Beneficiile frunzelor de senna și efectele lor secundare
 

Beneficiile frunzelor de senna și efectele lor secundare

Unul dintre principalele beneficii ale frunzei de senna este capacitatea laxativă. Este important să nu depășiți doza pentru a evita efectele secundare.
Beneficiile frunzelor de senna și efectele lor secundare
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 26 martie, 2023

Frunza de senna provine de la o specie de arbust cunoscută și sub numele de cadecillo sau frijolillo, din familia Fabaceae. Senna este cunoscută în cultura populară pentru proprietățile sale. Care sunt beneficiile frunzelor de senna și efectele lor secundare?

Senna este un laxativ natural care acționează asupra mucoasei intestinale, așadar este important să o ingerați în doze adecvate pentru a evita problemele majore. Vă spunem mai multe despre beneficiile sale și despre cum să o consumați!

Beneficiile frunzelor de senna

Această plantă, originară din nordul Americii de Sud, este un laxativ care nu are nevoie de prescripție medicală. Este folosită și pentru ameliorarea problemelor gastrointestinale.

Ajută la ameliorarea constipației

Cea mai populară utilizare a frunzei de senna este ameliorarea constipației. Deși sunt necesare mai multe dovezi în acest sens, o Journal of Pediatric Surgery indică faptul că este o opțiune de tratament sigură pentru a atenua constipația la copii.

Totuși, Botanical Medicine for Women’s Health sugerează faptul că se folosește doar pe termen scurt pentru a ameliora constipația ocazională. Ceaiul se consumă la culcare pentru a produce o mișcare intestinală a doua zi dimineață.

Beneficiile frunzelor de senna pentru frumusețe
Frunzele de senna pot fi folosite și pentru a obține produse de înfrumusețare și igienă.

Pregătește intestinul înainte de colonoscopie

Datorită efectelor sale laxative, frunza de senna este folosită și ca metodă alternativă de a pregăti intestinul gros înainte de colonoscopie. Procedura permite vizualizarea directă și completă a colonului pentru a diagnostica și trata bolile intestinale.

Un studiu publicat în Journal of Research in Medical Sciences a arătat că extractul din această plantă a avut același efect și beneficii ca soluția de polietilen glicol în pregătirea intestinală a pacienților cu o zi înainte de procedură.

Ajută la tratarea hemoroizilor

Hemoroizii sunt vene umflate în anus și rectul inferior. Una dintre principalele cauze ale acestei probleme este constipația. Deși nu există dovezi cu privire la beneficiile frunzei de senna pentru ameliorarea acestei afecțiuni, se presupune că, ajutând la combaterea constipației, contribuie și la tratarea hemoroizilor.

Cum se prepară infuzia de frunze de senna?

Senna are un gust ușor amar. Cu toate acestea, anumite preparate sunt amestecate cu alte ierburi pentru a avea o aromă mai blândă. În ceea ce privește prepararea infuziei, procesul este foarte simplu:

Ingrediente

  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 1/2 linguriță de frunze de senna (2 g)
  • Miere (opțional)

Preparare

  • Într-o oală mică, turnați apa și încălziți-o la foc mediu.
  • Înainte de a fierbe, adăugați frunzele de senna și opriți focul.
  • Așteptați 10 minute și strecurați preparatul.
  • Daca vreți, îndulciți cu miere.
  • Puteți bea una sau două linguri de 5 ml pe zi.

În cât timp își face senna efectul?

Recomandarea generală este să o consumați înainte de a merge la culcare pentru a vedea rezultate a doua zi dimineață. Proprietățile sale laxative acționează în 8 ore. În ceea ce privește doza, o publicație a Serviciului Național de Sănătate sugerează ca aceasta să nu fie mai mare de 5 ml pe zi și să nu fie luată mai mult de o săptămână.

Frunze de senna uscate
Prepararea infuziei cu frunze de senna nu este dificilă. Nu uitați să vă moderați consumul.

Contraindicații și efecte secundare ale frunzelor de senna

Frunza de senna poate avea efecte adverse dacă este consumată în doze mari sau pentru o perioadă lungă de timp. Una dintre principalele consecințe ale acestui lucru este dependența de laxative.

Consumul excesiv poate provoca dureri de stomac și diaree. Prin urmare, este necesar să vă consultați medicul și să-l anunțați dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni:

  • Reacție alergică la orice medicament
  • Obstrucție intestinală, boala Crohn sau colită ulceroasă
  • Sarcină sau alăptare

Constipația și problemele digestive pot fi ameliorate prin încorporarea obiceiurilor sănătoase în rutina zilnică. Adoptați o dietă echilibrată, cu un conținut ridicat de fibre. Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi și faceți mișcare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.