Alcătuirea inimii și funcțiile fiecărei părți - Doza de Sănătate
 

Alcătuirea inimii și funcțiile fiecărei părți

Inima este un organ foarte complex fără de care nu există viață. Aceasta este formată din patru cavități și valve, care permit circulația sângelui întotdeauna în direcția corectă.
Alcătuirea inimii și funcțiile fiecărei părți

Ultima actualizare: 17 februarie, 2020

Inima este unul dintre organele fără de care nu putem trăi și principala componentă a sistemului circulator. Aceasta este responsabilă de pomparea sângelui oxigenat către întregul corp. Deși majoritatea oamenilor știu cât de importantă este, puțini dintre ei cunosc alcătuirea inimii și funcțiile fiecărei părți ale acesteia.

Alcătuirea inimii este complexă. Cu toate acestea, pentru a simplifica lucrurile, putem spune că inima este împărțită în patru cavități principale: atriile și ventriculele. Însă există și multe alte componente esențiale pentru ca inima să își poată îndeplini funcțiile.

Inima este formată aproape în întregime din țesut muscular. Acest țesut îi permite să se contracte și să se dilate, pompând astfel sângele în mod constant. În acest articol, vom discuta despre alcătuirea inimii și modul în care aceasta funcționează.

Alcătuirea inimii: cavitățile

Inima este alcătuită din mai multe componente, dar este important să înțelegem că toate lucrează împreună în mod coordonat. Acest lucru permite sângelui să curgă în direcția corectă și cu forța potrivită.

În primul rând, trebuie să menționăm că inima este un organ gol. Aceasta este alcătuită din patru cavități: două atrii și două ventricule. De asemenea, acest organ este împărțit într-o parte stângă și una dreaptă.

Atriul stâng este conectat la ventriculul stâng prin intermediul valvei mitrale. În mod similar, atriul drept este conectat la ventriculul drept prin intermediul valvei tricuspide.

Alcătuirea inimii din punct de vedere anatomic

Atriul stâng

Atriul stâng este cavitatea care primește sânge foarte bogat în oxigen. Acest sânge călătorește din plămâni prin venele pulmonare. Apoi, sângele trece către ventriculul stâng prin valva mitrală.

Ventriculul stâng

Când valva mitrală se deschide, sângele trece în ventriculul stâng din cauza diferenței de presiune. În acest fel, ventriculul stâng primește sânge oxigenat, iar apoi îl pompează în aortă.

Cu alte cuvinte, atunci când ventriculul se contractă, sângele trece prin artera aortică, astfel încât să poată călători în tot restul corpului. Aici intră în funcțiune și valva aortică.

Atriul drept

Aceasta este o altă parte a inimii situată în zona superioară. Atriul drept primește sânge sărac în oxigen prin vena cavă. Acest sânge trece apoi în ventriculul drept prin intermediul valvei tricuspide.

Ventriculul drept

Ventriculul drept este ultima cavitate a inimii. Acesta permite sângelui să intre în plămâni prin arterele pulmonare. Acolo are loc schimbul de gaze, ceea ce permite reoxigenarea sângelui.

Alte părți ale inimii

Valvele inimii sunt structurile menționate mai sus. Acestea sunt situate la intrarea și la ieșirea din cavități. Valvele permit sângelui să curgă într-o singură direcție. Prin urmare, ele fac posibilă trecerea sângelui, de exemplu, de la atrii la ventricule și îl împiedică să revină în atrii.

Valvele inimii sunt:

Există însă valve și în arterele pulmonare și în aortă. Funcția lor este aceeași: de a preveni revenirea sângelui în cavitatea din care a plecat. Acest lucru face ca bătăile inimii să se realizeze în mod corect.

Inimă umană

Care sunt părțile inimii mai puțin cunoscute?

Deși cavitățile și valvele sunt cele mai cunoscute părți ale inimii, există și alte componente esențiale pentru ca acest organ să funcționeze. În primul rând, există nodul sinusal.

Nodul sinusal este structura care funcționează ca un stimulator cardiac, adică generează impulsuri electrice care se transformă în contracții ale mușchilor inimii.

În al doilea rând, există și nodulul atrioventricular. Și acesta este esențial pentru bătăile inimii, deoarece permite transmiterea corectă a impulsului generat în nodul sinusal. Același lucru este valabil și pentru fasciculul Hiss și ramurile Purkinje.

Concluzie

Inima este un organ foarte complex fără de care nu există viață. Pe scurt, alcătuirea inimii cuprinde patru cavități și două valve, care permit circulația sângelui în direcția corectă.

Totuși, este important să știm că există și părți mai puțin cunoscute ale inimii, cum ar fi nodul sinusal, care produce și transmite corect impulsurile electrice. De asemenea, există vase de sânge care conectează fiecare cavitate. În plus, nu uita că arterele coronare sunt responsabile de aducerea sângelui la inimă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.