Abuzul de Almagate: consecințe asupra sănătății
 

Abuzul de Almagate: consecințe asupra sănătății

Almagate este un medicament antiacid care se eliberează fără prescripție medicală, utilizat pentru a trata arsurile la stomac și disconfortul asociat. Cu toate acestea, consumul lui trebuie să fie moderat.
Abuzul de Almagate: consecințe asupra sănătății
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Abuzul de Almagate a devenit frecvent în rândul populației. Fiind un medicament eliberat fără prescripție medicală, mulți pacienți îl văd ca fiind o soluție pentru episoadele de arsuri la stomac. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie întotdeauna prima alegere.

Care sunt consecințele consumului acestui medicament în exces? De ce ar trebui evitată automedicația? Deși efectele adverse sunt rare, excesul poate provoca anumite reacții neplăcute.

Ce este Almagate?

Almagate este un medicament antiacid care neutralizează acizii din stomac într-un timp scurt. Prin urmare, este indicat pentru ameliorarea simptomelor de aciditate sau arsuri la stomac. De asemenea, este util pentru tratamentul refluxului gastroesofagian și al ulcerelor gastrice sau duodenale. Cu toate acestea, așa cum am menționat deja, abuzul este o problemă frecventă.

Este un neutralizator direct al acizilor gastrici, deci are un efect rapid. Acesta este unul dintre principalele avantaje față de alte medicamente precum omeprazolul, care are un efect de durată, dar care acționează mai lent. În plus, reușește să inhibe unii acizi biliari și enzima activă pepsină.

Medicamente colorate
Almagate este un medicament eliberat fără prescripție medicală ce ajută la neutralizarea excesului de aciditate.

Ce conține Almagate și cum se administrează?

Formula sa se bazează pe săruri de aluminiu și magneziu și se administrează pe cale orală. Este indicat numai la adulți sau la persoanele cu vârsta peste 12 ani. Este disponibil sub formă de comprimate masticabile sau suspensie orală. Se consumă până la 8 grame zilnic și maxim 14 zile la rând.

Se ia separat de alte medicamente (la cel puțin 2 sau 3 ore) și la 1 oră după masă. Nu este nevoie de rețetă pentru a-l cumpăra. De aici reiese importanța cunoașterii consecințelor abuzului de Almagate.

Supradozajul poate fi intenționat sau accidental, dar se referă întotdeauna la utilizarea de cantități mai mari decât cele recomandate pe prospect. Excesul de Almagate înseamnă o supradoză de săruri de aluminiu și magneziu.

În general, abuzul de Almagate apare din cauza utilizării unor doze mai mari decât cele recomandate sau utilizării produsului mai mult de 14 zile consecutive. Este un medicament bine tolerat la doze terapeutice. Diareea ușoară poate apărea ocazional, dar dispare la întreruperea tratamentului.

Ce avantaje are Almagate?

Almagate, datorită conținutului scăzut de sodiu, este recomandat pacienților cu hipertensiune arterială. De asemenea, nu conține calciu, deci nu provoacă constipație. Aceasta este o caracteristică a tuturor antiacidelor pe bază de carbonat de aluminiu și magneziu.

Ce consecințe are abuzul de Almagate?

La pacienții vârstnici, consumul excesiv de Almagate poate agrava anumite patologii osoase existente, precum osteoporoza și osteomalacia, din cauza reducerii prezenței ionilor de fosfor și calciu.

La fel se întâmplă la pacienții cu diaree, malabsorbție sau o dietă săracă în fosfor sau la pacienții foarte slabi. Acest medicament poate provoca anorexie și slăbiciune musculară, printre alte tulburări. Din fericire, astfel de efecte secundare sunt foarte rare, deoarece este un compus neabsorbabil.

În cazul utilizării prelungite, sărurile de aluminiu tind să formeze fosfați insolubili în intestine, ceea ce face ca acestea să fie slab absorbite și excretate prin fecale.

Almagate nu este recomandat la pacienții cu insuficiență renală ușoară, moderată sau severă. Este un medicament care, în ciuda faptului că este eliberat fără prescripție medicală, trebuie luat cu prudență. Dozele mari sunt descurajate, deoarece pot provoca acumularea de ioni de aluminiu și magneziu.

Bărbat afectat de abuzul de Almagate

Almagate și alte medicamente

Antiacidele modifică absorbția a numeroase medicamente. Administrarea acestora trebuie să aibă loc la distanță de orice alte medicamente. Reduce absorbția următoarelor:

În cazul chinidinei, excreția este scăzută din cauza alcalinizării urinei, ceea ce poate spori toxicitatea acesteia. În plus, Almagate poate face ca anticoncepționalele orale să fie mai prost absorbite, ducând la eșecul metodei de contracepție, precum și la sângerări uterine anormale.

De asemenea, antiacidele care conțin săruri de aluminiu nu trebuie administrate la pacienții cu boala Alzheimer. Mai multe investigații sugerează faptul că aluminiul ar putea contribui la dezvoltarea bolii, deoarece se acumulează în neurofibrilele țesutului cerebral.

Automedicația trebuie întotdeauna evitată

După cum puteți vedea, abuzul de Almagate are multiple consecințe asupra sănătății. Deși majoritatea sunt ușoare, medicamentul are capacitatea de a agrava anumite afecțiuni preexistente. Aceste consecințe sunt legate atât de consumul excesiv, cât și de consumul prelungit.

Așadar, dacă după 14 zile de tratament simptomele continuă sau se agravează, este important să mergeți la medic!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • AHFS® Patient Medication Information™. © Copyright, 2020. The American Society of Health-System Pharmacists®, 4500 East-West Highway, Suite 900, Bethesda, Maryland.
  • Pfennig CL, Slovis CM. Electrolyte disorders. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 117.
  • US National Library of Medicine website. Specialized Information Services. Toxicology Data Network. Calcium carbonate. toxnet.nlm.nih.gov. Updated June 30, 2014. Accessed April 30, 2019.
  • Singh P, Salisbury BH, Terrell JM. Antacids. [Updated 2020 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526049/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.