Beneficiile consumului de ciocolată
Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu
Chiar și atunci când se recomandă limitarea sau reducerea la minim a aportului de dulciuri pentru a evita problemele de sănătate, unele studii indică beneficiile consumului de ciocolată.
Cu toate acestea, trebuie clarificat faptul că proprietățile pe care le vom aminti se referă la ciocolata neagră, nu la diferitele bomboane care se vând procesate și care conțin prea puțină cacao, având zahăr și grăsimi trans.
Vreți să descoperiți beneficiile consumului de ciocolată? Citiți mai departe!
Beneficiile consumului de ciocolată
1. Are grijă de inimă
Înțelepciunea populară susține că ciocolata neagră ajută la reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează conținutului său de flavonoide,.
Un studiu din 2017 a concluzionat că aportul de ciocolată este asociat cu un risc mai scăzut de colesterol ridicat, diabet și atac de cord și a remarcat că aportul moderat (mai puțin de 6 porții pe săptămână) ar putea ajuta la prevenirea acestor probleme.
Cercetările publicate în Journal of the American Heart Association au obținut rezultate diferite. Studiind diferite persoane supraponderale și obeze care consumau în mod regulat ciocolată neagră, cacao și migdale, cercetătorii au descoperit că un astfel de aport a ajutat la reducerea colesterolului „rău” (LDL). Cu toate acestea, atunci când migdalele au fost eliminate din ecuație, ciocolata și cacaua păreau să nu aibă o influență majoră asupra colesterolului.
Un studiu publicat în 2017 în British Medical Journal a constatat că un consum moderat de ciocolată neagră poate reduce riscul de boli de inimă. Cu toate acestea, este necesară continuarea aprofundării subiectului.
Recomandăm: 2 rețete de biscuiți cu faină de năut și ciocolată
2. Ajută la pierderea în greutate
Consumul de ciocolată cu un conținut ridicat de cacao poate fi asociat cu o scădere în greutate pe termen lung, potrivit unui studiu din 2015.
3. Ajută la prevenirea diabetului
O recenzie a studiilor medicale a constatat că majoritatea rezultatelor susțin un posibil efect pozitiv al flavonoidelor asupra secreției de insulină.
4. Elimină stresul
Consumul de ciocolată neagră în fiecare zi timp de două săptămâni poate ajuta la reducerea stresului prin scăderea semnificativă a nivelului hormonilor care îl promovează.
5. Oferă protecție solară
Un studiu a remarcat că, după trei luni de consum de ciocolată cu cantități mari de flavonoide, pielea se înroșește de două ori mai greu.
6. Ajută creierul
Ciocolata neagră crește fluxul sanguin în părți cheie ale creierului timp de 2 până la 3 ore, ceea ce ajută la îmbunătățirea îmbunătățirea memoriei, crește performanța și vigilența și previne declinul cognitiv.
7. Ajută la recuperarea după efort
În ceea ce privește alimentația pentru recuperare după o activitate fizică intensă, un studiu a analizat beneficiile laptelui cu ciocolată folosit în astfel de scopuri. În acest sens, s-a observat că aportul acestei băuturi după efort (imediat sau două ore mai târziu) oferă proteine, carbohidrați și sodiu, ajutând la refacere și atenuând ratele de afectare musculară.
8. Ajută la dezvoltarea fetală și îngrijirea maternă
O recenzie din 2018 a analizat studiile pe oameni și animale care leagă consumul de ciocolată de diverse variabile, inclusiv tensiunea arterială maternă, frecvența cardiacă fetală, striae gravidarum, teratogenitatea și posibilele tulburări metabolice fetale induse.
10 din cele 23 de studii au raportat că există beneficii în urma consumului de ciocolată; alte 5 studii au raportat efecte adverse. Cacaua are efecte stimulatoare asupra reactivității fetale și este un reducător al tensiunii arteriale la mame.
Corpul nu trăiește numai cu ciocolată
Consumul de ciocolată nu vă scutește de a urma un tratament medical. De asemenea, cheia pentru a profita de beneficiile consumului de ciocolată este moderația și calitatea. Dacă aveți întrebări în acest sens, consultați medicul.
Nu uitați să profitați la maxim de proprietățile sale. Produsele pe care le consumați trebuie să conțină un procent mare de cacao, foarte puțin sau deloc zahăr și puține grăsimi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bohannon J. (2015). Chocolate with high Cocoa content as a weight-loss accelerator. International Archives of Medicine. 8. Recuperado de: https://medicalresearchjournal.org/index.php/GJMR/article/view/922
- Core J. (2005). In chocolate more cocoa means higher antioxidant capacity. USDA Agricultural Research Service. Recuperado el 7 de febrero 2023 de: https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2005/in-chocolate-more-cocoa-means-higher-antioxidant-capacity/
- Corti R, Flammer A. J, et al. (2009). Cocoa and cardiovascular health. Circulation. 119 (10): 1433-41. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19289648/
- Food Data Central. (2019). Chocolate, dark, 70-85 % cacao solids. U. S. Department of Agriculture. Recuperado el 7 de febrero 2023 de: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170273/nutrients
- Harvard T.H. Chan. the nutrition source. Dark chocolate. Harvard School of Public Health. Recuperado el 7 de febrero 2023 de: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/
- Montagna T., Diella G., Triggiano F., et al. (2019). Chocolate, “food of the gods”: history, science and human health. International Journal of Environmental Research and Public Health. 16(24): 4960. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/
- Messerli F. H. (2012). Chocolate consumption, cognitive function, and Nobel laureates. The New England journal of medicine, 367(16), 1562–1564. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23050509/
- Negro E., Williner M. (2019). Calidad nutricional y origen de los ácidos grasos en chocolates y baños de repostería producidos en Argentina. Cumplimiento de la legislación. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 39(3):129-137. Recuperado de: https://revista.nutricion.org/PDF/NEGRO.pdf
- Perdomo L, Beneit N, Otero Y., et al. (2015). Protective rol of oleic acid against cardiovascular insulin resistance and in the early and late cellular atherosclerotic process. Cardiovascular Diabetology, 14(75). Recuperado de: https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12933-015-0237-9
- Pritchett K, Pritchett R. (2013). Chocolate milk: a post exercise recovery beverage for endurance sports. Acute Topics in Sport Nutrition. 59: 127-134. Recuperado de: https://www.karger.com/article/Abstract/341954
- Ramos S., Martin M. A., Goya L. (2017). Effects of cocoa antioxidants in type 2 diabetes mellitus. Antioxidants. 6 (4): 84. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745494/
- Shin J-H, Kim C, et al. (2022). Consumption of 85 % cocoa dark chocolate improves mood in association with gut microbial changes in healthy adults: a randomized controlled trial. The Journal of Nutritional Biochemistry. 99: 108854. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286321002746
- Shmerling R. H. (2017). Your brain on chocolate. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Recuperado el 7 de febrero 2023 de: https://www.health.harvard.edu/blog/your-brain-on-chocolate-2017081612179
- Socci V., Tempesta D., Desideri G., et al. (2017). Enhancing human cognition with cocoa flavonoids. Frontiers in Nutrition. 16: 4-19. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28560212/
- Sorensen L. B., Astrup A. (2011). Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of effects on appetite and energy intake. Nutrition and Diabetes, 1(12). Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3302125/
- Tsang Ch., Hodgson L., Bussu A., et al. (2019). Effect of a polyphenol-rich dark chocolate on salivary cortisol and mood in adults. Antioxidants. 8(6): 149. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6616509/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.