Afakia sau absența cristalinului și tratamentul ei
Cristalinul este o structură transparentă din ochi care servește drept lentilă, permițând razelor de lumină să pătrundă și să atingă retina pentru a focaliza imaginile. Afakia sau absența cristalinului este o problemă ce necesită tratament.
Există mai multe motive pentru care această structură nu este prezentă în ochi. Cel mai frecvent este îndepărtarea cristalinului din cauza prezenței cataractei.
Afakia congenitală este foarte rară, dar este adesea asociată cu alte modificări structurale ale ochiului nou-născutului. De aceea, o inspecție generală a ochilor la naștere este necesară pentru a observa orice problemă. Poate însemna limitare vizuală sau chiar orbire pentru tot restul vieții.
Funcția cristalinului
Transparența cristalinului este esențială pentru a permite luminii să pătrundă în ochi. Acesta are capacitatea de a-și schimba forma în funcție de nevoia vizuală. Astfel, este facilitată focalizarea fasciculelor de lumină pe retină.
Cristalinul capătă o formă aproape sferică pentru vederea de aproape și o formă semiplată pentru vizualizarea obiectelor aflate la distanță.
În afakie, deoarece cristalinul este absent, acomodarea nu este posibilă și razele de lumină nu sunt focalizate. Acest lucru duce la o vedere încețoșată care, dacă este prezentă la ambii ochi, poate fi asociată și cu alte probleme optice.
Afakia sau absența cristalinului: cauze
În viața intrauterină, tulburările în inducerea structurilor precursoare ale cristalinului sunt o cauză rară a afakiei. Acești copii au și alte defecte oculare, cum ar fi aniridia sau absența irisului.
Cea mai frecventă cauză a afakiei la adulți este operația de cataractă. Cristalinul este îndepărtat pentru a evita limitările vizuale.
Corectarea cataractei: cauza principală a afakiei
Cataractele sunt opacități care apar în cristalin, limitând intrarea luminii în retină. Aceste pete tulburi pot afecta unul sau ambii ochi, iar locația lor variază.
Deși există multiple cauze, la nou-născut este vorba de infecții materne în timpul sarcinii. În mod similar, modificările genetice și anomaliile cromozomiale sunt cauze posibile.
În schimb, la vârstnici, opacitatea cristalinului apare ca urmare a procesului de îmbătrânire. Alte cauze ale cataractei, atât la copii, cât și la adulți, sunt cele de origine traumatică, metabolică sau cele legate de consumul de medicamente (corticosteroizi). De asemenea, poate fi rezultatul dislocării cristalinului.
Recomandăm: 4 remedii pentru durerea de ochi 100% naturale
Opțiuni terapeutice în absența cristalinului
Scopul corectării afakiei este de a înlocui cristalinul natural lipsă cu unul artificial. Deși lentilele intraoculare (IOL) par a fi cea mai logică opțiune, utilitatea lor depinde de vârsta pacientului. La adult, acesta este tratamentul ideal în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, la copii există alte considerații.
Ochelari
Ochelarii sunt utili în corectarea afakiei, în special la pacienții pediatrici cu afectare bilaterală. La copiii cu vârsta sub 2 ani, alegerea constă în ochelarii monofocali. După această vârstă, se adaugă lentile bifocale pentru a îmbunătăți vederea la distanță.
Ochelarii sunt o opțiune atractivă pentru părinții care nu agreează lentilele de contact fie din cauza propriilor probleme vizuale, fie din cauza dificultății de a le plasa.
Ochelarii sunt mai ieftini decât lentilele de contact și oferă protecție împotriva razelor ultraviolete (UV). De fapt, există unele materiale care scad în prezența luminii, având avantajul suplimentar de a minimiza sensibilitatea la aceasta.
Cu toate acestea, ochelarii sunt considerați de multe ori inestetici. Deoarece au tendința de a mări imaginile, au un impact psihologic și social asupra pacientului.
