirmă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), apa este implicată în diferite funcții:

  • Lubrifierea articulațiilor
  • Reglarea temperaturii corporale
  • Protecția măduvei spinării și a altor țesuturi sensibile
  • Eliminarea deșeurilor prin urină, transpirație și fecale

De asemenea, hidratarea este cheia sănătății cardiovasculare, a echilibrului hormonal, a transportului de vitamine și minerale, etc. Deshidratarea crește riscul de boli cronice și este legată de complicațiile bolilor preexistente.

Câtă apă ar trebui să bem pe zi?

Multă vreme s-a spus că 8 pahare de apă pe zi sunt suficiente pentru a asigura hidratarea organismului. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat de-a lungul anilor.

Entități precum Academia Națională de Medicină sugerează un aport de aproximativ 2,7 litri de lichide pentru femei și 3,7 litri pentru bărbați. Aceasta recomandare include apa și lichidele obținute din legume, fructe, supe, ceaiuri, etc.

Cu toate acestea, cantitatea adecvată de lichide nu este aceeași pentru toată lumea. Aceasta poate varia în funcție de vârstă, sex, sarcină sau alăptare, compoziția corpului, nivelul de activitate fizică și stilul de viață. În plus, trebuie să ținem cont de climă sau de temperatura mediului.

Femeie care știe că a te hidrata înseamnă a trăi mai mult
Nevoile zilnice de apă se schimbă odată cu activitatea fizică. De exemplu, când facem sport, trebuie să ne hidratăm mai bine.

Hidratarea îmbunătățește calitatea vieții

Studiile sugerează că a te hidrata înseamnă a trăi mai mult. Apa poate ajuta la reglarea nivelului de sodiu seric. Deși sunt necesare mai multe dovezi, ceea ce este clar este faptul că aportul zilnic de lichide este esențial pentru a avea grijă de sănătate. Unele simptome, cum ar fi senzația constantă de sete, oboseala, urina prea galbenă și cu miros puternic și buzele uscate și crăpate, pot semnala o stare de deshidratare.

Crește-ți consumul de lichide, dar fără a depăși cantitatea recomandată. Suprahidratarea determină o scădere severă a concentrației de sodiu în sânge, care poate fi periculoasă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Brinkman JE, Dorius B, Sharma S. Physiology, Body Fluids. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482447/
  • Manz F, Wentz A. The importance of good hydration for the prevention of chronic diseases. Nutr Rev. 2005 Jun;63(6 Pt 2):S2-5. doi: 10.1111/j.1753-4887.2005.tb00150.x. PMID: 16028566.
  • Nakamura Y, Watanabe H, Tanaka A, Yasui M, Nishihira J, Murayama N. Effect of Increased Daily Water Intake and Hydration on Health in Japanese Adults. Nutrients. 2020 Apr 23;12(4):1191. doi: 10.3390/nu12041191. PMID: 32340375; PMCID: PMC7231288.
  • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. PMID: 20646222; PMCID: PMC2908954.
  • Stookey, J. D., & Kavouras, S. A. (2020). Water Researchers Do Not Have a Strategic Plan for Gathering Evidence to Inform Water Intake Recommendations to Prevent Chronic Disease. In Nutrients (Vol. 12, Issue 11, p. 3359). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu12113359
  • The National Academy of Sciences. Dietary References Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Available in https://www.nationalacademies.org/news/2004/02/report-sets-dietary-intake-levels-for-water-salt-and-potassium-to-maintain-health-and-reduce-chronic-disease-risk
  • Zhou HL, Wei MH, Cui Y, Di DS, Song WJ, Zhang RY, Liu JA, Wang Q. Association Between Water Intake and Mortality Risk-Evidence From a National Prospective Study. Front Nutr. 2022 Apr 12;9:822119. doi: 10.3389/fnut.2022.822119. PMID: 35495952; PMCID: PMC9039539.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.