Maqui berry: nutrienți, beneficii și utilizări
 

Maqui berry: nutrienți, beneficii și utilizări

Acest fruct sălbatic conține de trei ori mai mulți antioxidanți decât murele, căpșunile și afinele. Vă arătăm și alte beneficii și detalii despre maqui berry.
Maqui berry: nutrienți, beneficii și utilizări

Ultima actualizare: 08 Decembrie, 2021

Cu o culoare caracteristică violet închis, maqui berry este un fruct sălbatic sau fruct al pădurii. Crește pe ramurile subțiri și flexibile ale arborelui Aristotelia chilensis, numit și „maqui”.

Este originar din America de Sud, mai exact  din Chile și sudul Argentinei, unde atât fructele, cât și frunzele și tulpinile sunt folosite de civilizația Mapuche de ani de zile.

Astăzi, este considerat un „super-aliment”. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de antioxidanți, vitamine și minerale a căror asimilare în organism este asociată cu mai multe beneficii. Vă spunem tot ce trebuie să știți!

Utilizări și posibile beneficii ale maqui berry

Deși este transformat adesea în sucuri, este comercializat și sub formă de pudră. Se adaugă în smoothie-uri, cereale și deserturi. Să vedem în detaliu fiecare dintre beneficiile sale!

1. Este un antioxidant natural

Se știe că radicalii liberi provoacă leziuni celulare, inflamație și boli cronice precum cancerul, diabetul și artrita. Din fericire, consumul de alimente bogate în antioxidanți poate stabiliza aceste molecule și poate reduce riscurile implicate.

Există dovezi științifice ce arată că maqui berry au de trei ori mai mulți antioxidanți decât murele, afinele, căpșunile și zmeura. Conțin în special antocianine. Acestea sunt responsabile pentru culoarea specială a acestor fructe sălbatice, precum și pentru alte efecte asupra sănătății.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, administrarea a 162 miligrame de extract de fructe de pădure maqui de trei ori pe zi a ajutat la reducerea stresului oxidativ la adulții sănătoși, supraponderali și fumători.

Boluri cu fructe maqui berry

2. Ar putea reduce inflamația

Potrivit cercetărilor publicate în Nutrition Journal, maqui berry au efecte antiinflamatorii importante care ar putea trata afecțiuni legate de această reacție, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2, artrita și unele boli pulmonare.

În mod similar, un studiu in vitro a descoperit că suplimentul Delphinol®, un cunoscut extract de maqui, poate scădea inflamația din vasele de sânge, care este legată de un risc mai scăzut de boli de inimă.

3. Reduce riscul de boli de inimă

Antocianinele sunt legate de o inimă mai sănătoasă. Deoarece fructele maqui sunt o sursă de antioxidanți, să vedem ce spune știința despre efectele lor asupra sănătății cardiovasculare.

Un studiu pe 93.600 de femei tinere și de vârstă mijlocie a constatat că o dietă bogată în antocianine reduce probabilitatea atacurilor de cord cu 32%. În plus, s-a constatat că riscul de a dezvolta hipertensiune arterială a scăzut cu 12%.

În cele din urmă, un studiu efectuat pe persoanele cu prediabet a constatat că administrarea a 180 miligrame de Delphinol® a scăzut nivelul LDL sau colesterolul „rău” cu 12,5%.

4. Poate controla nivelul zahărului din sânge

Cercetările la persoanele cu prediabet au arătat o reducere cu 5% a nivelului de glucoză din sânge. Deși aceasta ar putea fi văzută ca o scădere neglijabilă, a fost ceea ce era necesar pentru a aduce glicemia participanților la niveluri normale. Totuși, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Un studiu publicat în The American Journal of Chemical Nutrition a arătat faptul că compușii vegetali prezenți în maqui pot reduce probabilitatea apariției diabetului de tip 2.

