4 obiceiuri pe care să le eviți dacă ai gastrită cronică - Doza de Sănătate
 

4 obiceiuri pe care să le eviți dacă ai gastrită cronică

În acest articol, îți vom arăta 4 obiceiuri pe care ar trebui să le eviți dacă ai gastrită cronică. Eliminarea acestor obiceiuri te poate ajuta să te simți mai bine.
4 obiceiuri pe care să le eviți dacă ai gastrită cronică
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 20 martie, 2021

Gastrita este inflamația mucoasei stomacului. Este o afecțiune care poate fi temporară, dar, dacă nu este tratată în timp util, poate deveni o boală digestivă pe termen lung. Deci, știi care sunt obiceiurile pe care ar trebui să le eviți dacă ai gastrită cronică?

În acest articol, îți vom arăta 4 obiceiuri pe care trebuie cu orice preț să le ocolești. S-ar putea chiar să le ignori pe unele dintre ele sau să le adopți fără să-ți dai seama că sunt dăunătoare. Acestea pot afecta sistemul digestiv. Află mai multe în rândurile de mai jos!

4 obiceiuri pe care să le eviți dacă ai gastrită cronică

Membranele care acoperă peretele stomacului îl protejează de acid și germeni. Dacă acest strat protector devine iritat sau deteriorat, se poate inflama.

Inflamația mucoasei stomacului se numește gastrită. De obicei, anumite bacterii sau utilizarea regulată de analgezice antiinflamatoare irită stomacul. Din această cauză, cel mai bine este să mergi la medic și să primești cel mai bun tratament, precum și să eviți obiceiurile care pot agrava problema.

1. Consumul anumitor substanțe iritante

Fumatul pe lista de obiceiuri pe care să le eviți dacă ai gastrită cronică

Unul dintre cele mai nocive obiceiuri este să consumi substanțe sau alimente iritante. Acestea lezează și mai mult mucoasa digestivă și îți înrăutățesc simptomele.

Desigur, substanțele iritante includ tutunul și alcoolul, precum și cafeaua și ceaiul. În cazul băuturilor alcoolice, cel mai bine este să le înlocuiești cu alte băuturi. De exemplu, poți încerca sucuri naturale de fructe și legume.

Unele condimente pot fi, de asemenea, iritante, cum ar fi ghimbirul, piperul sau muștarul. În plus, zahărul și alimentele cu zahăr pot provoca daune pe termen lung, chiar dacă nu provoacă disconfort imediat.

2. Mâncatul incorect

Dacă ai gastrită acută sau cronică, este important să urmezi câteva instrucțiuni atunci când iei masa:

  • Este mai bine să servești 5 mese mici pe zi. De asemenea, nu mânca prea mult, deoarece acest lucru poate agrava digestia și gastrita.
  • Mestecă bine mâncarea. În acest fel, atunci când înghiți, fiecare mușcătură va fi corect procesată.
  • Mănâncă într-un mediu relaxat și calm, fără certuri sau alte elemente perturbatoare.
  • Optează pentru mese simple care nu combină prea multe alimente. În plus, cel mai bine este să mănânci fructe la mijlocul dimineții sau la jumătatea după-amiezii.
  • Dacă suferi de gastrită cronică, vei observa ameliorarea simptomelor dacă mănânci mai mult în timpul zilei, la micul dejun și la prânz și chiar la gustare. Seara este mai bine să servești o cină devreme și o gustare ușoară.

3. Abuzul de medicamente

Femeie care ia antiacide

Multe persoane cu arsuri la stomac sau gastrită cronică apelează la antiacide pentru a-și ușura disconfortul. Cu toate acestea, indiferent dacă sunt medicamente sau remedii pe bază de bicarbonat de sodiu, este mai bine să le folosești doar din când în când. De asemenea, utilizează numai ceea ce îți recomandă medicul specialist.

Antiacidele nu sunt soluția problemei. De fapt, acestea îți pot afecta sistemul digestiv pe termen lung, deoarece interferează cu sucurile gastrice. În plus, acestea te pot predispune la alte boli digestive mai grave în viitor.

Există și antiacide care nu irită stomacul. În plus, există alimente care pot calma simptomele, cum ar fi merele, castraveții, papaya sau prunele.

4. Eliberează-te de stres

Ultimul dintre obiceiurile care agravează gastrita cronică este stresul. Care este legătura dintre gastrită și stres? Stresul crește secreția acizilor gastrici care cauzează această afecțiune digestivă.

În acest sens, pentru a trata gastrita cronică, va trebui să-ți schimbi unele dintre obiceiurile zilnice pentru a te putea relaxa. Consumul de ceaiuri de plante sau consumul de suplimente, precum și activități precum yoga, meditația sau tai chi sunt câteva exemple benefice.

Concluzie: ce să eviți dacă ai gastrită cronică

Aceste sfaturi pot ajuta la ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Însă, dacă suferi de această boală, este important să mergi la medic pentru a obține un diagnostic corect și cel mai bun tratament posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.