La aceste tipuri de ochelari, câmpul vizual este diminuat și obiectele pot apărea și dispărea din fața ochilor. În plus, nu sunt utili în afakiile unilaterale sau când diferențele dintre cei doi ochi sunt mari. Nu permit dezvoltarea vederii binoculare, generând ambliopie și strabism.
Lentile de contact
Lentilele de contact sunt o resursă foarte utilă în reabilitarea vizuală la pacienții de orice vârstă. De asemenea, pot fi utilizate în caz de afecțiune a unui singur ochi sau la persoanele cu afakie bilaterală.
Cele mai mari dezavantaje pe care le prezintă sunt costul ridicat și nevoia constantă de înlocuire din cauza creșterii ochiului în primii ani de viață. Plasarea poate fi dificilă pentru unii părinți.
În mod similar, pierderea ocazională a lentilei este o problemă suplimentară. În general, la copiii cu afakie monoculară, se recomandă ca ochiul bolnav să fie obturat pentru a preveni dezvoltarea tulburărilor vizuale.
Există lentile rigide sau flexibile cu toleranță bună.
Similar cu ceea ce se întâmplă cu ochelarii, la copiii mici se adaugă dioptrii pentru a spori focalizarea la apropiere. Apoi, se decide trecerea la lentile bifocale, de obicei între 2 sau 3 ani. Unii părinți preferă să meargă lunar la consultație pentru ca lentilele de contact să fie înlocuite de specialist. Și aceasta este o posibilitate.
Lentile intraoculare (IOL)
Implanturile de lentile intraoculare sunt o opțiune atractivă pentru recuperarea vederii la copiii mai mari și la adulți. Problemele tehnice cu care se confruntă chirurgul atât în alegerea lentilei intraoculare adecvate la copiii mici, cât și riscurile mari de complicații ulterioare, fac din aceasta opțiunea cel mai puțin viabilă pentru acești pacienți.
Odată cu progresele tehnologice, vârsta recomandată a scăzut.
Studiul tratamentului pentru afakie la sugar (IATS) a fost efectuat pe pacienți care nu prezentau o altă anomalie structurală la nivelul ochiului. Prin urmare, copiii cu afecțiuni suplimentare trebuie evaluați de o echipă cu experiență.
Implantul de lentile intraoculare nu elimină nevoia de a purta ochelari. Exista modificări refractare care trebuie corectate după operație.
La fel, principalele complicații de luat în considerare sunt dezvoltarea glaucomului și opacifierea axului vizual, ca să nu mai vorbim de dificultățile chirurgicale care depind de starea fiecărui ochi.
Afakia sau absența cristalinului: cheia succesului este controlul periodic
Este extrem de important ca părinții să înțeleagă că operația este doar primul pas în refacerea vederii unui copil. Cooperarea adulților este esențială pentru succesul tratamentului.
În primii ani, controalele sunt frecvente. Acești pacienți trebuie monitorizați pe tot parcursul vieții. Unele dintre consultații trebuie efectuate sub sedare pentru o analiză amănunțită la copiii mici.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Riordan, P.; Cunningham, E.; Vaughan y Asbury Oftalmología General; Capítulo 8; Decimoctava Edición; Mc Graw Hill; 2011.
- Sadler, T.; Langman Embriología Médica; Capítulo 20; Decimocuarta Edición; Wolters Kluwer; 2019.
- Sgroi, M.; Fandiño, A.; Corrección de la Afaquia en Pediatría; Medicina Infantil; 22 (2): 149 – 151; 2015.
- Baradaran, A.; Shirzadeh, E.; Eslani, M.; Akbari, M.; Optical Correction of Aphakia in Children; Journal of Opthalmic and Vision Research; 9 (1); 2014.
- The Infant Aphakia Treatment Study Group; The Infant Aphakia Treatment Study Design and Clinical Measures at Enrollment; Archives of Ophthalmology; American Medical Association; 128 (1); 2010.
- Repka, M.; Visual Rehabilitation in Pediatric Aphakia; Developments in Ophthalmology; 57: 49 – 68; 2016.