Beneficii și riscuri în dieta raw vegană - Doza de Sănătate
 

Beneficii și riscuri în dieta raw vegană

Dieta raw vegană, cunoscută și sub denumirea de raw foodism, este foarte simplu de urmat și constă, în principiu, în a nu găti mâncarea și a o consuma în starea sa naturală.
Beneficii și riscuri în dieta raw vegană
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai încercat vreodată să consumi numai alimente crude? În acest articol, îți vom prezenta principalele beneficii și riscuri în dieta raw vegană și îți vom explica pe larg ce presupune acest stil de viață.

Dieta raw vegană

Raw foodismul sau dieta raw vegană constă în consumul de alimente care nu sunt gătite, ci mâncate în starea lor naturală pură. Cu toate acestea, există câteva excepții de la acest principiu despre care vom discuta mai jos.

Dieta raw vegană este extrem de hrănitoare pentru organism, iar beneficiile sale sunt numeroase și variate. Înțelegerea principiilor raw foodismului este importantă pentru vegani, deoarece aceștia ar trebui să poată obține majoritatea nutrienților conținuți de o dietă obișnuită în care alimentele sunt gătite.

O dietă alimentară raw vegană se bazează pe consumul de legume și fructe naturale, pe cât posibil ecologice.

Beneficii și riscuri în dieta raw vegană legată de alimente

Spre deosebire de dieta vegană tradițională, dieta raw vegană include, așa cum și numele sugerează, numai alimente crude.

Adepții dietei raw vegane pot consuma și rădăcini, tuberculi, semințe, nuci, anumite alge și germeni. În plus, aceștia pot mânca alimente deshidratate deoarece, atunci când mâncarea este expusă la temperaturi sub 40°C, proprietățile ei rămân intacte.

Meniul raw vegan

Pentru a-ți alege meniurile raw vegane, trebuie să știi cum să amesteci și să combini alimentele crude în mod corespunzător. Prin urmare, trebuie să cunoști principiile și regulile acestui stil de viață.

Există multe tipuri de alimente pe care le poți mânca pentru a urma această dietă. Oferind combinații simple organismului, acesta reușește să ușureze digestia și să asimileze mai eficient nutrienții.

Cu toate acestea, ar trebui să suplimentezi această dietă cu vitamina B12 și să nu te bazezi total pe surse naturale, cum ar fi algele sau alimentele fermentate, deoarece acestea nu sunt o sursă bogată de B12.

Listă de alimente ideale în dieta raw vegană

Platou cu nuci și fructe uscate

Nucile și semințele sunt sursele principale de grăsimi ce pot fi consumate în dieta raw vegană.

  • Amidonoase: dovleac, cartofi și sfeclă.
  • Grăsimi: nuci, nucă de cocos, semințe și avocado.
  • Alimente acide: roșii, ardei și fructe acre.
  • Alimente dulci: fructe uscate și fructe dulci.

Pentru a combina în mod corect alimentele, ține cont de câteva reguli simple (deși nu este o problemă prea mare dacă din când în când te abați de la acestea):

  • Încearcă să nu amesteci grăsimile cu alimentele dulci.
  • În mod ideal, nu combina mai multe tipuri de grăsimi la aceeași masă.
  • De asemenea, nu combina alimentele acide cu fructele dulci.
  • Nu asocia alimentele acide cu cele bogate în amidon.

Tranziția către dieta raw vegană: cum să o faci în mod corect

Pentru început, include câteva porții de mâncare negătită în mesele tale. Nu uita că nu este o idee bună să faci schimbări drastice, așadar gătește mâncarea la abur, la o temperatură de maxim 45°C.

Este foarte ușor să faci tranziția. Trebuie doar să fii dispus, motivat, răbdător și relaxat.

Risicuri în dieta raw vegană legate de lipsa vitaminei B

Înainte de a adopta dieta raw vegană, trebuie să evaluezi toate avantajele și dezavantajele, acesteia. Consultarea unui specialist în domeniu este o idee foarte bună.

Beneficii și riscuri în dieta raw vegană

Beneficii în dieta raw vegană

Persoanele care urmează dieta alimentară raw vegană consideră că aceasta are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv:

  • O creștere a nivelului de energie
  • Piele mai curată și mai frumoasă
  • Scădere semnificativă în greutate

Dieta alimentară raw vegană conține mai puține grăsimi trans și grăsimi saturate decât dieta tipică occidentală. Are un conținut scăzut de sodiu și zahăr și oferă niveluri ridicate de potasiu, magneziu, acid folic, fibre, vitamina A și antioxidanți, toate acestea fiind elemente benefice pentru sănătate.

Riscuri în dieta raw vegană

Una dintre principalele obiecții ridicate de anumiți specialiști cu privire la dieta raw vegană este posibilul risc de deficiențe nutriționale, în special din cauza lipsei de acizi grași, vitamina B12, fier, zinc și omega-3.

Un studiu științific a descoperit faptul că persoanele care urmează dieta alimentară raw vegană au niveluri mai mari de homocisteină și niveluri mai scăzute de colesterol HDL din cauza unei deficiențe de vitamina B12.

Persoanele cu hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr în sânge) și diabet ar trebui să fie precaute atunci când decid să adopte dieta raw vegană. Chiar dacă antioxidanții, legumele și fibrele sunt utile, o cantitate excesivă de sucuri naturale poate agrava aceste afecțiuni.

De asemenea, este necesar să consulți un medic sau un expert în nutriție înainte de a adopta dieta raw vegană. Acest lucru este important mai ales pentru persoanele cu antecedente de tulburări alimentare și/sau pentru cei care se confruntă cu subponderalitatea.

Nu uita că succesul acestei diete depinde de motivația pe care o ai zi de zi pentru a-ți atinge scopul. Pe lângă dorința de a reuși să adopți dieta raw vegană, trebuie să faci schimbări importante și deloc ușoare în stilul tău de viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Langan RC., Goodbred AJ., Vitamin B12 deficiency: recognition and management. Am Fam Physician, 2017. 96 (6): 384-389.
  • Rojas Allende D., Figueras Díaz F., Durán Aguero S., Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev Chil Nutr, 2017.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.