Ajutorul în tulburarea de anxietate generalizată
Cu toții ne simțim îngrijorați la un moment dat în viață, mai ales în situații stresante sau amenințătoare. Cu toate acestea, există persoane a căror anxietate este excesivă, frecventă și greu de controlat. În aceste cazuri, vorbim despre tulburarea de anxietate generalizată.
Persoanele cu această tulburare își fac griji excesive în situațiile de zi cu zi. Se simt chiar inconfortabil din cauza unor circumstanțe minore, cum ar fi întârzierea la o întâlnire. Acest lucru le poate afecta relațiile sociale, munca și școala.
De aceea, este de o importanță vitală ca acestea să primească sprijin și tratament adecvat. Dacă știi pe cineva cu această afecțiune, iată cum îl poți ajuta să se simtă mai bine!
Ce este tulburarea de anxietate generalizată?
Asociația de Psihologie Americană o definește ca fiind anxietate și îngrijorare excesivă cu privire la o serie de evenimente banale din viață. Adulții cu această tulburare sunt adesea preocupați de responsabilitățile de serviciu, sănătate, finanțe, familie și treburi casnice. Copiii tind să se îngrijoreze cu privire la modul în care se descurcă la școală.
Principalele caracteristici ale acestei tulburări sunt anxietatea și îngrijorarea greu de controlat. Intensitatea, durata și frecvența anxietății sunt disproporționate în raport cu gravitatea evenimentului.
Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale (DSM-V) afirmă că, pentru a diagnostica cu precizie această tulburare, anxietatea și îngrijorarea excesivă trebuie să fie prezente timp de cel puțin 6 luni.
În plus, apar următoarele afecțiuni mintale și fizice:
- Neliniște, nervozitate sau senzație de a fi prins în capcană
- Oboseală
- Dificultăți de concentrare și insomnie
- Iritabilitate
- Tensiune musculară
Îți recomandăm:
Cum ajuți pe cineva cu tulburarea de anxietate generalizată
A avea tulburare de anxietate generalizată provoacă suferință. Prin urmare, sprijinul celor din jur este esențial pentru a-i ajuta pe pacienți să se simtă mai bine.
Cu toate acestea, mulți oameni nu știu cum să ofere ajutorul potrivit. Se întâmplă ca familia și prietenii să intervină deoarece cred că ajută, dar în mod accidental înrăutățesc situația. Pentru a preveni acest lucru, ia în considerare aceste sfaturi!
Află cum se simte
Începe prin a întreba individul ce simte și cum simte. Este normal să răspundă „Sunt bine”. Cu toate acestea, dacă observi că este tensionat sau agitat, îl poți informa că nu pare că este bine. Ideea este să știm ce experimentează și să nu facem presupuneri.
Ascultă și fii empatic
Când bolnavul își comunică emoțiile, sentimentele și gândurile, nu-l întrerupe și nu-i da sfaturi inutile. Dacă intervii, încearcă să dai răspunsuri empatice. O greșeală obișnuită este respingerea durerii. Uneori, încercăm să ajutăm spunând „nu este chiar așa de rău” sau „nu-ți face griji”. Acest tip de răspuns, chiar dacă vrei să faci bine, nu ajută cu nimic.
Validează sentimentele persoanei în cauză
A fi empatic presupune înțelegerea, legitimarea și validarea sentimentelor celuilalt. Nu-l învinui și nu banaliza ceea ce simte. De exemplu, o modalitate de a face acest lucru este să spui că și tu ai experimentat anxietate și că știi cât de dificil poate fi.
Păstrează-ți calmul
O altă greșeală obișnuită este să te superi pe persoana anxioasă. Cel mai bine este să fii liniștit pentru a o ajuta să se calmeze. Pentru a face acest lucru, vorbește calm, relaxează-ți corpul și spune-i că ești acolo pentru a o ajuta.
Este normal ca persoanele apropiate individului cu anxietate să se simtă frustrate și epuizate în timpul procesului. Dacă simți asta, cere ajutor. Este greu să fii un punct de sprijin dacă tu nu te simți bine.
Sugerează și încurajează individul să caute ajutor profesional
Dacă vorbim despre o persoană care nu a primit îngrijire profesională și diagnostic, sprijinul celor dragi este vital pentru a face acest prim pas. Află datele de contact ale specialiștilor (psihologi, psihiatri sau organizații de sănătate mintală) și oferă-le individului.
Dacă nu vrea să primească ajutor de la un profesionist, nu-l forța să ia această decizie. O modalitate de a-l convinge să facă acest pas este discuția despre tratamentele disponibile și beneficiile acestora.
Mergi cu persoana în cauza la tratament
Oferă-ți tot timpul ajutorul. S-a demonstrat că sprijinul persoanelor apropiate ajută pacienții să se simtă mai bine.
Află informații despre tulburarea de anxietate generalizată pentru a putea oferi ajutor
Există numeroase studii și publicații despre tulburarea de anxietate generalizată. În mod ideal, analizează atent simptomele, tratamentele și prevenirea acesteia. Cu cât știi mai multe, cu atât vei rezolva mai bine situația și vei oferi un ajutor mai bun.
Îți recomandăm:
Ajutorarea tulburării de anxietate generalizată este o sarcină importantă
Tulburarea de anxietate generalizată poate fi dificil de diagnosticat. Simptomele nu se concentrează pe o singură problemă. De asemenea, nervozitatea este adesea moderată, cronică și nu există atacuri de panică. În general, este un sentiment de îngrijorare pe care îl avem cu toții uneori. Cu toate acestea, există diferențe în comparație cu îngrijorarea obișnuită.
Tulburarea de anxietate generalizată este greu de controlat și de multe ori apare fără o cauză aparentă. Deși unii pacienți pot descrie ceea ce îi face nervoși, alții nu pot face acest lucru.
Mulți oameni cu această tulburare au trăit cu simptome ani de zile fără a solicita ajutor profesional. Cazul lor poate deveni foarte sever. Îngrijirea clinică este esențială pentru a redobândi starea de bine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Pshychological Association. APA Dictionary of Psychology: generalized anxiety disorder [Internet]. American Pshychological Association, 2021. 8 de marzo de 2021: https://dictionary.apa.org/endogenous-depression
- Amercian Psychiatric Association. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Quinta Edi. London: Amercian Psychiatric Publishing; 2013. 222-226 p.
- Capafons, Antonio, Tratamientos psicológicos eficaces para la ansiedad generalizada. Psicothema [Internet]. 2001;13(3):442-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713309
- Marrero Quevedo Rosario J., Carballeira Abella Mónica. El papel del optimismo y del apoyo social en el bienestar subjetivo. Salud Ment [Internet]. 2010; 33( 1 ): 39-46. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252010000100005&lng=es.
- Morrison J. DSM-5. Guía para el diagnóstico clínico. Manual Moderno, editor. México; 2013. 191-193 p.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.