Logo image
Logo image

Alimente permise și interzise în gastrită și ulcer

3 minute
Descoperiți ce alimente pot fi consumate în caz de gastrită și care sunt cele care trebuie eliminate din dietă pentru a preveni agravarea bolii!
Alimente permise și interzise în gastrită și ulcer
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Gastrita și ulcerul sunt două probleme de sănătate care afectează tractul digestiv. Deși uneori este necesar să se recurgă la managementul farmacologic, dieta potrivită va reduce simptomele. Este esențial să cunoașteți alimentele permise și interzise în gastrită și ulcer.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că multe dintre tulburările digestive apar din cauza obiceiurilor proaste menținute mult timp. De exemplu, consumul de alcool sau fumatul poate crește foarte mult riscul de gastrită. La fel și obezitatea.

Alimente permise în gastrită și ulcer

În gestionarea gastritei și ulcerului, este necesar să se recurgă la o dietă bazată pe produse proaspete, cu un aport controlat de grăsimi. Este necesar să se asigure consumul de nutrienți cu potențial antiinflamator pentru ca țesuturile să se refacă progresiv.

este important să includeți următoarele alimente în dietă:

  • Fructe: se recomandă merele, perele și bananele. Acestea oferă fibre prebiotice. S-a demonstrat că acestea îmbunătățesc sănătatea microbiotei și influențează pozitiv digestia. Diversitatea microorganismelor la nivel intestinal va preveni dezvoltarea multor patologii.
  • Legume: mai presus de toate, în dietă trebuie să apară dovleceii, vinetele, spanacul și morcovii. Se consumă gătite, mai ales în perioadele cu durere. Astfel, digestia ulterioară va fi mai ușoară.
  • Carne: puiul și curcanul sunt cele mai potrivite cărnuri, deoarece au puțină grăsime. Acest lucru accelerează golirea gastrică. De asemenea, se recomandate peștele și crustaceele. Proteinele ajută la repararea țesutului deteriorat, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Directors Association.
  • Lactate: nu toată lumea le tolerează la fel, dar cele mai bune sunt cele fermentate. Au probiotice care pot ajuta la controlul inflamației în mediul intern. Aveți grijă cu cele grase dacă aveți dureri.

Recomandăm: Cum să previi ulcerul gastric

Some figure
Multe persoane cu ulcer gastric raportează că un pahar de lapte le calmează simptomele.

Rolul vitaminei C

Este important de menționat că vitamina C este un nutrient important în gestionarea acestor probleme digestive datorită capacității sale de a stimula sinteza colagenului. Vorbim despre cea mai abundentă proteină din organism, care face parte din toate țesuturile. Cu toate acestea, majoritatea alimentelor care conțin acest element au un potențial iritant sau sunt foarte acide.

Puteți apela la suplimente. Acest lucru va ajuta la vindecarea rănilor stomacului și la normalizarea situației din mediul intern.

Alimente interzise în gastrită și ulcer

Există o serie de alimente care trebuie evitate complet în dietă pentru a reduce simptomele gastritei și ale ulcerului. Aproape toate sunt produse care nu sunt recomandate în nicio dietă, deoarece nu oferă nimic de calitate:

  • Alcool: această substanță este toxică, indiferent de doza consumată. Este inflamator și crește incidența multor patologii cronice și complexe. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Drug Metabolism Reviews.
  • Alimente condimentate: deși benefice pentru sănătate datorită capacității lor de a activa metabolismul, au un potențial iritant. Dacă există leziuni ale căptușelii tractului digestiv, acestea trebuie evitate pentru a controla simptomele.
  • Sosuri: sunt în mod normal foarte grase, ceea ce întârzie golirea gastrică. De asemenea, pot conține aditivi artificiali, elemente care pot afecta diversitatea și densitatea microbiotei intestinale.
  • Alimente ultraprocesate: toate acele alimente cu un conținut ridicat de acizi grași de tip trans ar trebui excluse. Aceste elemente reușesc să sporească inflamația și oxidarea în mediul intern, ducând la deteriorarea ADN-ului.

Citiți mai mult: CBD împotriva bolii Crohn și colitei ulcerative

Some figure

Îmbunătățiți-vă dieta pentru a controla gastrita și ulcerul

Există o serie de alimente care pot facilita gestionarea gastritei și a ulcerului. Altele, însă, vor face ca simptomele să fie mai intense și bolile să se agraveze.

Este esențială optimizarea dietei pentru a pune accent pe consumul produselor recomandate. În acest fel, puteți evita necesitatea folosirii medicamentelor.

Rețineți că nu numai dieta contează atunci când vine vorba de facilitarea conviețuirii cu patologiile digestive sau intestinale. Este necesar să respectați o serie de obiceiuri benefice. Practicați exerciții fizice în mod regulat. Acest lucru previne excesul de greutate, care alterează nivelurile inflamatorii din mediul intern și predispune organismul la apariția patologiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Holscher H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes8(2), 172–184. https://doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756
  • Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., Cesari, M., Cruz-Jentoft, A. J., Morley, J. E., Phillips, S., Sieber, C., Stehle, P., Teta, D., Visvanathan, R., Volpi, E., & Boirie, Y. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association14(8), 542–559. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.05.021
  • Le Daré, B., Lagente, V., & Gicquel, T. (2019). Ethanol and its metabolites: update on toxicity, benefits, and focus on immunomodulatory effects. Drug metabolism reviews51(4), 545–561. https://doi.org/10.1080/03602532.2019.1679169

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.