5 cauze ale îmbătrânirii premature

28 ianuarie 2019
Oare tristețea și stresul chiar ne pot face să îmbătrânim mai repede? Pe lângă faptul că aceste stări emoționale negative ne vor determina să avem un stil de viață mai sedentar și să adoptăm o alimentație nesănătoasă, ele sunt și principala cauză a îmbătrânirii premature.

Îmbătrânirea prematură este o problemă cu care mulți oameni se confruntă în zilele noastre. Dar ce pot fi cauze ale îmbătrânirii premature?

Poate ni s-a întâmplat de câteva ori să întâlnim persoane care par mult mai tinere decât sunt în realitate și să ne întrebăm: „Oare cum reușește?”. Mulți dintre noi au tendința să uite că pentru a arăta și a ne simte mai tineri, trebuie să avem un stil de viață sănătos. Acest lucru înseamnă să avem o nutriție adecvată, să facem exerciții fizice și să ne îngrijim pielea. De asemenea, trebuie să fim capabili să facem față tuturor obstacolelor ce ne ies în cale în decursul vieții.

În plus, trebuie să știm că, așa cum un stil de viață sănătos va avea efecte pozitive asupra noastră, obiceiurile proaste se vor face și ele simțite. Dacă nu ai grijă de tine așa cum trebuie, atât din punct de vedre fizic cât și emoțional, vei grăbi procesul de îmbătrânire, iar atât fizicul tău, cât și sănătatea ta vor fi afectate.

În acest articol, îți vom vorbi despre principalele cauze ale îmbătrânirii premature.

Ce este îmbătrânirea prematură?

Pielea reflectă starea noastră de sănătate. Îmbătrânirea prematură se referă la deteriorarea pielii în urma diferiților factori, cum ar fi razele solare, lipsa vitaminelor și toxinele din organism. Colagenul, elastina și glicozaminoglicanii sunt elementele responsabile pentru fermitatea, elasticitatea și hidratarea pielii. Un stil de viață sănătos și o minte sănătoasă ne vor permite să avem un nivel adecvat al acestor substanțe în organism. Astfel, pielea nu va pierde din fermitate și vom putea arăta mai tinere.

5 cauze ale îmbătrânirii premature

1. Nefericirea

Dacă reușim să avem o sănătate mintală adecvată, efectele acesteia asupra aspectului fizic vor fi cât se poate de pozitive. Pe de o parte, dacă suntem mereu supărați, fără vreun zâmbet pe buze, sentimentele negative pe care le resimțim vor deveni vizibile pe fața noastră. Pe măsură ce trece timpul, vom începe să arătăm mult mai bătrâni decât suntem în realitate.

Pe de altă parte, dacă adoptăm o perspectivă pozitivă asupra vieții și reușim să ne simțim fericiți și să întâmpinăm orice dificultate cu un zâmbet, vom încetini procesul de îmbătrânire.

Află mai multe! Citește și:

Rețetă de cremă anti-îmbătrânire și antirid naturală

2. Stresul

Stresul în lista de cauze ale îmbătrânirii premature

Stresul este o problemă ce afectează din ce în ce mai multe persoane în toată lumea. Mulți îl consideră marele rău al secolului al XXI-lea. Când vine vorba de a identifica unele cauze ale îmbătrânirii premature, stresul este de obicei considerat a fi vinovatul principal. Printre cele mai vizibile efecte negative ale stresului se numără căderea părului, ridurile, dar și alte simptome ale îmbătrânirii.

Astfel, te sfătuim să încerci să eviți situațiile ce te stresează. În cele mai multe cazuri, lucrurile ce ne provoacă stres nu merită chiar toată atenția pe care le-o acordăm. Dacă reușim să ne relaxăm, ne va fi mai ușor să găsim soluții utile pentru problemele noastre și, ca rezultat, vom alunga stresul și efectele sale negative din viața noastră.

3. Lipsa de exerciții fizice

Este simplu: dacă facem exerciții fizice, vom arăta și ne vom simți mai vii, mai tineri și mai sănătoși. Dacă adoptăm o rutină de exerciții, vom obține numeroase avantaje în ceea ce privește sănătatea. Vom putea evita obezitatea, ni se va îmbunătăți circulația sanguină, iar capacitatea noastră pulmonară va crește. În plus, pielea va arăta mai tânără și va avea mai multă prospețime.

4. O alimentație neadecvată

Cauze ale îmbătrânirii premature precum alimentația neadecvatăAlimentele lipsite de substanțe hrănitoare și bogate în grăsimi nu sunt deloc benefice. Din contră, acestea pot avea consecințe negative asuprea sănătății noastre și a aspectului nostru fizic. Dacă vrem să arătăm tineri, trebuie să adoptăm o alimentație bogată în fructe și legume, carne slabă și să bem cel puțin doi litri de apă în fiecare zi. Aceste alimente ne vor ajuta să ne menținem pielea și părul cât se poate de sănătoase.

Te-ar putea interesa și:

Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea mâinilor

5. Lipsa de odihnă

Un somn odihnitor este un element absolut necesar pentru procesul de regenerare celulară și restabilirea nivelului de energie al organismului.Acești factori ce sunt foarte importanți dacă vrem să prevenim îmbătrânirea prematură. Ca să ne odihnim așa cum trebuie, este necesar să dormim cel puțin opt ore în fiecare noapte. Dacă nu reușești să dormi atât, riști să accelerezi procesul de îmbătrânire al organismului tău.

Acum că știi care pot fi cauze ale îmbătrânirii premature, nu ezita să începi chiar de astăzi să adopți obiceiuri mai sănătoase. Acordă mai multă atenție alimentației și modului în care tratezi problemele în viața de zi cu zi.

  • Vaillant, G. E., & Mukamal, K. (2001). Successful aging. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.158.6.839
  • Vulliamy, T. J. (2009). Premature aging. Cellular and Molecular Life Sciences66(18), 3091–3094. https://doi.org/10.1007/s00018-009-0091-6