Remedii naturiste pentru ameliorarea gastritei
 

Remedii naturiste pentru ameliorarea gastritei

Produsele lactate pot crește producția de acid în stomac, de aceea se recomandă evitarea lor în caz de gastrită. Cum se tratează gastrita?
Remedii naturiste pentru ameliorarea gastritei

Ultima actualizare: 18 septembrie, 2023

Pentru ameliorarea gastritei, există o serie de remedii naturiste care sunt eficiente. Cu toate acestea, înainte de a intra în detalii, trebuie să vorbim puțin despre această boală. Deci, ce este gastrita? Specialiștii definesc gastrita ca fiind o inflamație a mucoasei stomacului.

Această inflamație poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv stres, infecții, medicamente, consum de alcool, alergii, radiații sau intoxicații alimentare. Cele mai frecvente simptome prezentate de persoanele care suferă de gastrită sunt:

  • Durere abdominală
  • Greaţă
  • Diaree
  • Vărsături
  • Lipsa poftei de mâncare

Pe parcursul articolului, vă vom prezenta câteva remedii naturiste care vă pot ajuta să tratați gastrita și simptomele pe care le declanșează această afecțiune.

Diagnostic de gastrită

Remedii naturiste pentru ameliorarea gastritei

Printre remediile naturale care ajută la ameliorarea simptomelor gastritei, există câteva opțiuni foarte eficiente.

După cum subliniază experții, majoritatea episoadelor de gastrită se dezvoltă din cauza infecției cu H. pylori. Aceasta este adesea clasificată ca gastrită acută și gastrită cronică. Utilizarea medicamentelor, consumul excesiv de alcool, refluxul, dieta și bolile gastrice subiacente pot declanșa gastrita.

Cele mai bune remedii naturiste pentru ameliorarea gastritei

1. Infuzie de ghimbir

Există dovezi ce arată că ghimbirul este capabil să prevină ulcerul gastric indus de H. pylori. Ghimbirul reduce greața și este bun pentru ameliorarea gastritei grație capacității sale de a acționa ca un antibacterian și de a stimula digestia grăsimilor.

2. Miere

Un studiu publicat în Jurnalul Medical al Universității Sultan Qaboos a constatat că mierea poate inhiba infecția cu H. pylori. Aceasta are proprietăți antibacteriene și poate proteja mucoasa gastrică umană. Mierea de Manuka este cea mai eficientă în acest sens, deși poți folosi orice tip de miere.

Consumați o lingură de miere pe stomacul gol și alta înainte de culcare, sau cu 30 de minute înainte de fiecare masă. De asemenea, puteți profita de miere incluzând-o în infuzii și ceaiuri.

3. Lactate fermentate sau îmbogățite

Diverse studii și cercetări au descoperit că laptele fermentat și îmbogățit poate fi un mare aliat în tratarea gastritei. Lactatele care conțin tulpini de Lactobacillus johnsonii, Streptococcus thermophilus și altele similare sunt cele mai eficiente.

Beți un pahar de lapte fermentat pe zi pentru prevenție. Capacitatea acestui produs de a atenua un episod de gastrită este mai redusă.

4. Ceai verde

Ceaiul verde a fost folosit pentru a trata episoadele de gastrită cronică atrofică cu eficacitate ridicată. Există dovezi ce arată că ceaiul verde poate inhiba dezvoltarea bacteriei H. pylori, așadar proprietățile sale antimicrobiene sunt clare. Dacă vreți, îl puteți combina cu alte remedii naturale pentru ameliorarea gastritei pentru a-i spori efectele.

5. Aloe vera

Experții susțin utilizarea de aloe vera pentru a trata ulcerul gastric cronic. S-a demonstrataloe vera poate inhiba producția de acid gastric, ceea ce are un efect direct asupra simptomelor gastritei. Puteți opta pentru capsule cu extract de aloe vera sau puteți bea un pahar de suc proaspăt pe stomacul gol.

Recomandări

Pentru a încerca să ameliorați gastrita, trebuie să faceți câteva schimbări importante în stilul de viață, mai ales în ceea ce privește alimentația.

Evitați produsele lactate dulci, cel puțin până la dispariția bolii. De asemenea, beți multă apă. Se recomandă cel puțin 8 pahare pe zi. De asemenea, ar trebui să creșteți aportul de vitamina E, deoarece va ajuta la scăderea inflamației stomacului.

O altă modalitate de a calma greața și vărsăturile este prin consumul de semințe de ananas și papaya. Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că trebuie consumate crude pentru a avea efect.

