Învață să bei apă corect și îți va îmbunătăți sănătatea
 

Învață să bei apă corect și îți va îmbunătăți sănătatea

Cantitatea zilnică recomandată de apă variază de la 1.5 până la 2 l. Alege ape aromate, infuzate natural sau cu gust de lămâie dacă nu poți să bei aceste 6 sau 8 pahare pe zi.
Învață să bei apă corect și îți va îmbunătăți sănătatea
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2022

Ni se recomandă continuu să bem apă pentru a ne curăța organismul și a ne menține sănătatea. Totuși, știm cum să o facem? Contează cantitatea, dar și momentele cele mai potrivite ale zilei. În acest articol, îți explicăm cum să bei apă corect!

Importanța apei

Apa face parte din toate fluidele din corp (urină, transpirație, fecale, sucuri digestive, salivă, lacrimi, etc.). Este necesară pentru ca celulele să funcționeze normal și să evite deshidratarea, așa cum se precizează în acest studiu realizat de Societatea Spaniolă de Nutriție de Bază și Aplicată.

De asemenea, trebuie să știm că nu obținem apă doar bând-o. O facem și prin toate alimentele care o conțin, în special fructe și legume.

Copil care bea apă

Ce fel de apă?

Dacă apa de la robinet este de bună calitate, aceasta va fi întotdeauna cea mai sănătoasă, economică și ecologică opțiune. Trebuie însă să ne asiguram de calitatea apei și a conductelor.

Apa îmbuteliată este o alternativă, atât timp cât este de calitate. În cele din urmă, avem ca alternativă filtre osmotice și căni de filtrare. Apa nu trebuie să aibă un gust sau un miros ciudat.

Ce cantitate este necesară ca să bei apă corect?

În general, se recomandă între 1.5 și 2 l pe zi, adică între 6 și 8 pahare. Vei vedea că nu este atât de greu. Cu toate acestea, trebuie luată în considerare fiecare situație. Iarna nu este la fel ca vara, exercițiile fizice impun un consum mai mare, etc. Acest lucru este precizat în acest studiu realizat de Spitalul Universitario de Canarias (Spania).

Poți începe să crești treptat cantitatea. De exemplu, începe prin a bea o jumătate de pahar în plus la două sau trei zile și tot așa până ajungi la 8 pe zi. Pe măsură ce faci asta, vei observa schimbări în ceea ce privește sănătatea. Vei avea mai multa energie, starea pielii tale se va îmbunătăți și vei transpira mai mult. Îți vei ajuta corpul să elimine mai bine toxinele.

Pahar cu apă plată

Învață să bei apă corect

Pe stomacul gol

Se crede că cel mai bun moment al zilei pentru a bea apă este pe stomacul gol. Putem bea până la 4 pahare de apă înainte de a lua micul dejun, atât timp cât o facem încet și fără disconfort.

Înaintea meselor

Dacă vrei să eviți să mănânci prea mult sau prea repede, bea un pahar cu apă cu aproximativ 15 minute înainte de masă. Este un sfat foarte eficient pentru a reduce anxietatea.

Evită să bei apă în timpul mesei

Momentul cel mai dăunător pentru a bea o cantitate mare de apă este în timpul mesei. Se va amesteca cu alimentele și sucurile gastrice și va înrăutăți digestia.

Dacă mâncarea are un gust intens, poate fi necesar să bem puțină apă. Dacă ne obișnuim să o bem înainte și includem alimente proaspete în meniuri (salată, gazpacho, etc.), vom avea mai puțină nevoie de apă în timp ce mâncăm.

Cum să bei apă mai ușor folosind infuzii

Noaptea

Singurul impediment în a bea apă pe timp de noapte este faptul că ne va obliga să ne trezim în toiul nopții pentru a merge la baie.

Sfaturi pentru a bea mai multă apă

  • Descoperă apele delicioase și originale, aromate cu flori, fructe și plante proaspete.
  • Pregătește infuzii din plante medicinale.
  • Fă limonadă de casă cu apă, suc de lămâie, mentă proaspătă și stevia.
  • Ține cu tine tot timpul o sticlă de apă. Când ești acasă, obișnuiește-te să ai mereu apă în camera în care te afli.

Imagini disponibile prin amabilitatea lui zsoltika, neil-farnworth și Gabriele Diwald


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Malagelada, J.R., Go, V.L., Summerskill, W.H. (1979) Different gastric, pancreatic, and biliary responses to solid-liquid or homogenized meals. Dig Dis Sci, 24(2). PMID: 371939

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.