Beneficii ale ceaiului de măceșe - Doza de Sănătate
 

Beneficii ale ceaiului de măceșe

Ceaiul de măceșe este o băutură pe bază de plante pe care o poți prepara din fructul plantei de măceș (trandafir sălbatic). Îl poți utiliza în multe scopuri medicinale și cosmetice. Vrei să afli mai multe despre ceaiul de măceșe?
Beneficii ale ceaiului de măceșe

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Ceaiul de măceșe este o băutură naturală pe care o poți prepara din fructul plantei de trandafir sălbatic (măceș). Fructul este partea rotunjită a plantei care se găsește chiar sub petale. Din acesta, oamenii obțin semințe, ulei esențial și extracte folosite în scopuri medicinale și cosmetice. În acest articol, vom vorbi despre principalele beneficii ale ceaiului de măceșe.

Cât de sigur este să folosești ceaiul de măceșe? În ultimii ani, cercetătorii au efectuat mai multe studii cu privire la efectele sale asupra sănătății. Din acest motiv, experții cred că acesta contribuie la prevenirea mai multor boli. Mai jos, îți explicăm acest lucru în detaliu.

Beneficii ale ceaiului de măceșe

Multe dintre beneficiile ceaiului de măceșe au fost documentate în literatura științifică. De exemplu, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare subliniază faptul că măceșele au activitate antioxidantă grație compoziției lor fitochimice, care include substanțe precum:

  • Vitamina C (acid ascorbic)
  • Vitamina E
  • Polifenoli
  • Acizi grași esențiali

Asta nu înseamnă că acest produs vindecă bolile sau ajută în mod miraculos la îmbunătățirea sănătății. Pur și simplu, în cadrul unei diete echilibrate și al unui stil de viață sănătos, ceaiul de măceșe poate contribui la bunăstarea organismului. Mai jos, vei descoperi principalele sale avantaje.

Plantă care face măceșe
Oamenii fac ceai de măceșe pentru a profita de nutrienții din aceste fructe minuscule.

Ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos

Datorită conținutului său de vitamina C și flavonoide, ceaiul de măceșe este considerat un supliment natural pentru întărirea sistemului imunitar. Un studiu publicat în Jurnalul Central de Chimie subliniază faptul că planta conține cantități semnificative de acid ascorbic, polifenoli și alte substanțe fitochimice care ajută la stimularea sistemului de apărare a organismului.

Un alt studiu efectuat de experți pe animale, publicat în revista științifică BioImpacts, a constatat că suplimentarea dietei cu extract concentrat de măceșe a contribuit la îmbunătățirea imunității. Cu toate acestea, nicio dovadă solidă nu demonstrează aceste efecte la om.

Este bun pentru sănătatea digestivă

Consumul de ceai de măceșe nu este suficient pentru ameliorarea bolilor sistemului digestiv. Cu toate acestea, datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, ceaiul de măceșe ameliorează durerea în cazul crampelor abdominale, arsurilor la stomac și balonării, printre alte neplăceri.

În acest sens, un studiu in vitro publicat în Botanics: Targets and Therapy evidențiază faptul că măceșele conțin pectină și alte tipuri de fibre care ajută la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților. În plus, flavonoidele ajută la formarea unor complexe enzimatice digestive utile în descompunerea eficientă a alimentelor.

Poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii

Efectele sale analgezice și antiinflamatoare nu sunt cele mai puternice, iar experții încă le studiază. În ciuda acestui fapt, măceșul pare a fi util împotriva problemelor inflamatoare care cauzează durere, inclusiv artrită. Conform informațiilor publicate în Australian Family Physician, substanțe precum polifenolii și galactolipidele sunt responsabile pentru acest efect.

Ajută la protejarea pielii de îmbătrânirea prematură

Consumul de ceai de măceșe este asociat cu o sănătate mai bună a pielii din mai multe motive. În primul rând, conținutul său de vitamina C stimulează sinteza colagenului și protejează celulele împotriva deteriorării provocate de razele solare, așa cum explică un studiu publicat în revista Nutrients.

În plus, planta conține o substanță cunoscută sub numele de astaxantină, care pare să aibă efecte antiîmbătrânire. Cercetările publicate în revista medicală Clinical Interventions in Aging au arătat faptul că suplimentarea cu măceșe ajută la prevenirea ruperii colagenului. Prin urmare, ceaiul de măceșe poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii.

Beneficii ale ceaiului de măceșe
Măceșul are proprietăți care pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Precauții în ceea ce privește consumul de ceai de măceșe

În prezent, studiile științifice nu au identificat efecte secundare grave la majoritatea adulților sănătoși care folosesc ceai de măceșe. Cu toate acestea, datele anecdotice sugerează faptul că unele persoane pot prezenta greață, vărsături, crampe la stomac și, de asemenea, insomnie, mai ales atunci când consumă ceai de măceșe în exces.

Din cauza concentrației sale de vitamina C, experții consideră că ceaiul de măceșe poate crește riscul apariției de calculi renali. În plus, din cauza compoziției sale, poate interacționa negativ cu antiacidele, estrogenii, litiul, flufenazina și warfarina.

Din cauza lipsei de studii privind siguranța și eficacitatea acestuia, experții nu recomandă suplimentarea cu ceai de măceșe la femeile gravide și care alăptează. De asemenea, dacă suferi de o anumită boală, cel mai bine este să consulți medicul înainte de a consuma ceai de măceșe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
  • Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
  • Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
  • Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
  • Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician41(7), 495–498.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.