10 alimente cu efect diuretic
 

10 alimente cu efect diuretic

Știați că modificarea dietei vă poate ajuta să combateți retenția de lichide? Aflați ce alimente au o acțiune diuretică!
10 alimente cu efect diuretic
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știați că există unele alimente cu efect diuretic? Diureticele sunt folosite în primul rând pentru a ameliora retenția de lichide din organism. În afară de medicamentele diuretice care există pe piață, este util să știm că există alimente cărora le sunt atribuite aceste proprietăți și care ne pot ajuta să eliminăm lichidele.

Mai jos, vă vom împărtăși câteva dintre acele alimente pe care le puteți include în dietă pe tot parcursul anului.

10 alimente cu efect diuretic

1. Pepenele verde

Pepenele pe lista de alimente cu efect diuretic

 

Datorită conținutului ridicat de apă (mai mult de 90% din compoziția sa totală), pepenele verde, pe lângă faptul că este răcoritor, este un aliment diuretic natural. Acest lucru a fost verificat în diferite studii efectuate pe animale.

Pe lângă apă și fibre, conține licopen, o substanță cu funcție antioxidantă care ajută la întărirea organismului și la prevenirea potențialelor daune pe care le provoacă radicalii liberi.

2. Roșia

Potrivit Fundației Spaniole pentru Nutriție, 90% din compoziția roșiei este apă, prin urmare, aceasta este inclusă pe lista alimentelor cu efect diuretic.

De asemenea, are o cantitate mare de antioxidanți (cum ar fi licopenul), beta caroten, vitamina C și seleniu. Toate aceste componente sunt utile în prevenirea daunelor pe care radicalii liberi le pot provoca în organism.

3. Castravetele

Castraveții au o cantitate mare de apă și fibre. Tocmai din acest motiv, sunt un aliment diuretic natural și ajută la eliminarea excesului de lichide.

Castravetele este foarte răcoritor, potolește instantaneu setea și induce somnul. Pe lângă faptul că oferă vitamina A, B1, B2, C și PP, are urme de vitamina B6 și E. Mulți oameni consumă castraveți în salate, dar astăzi sunt din ce în ce mai folosiți în diverse rețete de băuturi naturale.

4. Afinele

Afinele pe lista de alimente cu efect diuretic

Afinele intră și ele pe lista alimentelor cu efect diuretic datorită aportului de apă și fibre. Se remarcă și prin aportul lor de antioxidanți. Sunt utile ca adjuvant în tratamentul infecțiilor urinare, tocmai pentru că sunt diuretice naturale.

Potrivit unui studiu din 2015, acestea pot avea proprietăți antimicrobiene, ajutând la menținerea vezicii urinare în stare optimă.

5. Morcovul

Morcovul este o legumă diuretică și ajută și la accelerarea metabolismului. Vitaminele, mineralele și antioxidanții morcovului determină proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene, raportate într-un articol din Food and Nutrition Sciences.

6. Vinetele

Se spune adesea că, datorită conținutului ridicat de apă, fibre și alți nutrienți (inclusiv flavonoide), vinetele ajută la îmbunătățirea circulației, la eliminarea lichidelor reținute, la stimularea funcției intestinale, etc.

Această legumă are proprietăți diuretice și laxative și favorizează calcificarea oaselor și vindecarea ulcerelor.

7. Anghinarea

Diferite studii pe animale au arătat că anghinarea are un efect de scădere a colesterolului din sânge. Pe de altă parte, aportul său de flavonoide și acid cafeic susțin efectul său diuretic.

8. Țelina, unul dintre cele mai consumate alimente cu efect diuretic

Tijă de țelină

 

Un alt aliment alcătuit în principal din apă și fibre este țelina. Din acest motiv, nu poate să nu fie inclusă pe lista cu alimente cu efect diuretic. Nu lipsește din diete, în special din cele care vizează slăbirea, iar consumul său este din ce în ce mai des în smoothie-uri și sucuri.

Nu se folosesc doar tulpina și frunzele, ci și semințele. Semințele de țelină pot crește producția de urină și excreția de acid uric.

9. Strugurii

Strugurii au un conținut semnificativ de apă și potasiu, ceea ce îi face un aliment diuretic natural. La fel ca semințele de țelină, au un nivel scăzut de sodiu, ceea ce este util într-o dietă care vizează eliminarea lichidelor reținute.

10. Sparanghelul

Sparanghelul conține asparagină, un aminoacid care conferă legumei un efect diuretic. În plus, are un conținut scăzut de calorii și, datorită conținutului ridicat de fibre, induce sațietatea.

Dacă suferiți de retenție de lichide, consultați medicul pentru a vedea cum să vă modificați dieta pentru a vă ajuta să rezolvați această problemă. Rețineți că multe dintre diureticele naturale pe care le-am menționat pot face parte din dietă, dar întotdeauna cu moderație și folosind o strategie adecvată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.