Logo image
Logo image

Alimente antiinflamatoare pentru colonul iritabil

4 minute
Alimentele bogate în fibre solubile protejează mucoasa intestinală și ne permit să ameliorăm durerea și inflamația produsă de colonul iritabil. În plus, pot ajuta la promovarea mișcărilor intestinale.
Alimente antiinflamatoare pentru colonul iritabil
Ultima actualizare: 12 septembrie, 2021

Cauzele care provoacă sindromul de colon iritabil nu sunt pe deplin cunoscute. Însă medicii și nutriționiștii sunt de acord că o dietă adecvată și un bun management emoțional sunt vitale pentru ameliorarea bolii. Consumați mai des alimente antiinflamatoare pentru colonul iritabil!

Acest studiu explică faptul că sindromul de colon iritabil (IBS) se caracterizează prin prezența durerii abdominale sau a disconfortului asociat cu modificări ale frecvenței și/sau consistenței scaunelor.

De asemenea, studiul continuă să explice că boala reprezintă o paradigmă printre tulburările digestive funcționale (PDD). Nicio altă boală nu implică discrepanțe majore între originea problemei și așteptările reale ale pacientului. Deci, înainte de a apela la automedicație pentru a ameliora durerea și acea inflamație internă, nu ezitați să mergeți la medic.

Secretul este să redobândim echilibrul intern în acea parte delicată a sistemului digestiv. Prin urmare, vă invităm să țineți cont de această serie de alimente care vă pot ajuta!

Alimente antiinflamatoare pentru colonul iritabil

1. Legume cu frunze verzi

Spanac, rucola, năsturel… Aceste ingrediente nu ar trebui să lipsească din bucătărie. Legumele cu frunze verzi sunt un mod natural de a trata și preveni inflamația.

  • Sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.
  • Acestea ne oferă vitamina A, vitamina C și vitamina K, esențiale pentru colon.
  • Au nivelul corect de fibre. Excesul de fibre poate aduce mai multe probleme decât beneficii, așa că cel mai bine este să-i oferim corpului un nivel cuprins între 20 și 25 de grame pe zi.
  • Fibrele solubile acționează ca un protector al mucoasei intestinale, purifică agenții nocivi și, de asemenea, reglează consistența fecalelor.

2. Țelină

Țelina este o sursă naturală de potasiu și are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Datorită acestui fapt, sprijină echilibrul intern al celulelor, hrănindu-le și eliminând toxinele.

Majoritatea alimentelor procesate, precum și produsele de patiserie și băuturile răcoritoare industriale, conțin un nivel ridicat de sodiu, o componentă care tinde să provoace inflamație, ceea ce accentuează problema colonului iritabil.

Vă recomandăm: Remediu pentru sindromul de colon iritabil cu mentă

3. Avocado

Some figure

Nu evitați avocado doar pentru că credeți că este un aliment bogat în calorii. Grăsimile sale sunt sănătoase și favorizează funcționarea sistemului digestiv, nervos și cardiovascular.

  • Consumul regulat de avocado ne va permite să tratăm colonul iritabil datorită nivelului ridicat de fibre solubile, potasiu, vitamine și calciu.
  • Toate aceste componente au grijă de țesutul colonului, luptă împotriva inflamațiilor și întăresc flora intestinală.
  • Avocado oferă o doză mare de electroliți, esențiali atunci când suferim de diaree.

3. Ulei de cocos

Potrivit Clinicii Mayo, uleiul de cocos este o sursă ideală de fibre și nutriție pentru tratarea inflamației colonului.

Spre deosebire de alte tipuri de ulei, componentele sale esențiale oferă următoarele beneficii:

  • Este bogat în trigliceride cu lanț mediu, spre deosebire de trigliceridele cu catenă lungă din alte uleiuri.
  • Are o mare putere antimicrobiană capabilă să regleze și să combată înmulțirea excesivă a bacteriilor dăunătoare.
  • Uleiul de cocos ne ajută să purificăm colonul, să prevenim inflamațiile și să îmbunătățim absorbția nutrienților în timpul digestiei.

Vă recomandăm: 6 diete pentru sindromul de colon iritabil

4. Kefir

Some figure

De asemenea, nu ar trebui să vă fie frică să consumați chefir. Deși este adevărat că produsele lactate cresc inflamația sistemului digestiv, chefirul nu conține la fel de multă lactoză.

  • Kefirul este un compus foarte sănătos, cu bacterii digestive și drojdii care au grijă de sănătatea intestinală.
  • Consumând kefir în mod regulat, ingerăm microorganisme ce întăresc flora intestinală datorită lactobacililor.
  • Dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți consuma kefir pentru a avea grijă de sănătatea colonului.

5. Ovăz

Ovăzul este util pentru ameliorarea durerii și inflamației produse de colonul iritabil.

  • Ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale. Este considerată un superaliment și este, fără îndoială, cel mai bun mod de a-ți începe ziua.
  • Ne oferă carbohidrați cu ardere lentă, care induc senzația de sațietate.
  • În plus, ovăzul are grijă de flora intestinală și ne oferă un nivel ridicat de vitamine și proteine la care nu ar trebui să renunțăm.

6. Banană

Some figure

Banana, alături de măr și papaya, este unul dintre cele mai bune fructe pe care le puteți consuma atunci când suferiți de colon iritabile. Conține potasiu, magneziu și vitamine din grupul B.

Ne relaxează datorită triptofanului, un aminoacid esențial. Stimulează sistemul digestiv și previne afecțiuni precum colita ulcerativă. Nu vă fie frică să mâncați o banană pe zi!

Dacă suferiți de sindromul de colon iritabil, cel mai bine este să mergeți la medic, astfel încât acesta să vă poată ajuta. El vă va recomanda dieta pe care ar trebui să o urmați și tratamentul corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH. (2008). El aparato digestivo y su funcionamiento. Health (San Francisco).

  • Terzić, J., Grivennikov, S., Karin, E., & Karin, M. (2010). Inflammation and Colon Cancer. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2010.01.058.

  • Lumsden, K., Chaudhary, N. A., & Truelove, S. C. (1963). The irritable colon syndrome. Clinical Radiology. https://doi.org/10.1016/S0009-9260(63)80010-0.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.