5. Susține sănătatea ochilor

Este dovedit că lumina poate deteriora retina. Din fericire, există și dovezi științifice ce arată că antioxidanții din acest fruct sălbatic sunt capabili să protejeze ochii de lumină. În mod similar, extractul de maqui poate preveni deteriorarea celulelor oculare indusă de lumină.

6. Poate îmbunătăți sănătatea intestinală

Menținerea unui microbiom intestinal divers promovează nu doar sănătatea intestinală, ci și sănătatea inimii, a creierului și a sistemului imunitar. Prin urmare, trebuie să aveți grijă să evitați ca bacteriile rele să le depășească ca număr pe cele bune.

Fructele maqui pot ajuta în acest sens. Există dovezi științifice ce arată faptul că compușii vegetali prezenți în fructele de pădure pot menține în echilibru microbiota intestinală prin creșterea numărului de bacterii benefice.

7. Alte utilizări și beneficii ale maqui berry

  • Poate avea efecte anticancerigene. Studiile in vitro și pe animale au arătat că antioxidanții găsiți în maqui pot inhiba replicarea celulelor canceroase și creșterea tumorilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.
  • Are efecte anti-îmbătrânire. Expunerea excesivă la soare provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. S-a observat însă că acest fruct poate elimina daunele cauzate de razele UV.
  • Tratează ochii uscați. O investigație la persoanele cu ochi uscați a arătat că administrarea unui extract concentrat de fructe de pădure maqui a crescut producția de lacrimi cu 50%.
Bărbat cu ochii obosiți

Riscuri și recomandări pentru utilizarea maqui berry

Consumul de fructe în cantități mici este considerat sigur. Cu toate acestea, efectele lor nu sunt cunoscute dacă se iau doze mari sub formă de supliment.

Deși aceste fructe au fost legate de un număr semnificativ de beneficii, este esențial să consultați un specialist înainte de a începe să le consumați ca tratament pentru orice boală.

Prezentări comerciale

Cele mai frecvente includ capsule, pulberi și sucuri, care sunt adesea disponibile în magazinele cu suplimente alimentare.

Maqui berry, un fruct sălbatic cu multe beneficii

Maqui berry are un potențial mare când vine vorba de beneficii pentru sănătate: de la a fi un bun antioxidant natural, la promovarea sănătății inimii, ochilor și intestinelor. Cu toate acestea, nu știm cât de sigur poate fi ca supliment, așa că este de o importanță vitală să solicitați opinia unui specialist.

This might interest you...
5 smoothie de fructe energizante
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
5 smoothie de fructe energizante

Smoothie-urile de fructe sunt preferate pentru creșterea aportului de nutrienți. Vrei să înveți rețete de smoothie de fructe energizante?