Trebuie să planificați foarte bine modul în care veți distribui mesele în timpul zilei. Serviți mai multe mese, de obicei 5 pe zi, cu porții mici.

Evitați mesele copioase. În plus, trebuie să eliminați consumul de alimente acide, prăjeli și alimente prea grase sau picante. Ar trebui să faceți același lucru și cu băuturile alcoolice.

Sfat suplimentar: curățați-vă intestinele

Intestinele sunt o parte fundamentală a procesului de digestie. Pe lângă faptul că permit absorbția nutrienților și expulzarea acelor elemente de care organismul nu mai are nevoie, influențează controlul altor afecțiuni.

În acest caz, gastrita poate fi direct legată de o problemă intestinală, ceea ce înseamnă că aceste organe se află într-o stare în care au nevoie de purificare pentru a-și îmbunătăți funcționarea.

După cum puteți vedea, există multe opțiuni de tratament pentru gastrită, cu care vă puteți îmbunătăți semnificativ starea de sănătate.

Dacă simptomele persistă, mergeți la medic pentru a vă diagnostica corect cazul și a evalua tratamentul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Almasaudi SB, Abbas AT, Al-Hindi RR, El-Shitany NA, Abdel-Dayem UA, Ali SS, Saleh RM, Al Jaouni SK, Kamal MA, Harakeh SM. Manuka Honey Exerts Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities That Promote Healing of Acetic Acid-Induced Gastric Ulcer in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:5413917.
  • Avijgan M, Kamran A, Abedini A. Effectiveness of Aloe Vera Gel in Chronic Ulcers in Comparison with Conventional Treatments. Iran J Med Sci. 2016 May;41(3 Suppl):S30.
  • Ghaffari A, Somi MH, Safaiyan A, Modaresi J, Ostadrahimi A. Honey and apoptosis in human gastric mucosa. Health Promot Perspect. 2012 Jul 1;2(1):53-9.
  • Haniadka R, Saldanha E, Sunita V, Palatty PL, Fayad R, Baliga MS. A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food Funct. 2013 Jun;4(6):845-55.
  • Keshavarzi Z, Rezapour TM, Vatanchian M, Zare Hesari M, Nabizade Haghighi H, Izanlu M, Sabaghian M, Shahveisi K. The effects of aqueous extract of Aloe vera leaves on the gastric acid secretion and brain and intestinal water content following acetic acid- induced gastric ulcer in male rats. Avicenna J Phytomed. 2014 Mar;4(2):137-43.
  • Nzeako BC, Al-Namaani F. The antibacterial activity of honey on helicobacter pylori. Sultan Qaboos Univ Med J. 2006 Dec;6(2):71-6.
  • Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018 Nov 5;7(1):96-108.
  • Muszyński J, Ziółkowski B, Kotarski P, Niegowski A, Górnicka B, Bogdańska M, Ehrmann-Jóśko A, Zemlak M, Młynarczyk-Bonikowska B, Siemińska J. Gastritis – facts and doubts. Prz Gastroenterol. 2016;11(4):286-295.
  • Pantoflickova D, Corthésy-Theulaz I, Dorta G, Stolte M, Isler P, Rochat F, Enslen M, Blum AL. Favourable effect of regular intake of fermented milk containing Lactobacillus johnsonii on Helicobacter pylori associated gastritis. Aliment Pharmacol Ther. 2003 Oct 15;18(8):805-13.
  • Pennelli G, Grillo F, Galuppini F, Ingravallo G, Pilozzi E, Rugge M, Fiocca R, Fassan M, Mastracci L. Gastritis: update on etiological features and histological practical approach. Pathologica. 2020 Sep;112(3):153-165.
  • Rodríguez C, Medici M, Rodríguez AV, Mozzi F, Font de Valdez G. Prevention of chronic gastritis by fermented milks made with exopolysaccharide-producing Streptococcus thermophilus strains. J Dairy Sci. 2009 Jun;92(6):2423-34.
  • Shibata K, Moriyama M, Fukushima T, Kaetsu A, Miyazaki M, Une H. Green tea consumption and chronic atrophic gastritis: a cross-sectional study in a green tea production village. J Epidemiol. 2000 Sep;10(5):310-6.
  • Stoicov C, Saffari R, Houghton J. Green tea inhibits Helicobacter growth in vivo and in vitro. Int J Antimicrob Agents. 2009 May;33(5):473-8.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.