Avantajele și dezavantajele podelelor din lemn
Pardoseala din lemn de esență tare are mulți susținători și critici. Există o serie de neplăceri asociate cu îngrijirea excesivă pe care o necesită, ce trece dincolo de eleganța și frumusețea pe care le poate oferi spațiului. Cel mai bine este să cunoști avantajele și dezavantajele podelelor din lemn pentru a face o evaluare corectă.
Mai jos vom aborda aspecte ecologice, estetice, de instalare, întreținere, rezistență și prețuri, printre altele. Totul pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la acest tip de pardoseală.
Avantajele pardoselilor din lemn de esență tare
Lemnul este un material care atrage atenția, deoarece se potrivește cu cele mai multe stiluri de mobilier și crește atractivitatea locuinței. Există și alte avantaje care îl fac să iasă în evidență în mod constant. Citește mai departe pentru a afla care sunt acestea!
1. Izolare termică
Pardoseala din lemn de esență tare este excelentă pe vreme rece grație coeficientului său de izolare termică. Acest lucru înseamnă că păstrează căldura în casă, în ciuda temperaturilor exterioare scăzute.
Îți recomandăm:
2. Durabilitate
Durata de viață este mare, iar podeaua din lemn poate rămâne intactă timp de generații întregi atunci când este tratată corespunzător. De asemenea, grosimea podelei este proporțională cu durabilitatea acesteia.
3. Material hipoalergenic
Pardoseala din lemn de esență tare nu provoacă alergii ca urmare a detașării prafului, polenului și altor agenți care duc la disconfort nazal. Cu alte cuvinte, aceasta nu absoarbe componentele murdăriei și facilitează curățarea.
4. Puritatea aerului
Calitatea aerului în casele cu pardoseală din lemn masiv crește, ceea ce are efecte psihologice și fiziologice importante atunci când te afli într-un stadiu de recuperare.
5. Valoare estetică
Acest tip de pardoseală este un factor de diferențiere pentru orice spațiu, deoarece îl îmbunătățește și creează un mediu estetic favorabil pentru restul obiectelor prezente în aceeași cameră. În plus, varietatea de modele și finisaje face ca podelele din lemn să fie excepționale.
Dezavantajele podelelor din lemn
Dezavantajele podelelor din lemn de esență tare ar trebui analizate pentru a determina viabilitatea acestora în orice casă. În consecință, am adunat principalele dezavantaje în această secțiune:
1. Instalare
Trebuie să o instalezi cu atenție, deoarece orice mică greșeală poate cauza diferite probleme în ceea ce privește durabilitatea pardoselii din lemn de-a lungul anilor. Din acest motiv, cel mai bine este să apelezi la specialiști în domeniu care pot garanta un finisaj optim.
2. Întreținerea pardoselilor din lemn de esență tare
Lemnul necesită o întreținere mai sofisticată decât majoritatea materialelor. Factori precum umiditatea, lumina excesivă a soarelui și zgârieturile din cauza contactului cu alte obiecte au un impact ridicat asupra acestuia. Din acest motiv, îngrijirea lemnului necesită dedicare periodică.
3. Schimbarea culorii în timp
Acest tip de pardoseală își pierde culoarea de-a lungul anilor, mai ales dacă zona este expusă la soare. Din păcate, poate apărea o distorsiune nedorită, care se opune unui sentiment de perfecțiune.
Citește mai mult:
4. Preț
Aceasta este una dintre cele mai mari limitări atunci când alegi lemnul, deoarece prețul mediu depășește alte opțiuni disponibile pe piață. În ciuda acestui fapt, există diferite tipuri de podele din lemn, gama de costuri fiind variată. Fără îndoială, specialiștii consideră lemnul o investiție imobiliară pe termen lung.
5. Zgomot
Lemnul nu are cele mai bune valori de izolare fonică, iar zgomotul circulă adesea într-o manieră nedorită. Există o soluție pentru acest lucru cu un strat suplimentar de izolație, dar aceasta reprezintă o cheltuială majoră.
Beneficiile ecologice ale pardoselilor din lemn de esență tare
Deși tăierea copacilor este o acțiune distructivă, adevărul este că reglementările legale obligă companiile să planteze un număr mai mare de copaci în raport cu ceea ce taie din păduri. În același timp, costul energetic al prelucrării lemnului este mult mai mic decât cel al prelucrării altor materiale, cum ar fi betonul sau plasticul.
De asemenea, podelele din lemn reduc dioxidul de carbon din aer, ceea ce scade efectul de seră. În plus, toate secțiunile aruncate dintr-un motiv sau altul pot fi reciclate pentru un nou scop.
Pardoseala din lemn de esență tare nu este o decizie ușor de luat
Aceasta este o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să facă o investiție mare, să întrețină periodic și să ia orice măsuri preventive, astfel încât podelele să nu fie afectate de umiditate sau de lumina soarelui.
Acum că știi care sunt avantajele și dezavantajele, următorul pas este să faci un studiu al zonei în care vrei să pui podeaua și să estimezi fezabilitatea acesteia în funcție de utilizare.
Pe scurt, nu lua o decizie rapidă, deoarece podelele ar trebui să reziste toată viața. În acest sens, cea mai importantă recomandare este să fii sigur de ceea ce vrei înainte de a face alegerea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Marcos J. La Madera. Tecnologías I. 2012.
- Gonzáles-Trejos G. Pisos de madera. 2012. Disponible en: https://revistas.tec.ac.cr/index.php/kuru/article/view/529
- Eleana María Spavento. Suelos de madera y de productos derivados de la madera.Universidad Nacional de La Plata. 2012. Disponible en: https://docplayer.es/10428093-Suelos-de-madera-y-de-productos-derivados-de-la-madera.html
- Burga E. Estudio de mercado de pisos de madera en Lima. Facultado de Ciencias Forestales. 2010.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.