5 beneficii ale kefirului bazate pe dovezi
 

5 beneficii ale kefirului bazate pe dovezi

Kefirul este un aliment bogat în microorganisme vii, căruia i se atribuie numeroase proprietăți pentru îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.
5 beneficii ale kefirului bazate pe dovezi
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 27 ianuarie, 2022

Kefirul este un probiotic lactat de origine caucaziană care este asociat cu o serie de proprietăți nutritive. Cunoașteți cele 5 beneficii ale kefirului bazate pe dovezi?

Acest aliment este făcut din lapte fermentat cu granule de kefir. Aceste granule, care poartă același nume ca și alimentul în sine, conțin cazeină coagulată, bacterii și drojdii.

5 beneficii ale kefirului bazate pe dovezi

Citiți mai departe pentru a descoperi toate beneficiile acestui aliment:

Valoare nutrițională

Kefirul este un produs foarte interesant din punct de vedere nutrițional, deoarece are un aport caloric redus și un conținut ridicat de vitamine și minerale:

  • Apă: 80-90%, în funcție de tipul de lapte folosit la prepararea acestuia
  • Macronutrienți: 5% carbohidrați, 3,5% grăsimi, 3% proteine
  • Vitamine: vitamina B (B1, B5, B9 și B12, biotină), vitamina K și vitamina D
  • Minerale: calciu, magneziu, fosfor și potasiu

Beneficiile kefirului

1. Îmbunătățește și previne problemele digestive

Fată cu indigestie

Chefirul conține probiotice și inhibă înmulțirea bacteriilor dăunătoare. Oferă organismului bacterii benefice pentru echilibrul microbiotei intestinale.

Această populație de microorganisme care trăiește în intestine este foarte implicată în buna funcționare a sistemului digestiv, potrivit unui articol publicat în revista „Journal of Clinical Gastroenterology”. Printre funcțiile sale se numără reglarea pH-ului mucoasei intestinale sau fermentarea carbohidraților și a altor nutrienți nedigerabili pentru producerea de energie.

Prin urmare, prin consumul de probiotice, favorizăm absorbția corectă a nutrienților și producerea de compuși organici necesari organismului.

În plus, consumul de kefir este asociat cu ameliorarea problemelor digestive precum diareea, sindromul colonului iritabil sau arsurile la stomac.

2. Sporește sănătatea cardiovasculară

Rezultatele unor studii sugerează că suplimentarea cu probiotice are un set de efecte benefice pentru sănătate, printre care se remarcă următoarele:

Probioticele sunt mai eficiente atunci când provin din produse lactate fermentate, așa cum este cazul kefirului. Beneficiile apar atunci când este consumat timp de cel puțin 9 săptămâni.

3. Îmbunătățește sănătatea oaselor

Osteoporoza este cea mai răspândită boală osoasă în țările occidentale. Este o patologie care determină scăderea densității masei osoase. Oasele devin mai poroase, mai fragile și mai puțin rezistente la lovituri.

Kefirul, fiind făcut din lapte, conține cantități mari de calciu și vitamina D, nutrienți esențiali pentru menținerea țesutului osos sănătos și încetinirea dezvoltării osteoporozei.

4. Beneficii  ale kefirului împotriva infecțiilor bacteriene

Compoziția bacteriană a acestui aliment este legată de anihilarea bacteriilor dăunătoare organismului, precum Helycobacter pylori, Salmonella sau E. coli.

De altfel, consumul acestuia este legat de prevenirea bolilor urogenitale, precum candidoza sau cistita. Administrarea antibioticelor poate afecta flora intestinală și favoriza apariția acestui tip de infecție. Prin urmare, se recomandă suplimentarea cu probiotice pe durata tratamentului medicamentos.

5. Poate fi potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză

Persoană care profită de beneficii ale kefirului

Chefirul conține enzime care ajută la descompunerea lactozei în glucoză și galactoză. În plus, conține bacterii care realizează fermentația lactică, transformând lactoza în acid lactic.

Din acest motiv, digestia lactozei este facilitată. Kefirul poate fi recomandat persoanelor care au probleme gastrice în urma consumului de produse lactate nefermentate. Este important ca introducerea acestui aliment în dietă să fie progresivă.

Sucurile și ceaiurile cu probiotice sunt folosite tot mai des în ultima vreme. Nu conțin lactoză, iar consumul lor este sigur pentru persoanele intolerante.

Includeți kefirul în dieta obișnuită

Kefirul este un aliment sănătos, bogat în nutrienți, care poate fi folosit ca parte a unei diete variate. Ajută la îmbunătățirea sănătății și funcției intestinale grație colonizării microflorei cu microorganismele pe care le conține.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhong C., Qu C., Wang B., Liang S., Zeng B., Probiotics for preventing and treating small intestinal bacterial overgrowth: a meta analysis and systematic review of current evidence. J Clin Gastroenterol, 2017. 51 (4): 300-311.
  • Uchoa Gadelha CJM., Nogueira Bezerra A., Effects of probiotics on the lipid profile: systematic review. J Vasc Bras, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.