Cum este viața cu glaucom? - Doza de Sănătate
 

Cum este viața cu glaucom?

Glaucomul este una dintre principalele cauze ale pierderii vederii la nivel mondial, iar detectarea precoce poate îmbunătăți șansele cazurilor critice. În articolul de astăzi, vom discuta în detaliu despre glaucom și vom menționa, de asemenea, câteva moduri în care oamenii încearcă se sensibilizeze publicul cu privire la acest subiect.
Cum este viața cu glaucom?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 03 august, 2023

Unele organizații globale sporesc gradul de conștientizare cu privire la viața cu glaucom. Scopul este de a reduce impactul acestuia asupra populației. Boala duce la un drenaj slab al umorii apoase, ceea ce crește volumul de lichid în ochi și, prin urmare, presiunea intraoculară.

Impactul acestei afecțiuni este imens, deoarece este a patra cauză de pierdere a vederii la nivel global. Afectează peste 8 milioane de oameni din întreaga lume. Din fericire, aproximativ 90% din cazurile descoperite sunt reversibile atunci când sunt detectate la timp.

Săptămâna mondială a glaucomului

Motivul acestui eveniment este creșterea gradului de conștientizare a bolii și a efectelor sale dăunătoare. În plus, încurajează populația să își verifice starea de sănătate vizuală prin teste periodice. Totul este realizat pentru a crește procentul de detecție timpurie.

Care sunt obiectivele acestui eveniment?

Obiectivele Săptămânii Mondiale a Glaucomului sunt exact ceea ce spune sloganul lor: „să vă concentrați asupra glaucomului” și, de asemenea, „să vizați diferite sectoare”.Obiectivele esențiale sunt:

 • Discuția despre riscurile glaucomului
 • Creșterea gradul de conștientizare a importanței testării periodice
 • Furnizarea de informații despre grupele de risc care ar trebui să acorde o atenție specială acestei boli
 • Explicarea necesității unui tratament în timp util
Fată care știe ce înseamnă viața cu glaucom
Depistarea precoce a glaucomului îmbunătățește foarte mult prognosticul. Un tratament adecvat previne orbirea.

Activități

Acestea se înmulțesc de-a lungul anilor. Printre inițiativele care au cel mai mare impact asupra populației se numără congresele. Specialiștii prezintă progrese în tratamentul glaucomului. De asemenea, organizează campanii pe rețelele de socializare și în diferite medii, astfel încât informațiile relevante să ajungă în toate sectoarele.

Nu mai puțin important, există zile de testare gratuite în diferite țări pentru depistarea precoce a glaucomului. Această strategie atrage atenția multor persoane.

Grupe de risc

Diagnosticul precoce va fi întotdeauna un avantaj, astfel încât cazurile de glaucom să nu atingă niveluri critice. În plus, a înțelege cine face parte din grupele de risc permite o urmărire diferențiată și eficientă. Urmărirea ține cont de următoarele scenarii atunci când vine vorba de evaluarea riscurilor:

 • Diabet
 • Vârsta peste 60 de ani
 • Miopie (miopie)
 • Rude apropiate cu glaucom
 • Origine africană (estimările indică faptul că afro-americanii au corneea mai subțire decât restul populației și că o astfel de subțiere predispune la creșterea presiunii intraoculare)
 • Hipermetropie

Importanța diagnosticului precoce

Specialiștii recomandă ca testul ocular să fie făcut la intervale de 2 ani. Chiar dacă nu este posibilă recuperarea vederii pierdute, tratamentul poate încetini deteriorarea corneei.

Majoritatea cazurilor de glaucom detectate la timp nu ajung să afecteze calitatea vieții. În plus, acordă medicului mai mult timp pentru a decide cea mai bună abordare posibilă.

Profesioniștii recomandă ca monitorizarea sănătății ochilor să fie constantă după vârsta de 40 de ani, indiferent dacă te afli sau nu în grupele de risc menționate anterior.

Tratamente disponibile

Acestea depind de pacient, iar medicii pot prescrie picături, operații cu laser sau tehnici de filtrare.Astfel, abordările disponibile pentru glaucom sunt:

 • Picături precum prostaglandine, beta-blocante, agoniști alfa-adrenergici, inhibitori ai anhidrazei carbonice, inhibitori ai rho-kinazei și compuși miotici și colinergici
 • Medicație orală ca adjuvant pentru reglarea tensiunii oculare, dar numai atunci când este necesar
 • Chirurgia include trabeculectomia (deschiderea unei căi pentru drenarea umorii apoase) și abordarea chirurgicală minim invazivă a glaucomului, cunoscută sub numele de MIGS
 • Terapia cu laser, o trabeculoplastie selectivă utilizată pentru glaucomul cu unghi deschis

Viața cu glaucom

Bătrân care știe cum este viața cu glaucom
Diagnosticul precoce este esențial. Trebuie să faci pași mici pentru a-ți modifica stilul de viață dacă ești diagnosticat cu glaucom.

După primirea diagnosticului, începe o etapă de adaptare la viața cu glaucom. Trebuie să iei tratamentele date de specialist. Săptămâna Mondială a Glaucomului ajută pacienții în acest sens.

Vizitele la medic pot avea loc săptămânal sau lunar, în funcție de controlul tensiunii intraoculare. Prin urmare, comunicarea și încrederea în medic sunt factori importanți pentru a trăi cu glaucom, deoarece vor facilita adaptarea.

În plus, trebuie să ții evidența tuturor medicamentelor pe care le utilizezi sau pe care le-ai folosit în trecut și a răspunsului pe care l-ai avut în cazul fiecăruia dintre ele. Nu contează dacă medicul deține fișa ta medicală. Implicarea pacientului nu dăunează niciodată.

Iată alte sfaturi generale:

 • Păstrează o igienă adecvată a ochilor.
 • Nu-ți freca ochii, chiar dacă simți disconfort din cauza tratamentului.
 • Folosește ochelari de soare pentru activități care o permit.
 • Redu episoadele de stres și acordă importanță stabilității emoționale pentru a face față situațiilor de orbire iminentă.
 • Comunică adecvat cu cei din jur.
 • Menține o viață normală cu activități obișnuite

Săptămâna mondială a glaucomului crește gradul de conștientizare și îndeamnă la empatie

Acest eveniment amintește importanța vederii, a îngrijirii sale și a detectării timpurii a problemelor. O recomandare obișnuită este de a efectua un test la fiecare 1-2 ani pentru a verifica starea nervului optic.

În cele din urmă, cel mai bun lucru de făcut dacă ai glaucom este să-ți completezi activitățile obișnuite cu obiceiuri sănătoase care îți protejează vederea. De exemplu, poți folosi produse hipoalergenice. „Nu pierde din vedere glaucomul!”


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Grupo de estudio colaborativo de glaucoma de tensión normal. La eficacia de la reducción de la presión intraocular en el tratamiento del glaucoma de tensión normal. 1998. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0002-9394(98)00272-4
 • Quigley H. Glaucoma de ángulo abierto. New England Journal of Medicine. 1993. Disponible en: 10.1056 / NEJM199304153281507
 • Bengtsson B. La prevalencia de glaucoma. British Journal of Ophthalmology. 1981. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1136/bjo.65.1.46
 • Thylefors B y Négrel A. El impacto global del glaucoma. 1994. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2486713/
 • Tielsch J, Sommer A, Katz J, Royall R, Quigley H y Javitt J. Variaciones raciales en la prevalencia del glaucoma primario de ángulo abierto. The Baltimore Eye Survey. JAMA. 1991.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.