Cauzele sindromului de intestin permeabil - Doza de Sănătate
 

Cauzele sindromului de intestin permeabil

Sindromul de intestin permeabil are numeroase cauze, deși multe dintre ele sunt legate de obiceiuri generale nesănătoase. Dieta precară și stresul sunt doi factori care duc la apariția acestei tulburări.
Cauzele sindromului de intestin permeabil
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Consumi adesea alimente ultra-procesate, medicamente și alte substanțe nocive? Ai grijă, deoarece acestea pot declanșa sindromul de intestin permeabil. Simptomele se manifestă la nivel cutanat și digestiv și pot provoca tulburări mintale și boli autoimune. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre cauzele sindromului de intestin permeabil!

Care sunt cauzele sindromului de intestin permeabil?

Tânără care cunoaște cauzele sindromului de intestin permeabil

Deși sindromul de intestin permeabil este o boală care debutează în tractul digestiv, afectează și multe alte sisteme. Această afecțiune apare atunci când există daune ale enterocitelor sau ale proteinelor care le leagă. Când se întâmplă acest lucru, crește probabilitatea ca o parte din conținutul lumenului intestinal (interiorul intestinului) să se scurgă în fluxul sanguin sau în sistemul limfatic.

Nu trec bucăți mari de alimente, ci o combinație de diferite elemente:

  • Proteine digerate incomplet
  • Bacterii sau fragmente bacteriene
  • O varietate de substanțe toxice sau produse reziduale pe care în mod normal le-ai excreta

Trebuie să menționăm faptul că aceste substanțe nu trebuie să treacă de bariera intestinală, deoarece corpul reacționează activând sistemul imunitar ca protecție împotriva noilor „invadatori”. Răspunsul este de așa natură încât corpul ar putea să greșească și chiar să-și atace propriile celule dacă acest lucru persistă mai mult timp.

Studii multiple arată că aceste atacuri autoimune joacă un rol important în dezvoltarea unor boli precum tiroidita Hashimoto sau diabetul de tip 1. Activarea imună excesivă duce la inflamația întregului organism. De fapt, această inflamație poate afecta nu numai intestinul în sine, ci și alte organe și țesuturi, cum ar fi sistemul osos, pancreasul, rinichii, ficatul și creierul.

Sindromul de intestin permeabil se poate manifesta prin:

  • Migrenă
  • Dismenoree
  • Probleme ale pielii, cum ar fi eczemele sau psoriazisul
  • Tulburări psihologice precum depresia
  • Boli autoimune care afectează glanda tiroidă sau articulațiile

Factori care provoacă scurgerile intestinale

Următoarele aspecte pot duce la apariția sindromului de intestin permeabil:

  • O dietă bazată pe produse industriale
  • Grâu – poate declanșa anumite boli autoimune
  • Factori care afectează regenerarea epiteliului, precum stresul sau dezechilibrele hormonale
  • Medicamente care distrug microbiota sau afectează integritatea epiteliului, cum ar fi antibioticele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și antiacidele

Cum se restabilește permeabilitatea intestinală?

Sistemul digestiv uman
Pe măsură ce trece timpul, aflăm tot mai multe informații despre microbiotă și putem folosi aceste cunoștințe pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală.

1. Sari peste orice cauzează inflamații intestinale

Aceasta înseamnă să eviți:

  • Dietele bogate în alimente ultraprocesate și carbohidrați rafinați, zaharuri simple și produse de patiserie industriale
  • Medicamentele precum antibioticele și antiinflamatoarele
  • Dietele sărace în fibre fermentabile
  • Toxinele alimentare, cum ar fi uleiurile din semințe de grâu
  • Stresul cronic

2. Îngrijește-ți microbiota intestinală

Intestinul uman conține același număr de bacterii ca celulele din întregul organism. Având peste 400 de specii diferite de bacterii, abia acum începem să înțelegem rolul microbiotei în starea de sănătate. Printre altele, bacteriile benefice promovează funcția gastro-intestinală normală, asigură protecție împotriva infecțiilor, reglează metabolismul și întăresc sistemul imunitar. Pentru a avea grijă de microbiotă:

  • Elimină alimentele cu toxine din dietă.
  • Crește-ți capacitatea digestivă mâncând când îți este foame și lăsând spațiu între mese pentru ca sucurile gastrice să funcționeze normal.
  • Consumă fibre fermentabile, cum ar fi amidonul rezistent, pectinele și fructanii.
  • Consumă produse fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul, varză, kimchi și orice alt probiotic de calitate.
  • Elimină prezența agenților patogeni intestinali, cum ar fi paraziții.

3. Reglează-ți aciditatea stomacului pentru a elimina cauzele sindromului de intestin permeabil

Acidul gastric este o cerință de bază pentru o digestie sănătoasă. Digestia și absorbția nutrienților au loc la o rată optimă numai într-un mediu de aciditate gastrică. Reacțiile chimice normale care sunt necesare pentru a absorbi substanțele nutritive au de suferit dacă nu există suficient acid în stomac.

Nivelul scăzut de acid gastric afectează și digestia carbohidraților. Așadar, dacă pH-ul stomacului este prea mare, atunci enzimele pancreatice nu vor fi secretate, iar carbohidrații nu se vor descompune corect.

Mai mult, acești carbohidrați nedigerați duc la dezvoltarea bacteriană în intestinul subțire. De asemenea, pot duce la creșterea producției de gaze și a disconfortului digestiv.

Lucruri de reținut despre sănătatea intestinală

Intestinul permeabil are cauze diferite, dar multe sunt legate de un stil de viață nesănătos. Vei face progrese mari în îngrijirea sănătății intestinale dacă îți vei îmbunătăți dieta, vei evita toxinele și vei ține sub control stresul.

Consultă un nutriționist dacă ai îndoieli cu privire la ceea ce consumi sau dacă vrei să adopți o dietă mai sănătoasă. Acesta te va sfătui în legătură cu ce este mai bine pentru intestinele tale și pentru dietă la modul general.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • de Punder, K., & Pruimboom, L. (2013). The dietary intake of wheat and other cereal grains and their role in inflammation. Nutrients, 5(3), 771–787. doi:10.3390/nu5030771
  • Miller AH, Raison CL. The role of inflammation in depression: from evolutionary imperative to modern treatment target. Nat Rev Immunol. 2016;16(1):22–34.
  • Tlaskalova-Hogenova H, Stepankova R, Hudcovic T, Tuckova L, Cukrowska B, Lodinova-Zadnikova R, et al. Commensal bacteria (normal microflora), mucosal immunity and chronic inflammatory and autoimmune diseases. Immunol Lett. 2004;93(2-3):97–108.
  • Hooper L V., Littman DR, Macpherson  a. J. Interactions Between the Microbiota and the Immune System. Science (80- ). 2012;336(6086):1268–73.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.