  • Schreckinger, M. E., Lotton, J., Lila, M. A., & de Mejia, E. G. (2010). Berries from South America: a comprehensive review on chemistry, health potential, and commercialization. Journal of medicinal food, 13(2), 233–246. https://doi.org/10.1089/jmf.2009.0233
  • Davinelli, S., Bertoglio, J. C., Zarrelli, A., Pina, R., & Scapagnini, G. (2015). A Randomized Clinical Trial Evaluating the Efficacy of an Anthocyanin-Maqui Berry Extract (Delphinol®) on Oxidative Stress Biomarkers. Journal of the American College of Nutrition, 34 Suppl 1, 28–33. https://doi.org/10.1080/07315724.2015.1080108
  • Vergara, D., Ávila, D., Escobar, E., Carrasco-Pozo, C., Sánchez, A., & Gotteland, M. (2015). The intake of maqui (Aristotelia chilensis) berry extract normalizes H2O2 and IL-6 concentrations in exhaled breath condensate from healthy smokers – an explorative study. Nutrition journal, 14, 27. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0008-1
  • Cespedes, C. L., Pavon, N., Dominguez, M., Alarcon, J., Balbontin, C., Kubo, I., El-Hafidi, M., & Avila, J. G. (2017). The chilean superfruit black-berry Aristotelia chilensis (Elaeocarpaceae), Maqui as mediator in inflammation-associated disorders. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, 108(Pt B), 438–450. https://doi.org/10.1016/j.fct.2016.12.036
  • Cassidy, A., Mukamal, K. J., Liu, L., Franz, M., Eliassen, A. H., & Rimm, E. B. (2013). High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation, 127(2), 188–196. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.122408
  • Cassidy, A., O’Reilly, É. J., Kay, C., Sampson, L., Franz, M., Forman, J. P., Curhan, G., & Rimm, E. B. (2011). Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. The American journal of clinical nutrition, 93(2), 338–347. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.006783
  • Alvarado, J., Schoenlau, F., Leschot, A., Salgad, A. M., & Vigil Portales, P. (2016). Delphinol® standardized maqui berry extract significantly lowers blood glucose and improves blood lipid profile in prediabetic individuals in three-month clinical trial. Panminerva medica, 58(3 Suppl 1), 1–6.
  • Wedick, N. M., Pan, A., Cassidy, A., Rimm, E. B., Sampson, L., Rosner, B., Willett, W., Hu, F. B., Sun, Q., & van Dam, R. M. (2012). Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. The American journal of clinical nutrition, 95(4), 925–933. https://doi.org/10.3945/ajcn.111.028894
  • Rozanowska M. B. (2012). Light-induced damage to the retina: current understanding of the mechanisms and unresolved questions: a symposium-in-print. Photochemistry and photobiology, 88(6), 1303–1308. https://doi.org/10.1111/j.1751-1097.2012.01240.x
  • Rozanowska M. B. (2012). Light-induced damage to the retina: current understanding of the mechanisms and unresolved questions: a symposium-in-print. Photochemistry and photobiology, 88(6), 1303–1308. https://doi.org/10.1111/j.1751-1097.2012.01240.x
  • Tanaka, J., Kadekaru, T., Ogawa, K., Hitoe, S., Shimoda, H., & Hara, H. (2013). Maqui berry (Aristotelia chilensis) and the constituent delphinidin glycoside inhibit photoreceptor cell death induced by visible light. Food chemistry, 139(1-4), 129–137. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.01.036
  • Zhang, Y. J., Li, S., Gan, R. Y., Zhou, T., Xu, D. P., & Li, H. B. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. International journal of molecular sciences, 16(4), 7493–7519. https://doi.org/10.3390/ijms16047493
  • Faria, A., Fernandes, I., Norberto, S., Mateus, N., & Calhau, C. (2014). Interplay between anthocyanins and gut microbiota. Journal of agricultural and food chemistry, 62(29), 6898–6902. https://doi.org/10.1021/jf501808a
  • Wang, L. S., & Stoner, G. D. (2008). Anthocyanins and their role in cancer prevention. Cancer letters, 269(2), 281–290. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.05.020
  • Lin, B. W., Gong, C. C., Song, H. F., & Cui, Y. Y. (2017). Effects of anthocyanins on the prevention and treatment of cancer. British journal of pharmacology, 174(11), 1226–1243. https://doi.org/10.1111/bph.13627
  • Romanucci, V., D’Alonzo, D., Guaragna, A., Di Marino, C., Davinelli, S., Scapagnini, G., Di Fabio, G., & Zarrelli, A. (2016). Bioactive Compounds of Aristotelia chilensis Stuntz and their Pharmacological Effects. Current pharmaceutical biotechnology, 17(6), 513–523. https://doi.org/10.2174/1389201017666160114095246
  • Hitoe, S., Tanaka, J., & Shimoda, H. (2014). MaquiBright™ standardized maqui berry extract significantly increases tear fluid production and ameliorates dry eye-related symptoms in a clinical pilot trial. Panminerva medica, 56(3 Suppl 1), 1–6.