Senna occidentalis: este aceasta o alternativă la cafea?
 

Senna occidentalis: o alternativă la cafea?

Semințele de Senna occidentalis sunt folosite ca înlocuitor pentru cafea. În plus, alte părți ale plantei sunt utilizate în scop medicamentos. Vreți să aflați mai multe despre Senna occidentalis?
Senna occidentalis: o alternativă la cafea?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Senna occidentalis este o plantă erbacee, originară din regiunile tropicale ale lumii. Este adesea cultivată în scopuri ornamentale, deși are și utilizări medicinale și culinare. Are tulpini subțiri, cu o textură neregulată și lemnoasă. Frunzele sale sunt formate din perechi, în timp ce florile sunt aranjate în inflorescențe cu până la 4 flori. Acestea din urmă sunt de culoare galbenă, care variază de la intens la opac.

Dă roade sub formă de păstăi alungite, care pot ajunge la 10 centimetri în lungime. În interior, au numeroase semințe rotunde, maro închis, care sunt adesea folosite pentru a înlocui cafeaua. De fapt, derivații comerciali ai acestei plante sunt cunoscuți sub numele de „cafea senna” sau „cafea Mogdad”.

Utilizările plantei Senna occidentalis

Toate părțile plantei sunt exploatate atât la nivel culinar, cât și medicamentos. Cea mai folosită parte sunt semințele conținute de păstăi, deoarece prăjite și măcinate sunt o alternativă la cafea.

Frunzele tinere, păstăile imature și florile sunt folosite ca legume. Deși dovezile privind proprietățile lor sunt limitate, se spune că acționează ca un antioxidant, diuretic, anticonvulsivant și antibacterian, printre altele. Cu toate acestea, au și efecte secundare.

Boabe de cafea

Senna occidentalis ca alternativă la cafea

Pe piață, semințele prăjite de Senna occidentalis sunt vândute sub formă de cafea senna. Potrivit unui articol din Trends in Applied Sciences Research, semințele se remarcă prin conținutul lor de aminoacizi, vitamine și acizi grași. De asemenea, concentrează alcaloizi, taninuri, tocoferoli, carotenoizi, mucilagii și saponine, printre alți compuși bioactivi.

O caracteristică remarcabilă este faptul că Senna occidentalis nu conține cofeină. În plus, se consumă folosește în scopuri medicinale. Conform enciclopediei farmaceutice Drugs.com , utilizările sale includ următoarele:

  • Laxativ natural
  • Antibacterian și antifungic
  • Boli de inimă
  • Reumatism și gută
  • Hemoroizi
  • Diabet
  • Mușcături de șarpe
  • Convulsii
  • Tuse convulsivă
  • Astm și gripă
  • Episoade de febră

Aceeași sursă afirmă că, deși există date clinice care susțin proprietățile laxative, dovezile care susțin celelalte beneficii sunt insuficiente. Prin urmare, planta trebuie utilizată cu mare prudență.

Dozajul sugerat

Nu există nicio recomandare cu privire la doza exactă de Senna occidentalis. Drugs.com afirmă că, la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani, doza sugerată de senoside (extracte farmaceutice din plante din genul Senna) variază de la 8.6 la 17.2 miligrame pe cale orală, de două ori pe zi.

Această plantă este disponibilă în mai multe prezentări și doza nu este mereu aceeași. Prin urmare, cel mai bine este să consultați eticheta pentru a urma instrucțiunile producătorului.

Efecte secundare și contraindicații

Unele rapoarte avertizează că aportul de semințe poate fi periculos pentru sănătate. Prin intermediul Jurnalului Internațional de Farmacognozie, au fost colectate informații despre cazurile de otrăvire cauzate de aceste semințe, atât la oameni, cât și la animale domestice.

Semințele pot induce leziuni mitocondriale, ceea ce generează o mare varietate de consecințe, cum ar fi tulburările motorii, accidentele vasculare cerebrale, bolile vizuale, disfuncțiile hepatice și pancreatice, diabetul și bolile de rinichi, printre altele. Se crede că acest lucru se întâmplă în urma consumului prelungit și excesiv de semințe. Nu există date care să raporteze efecte secundare cauzate de aportul moderat sau ocazional al produsului.

În ciuda acestui fapt, utilizarea semințelor este descurajată la femeile însărcinate sau care alăptează, la copii și la persoanele cu boli cronice. Semințele nu trebuie utilizate simultan cu medicamente precum digoxina, warfarina și diureticele.

Plantă de Senna occidentalis

Ce trebuie să reținem despre Senna occidentalis?

Senna occidentalis este o plantă cu o lungă istorie în medicina naturistă și gastronomie. Conținutul său de nutrienți o face să iasă în evidență în multe culturi.

Cu toate acestea, s-a observat că are și compuși care pot fi toxici. Prin urmare, aportul său trebuie să fie moderat și, dacă este posibil, sub supraveghere medicală.

Cafeaua senna, un produs derivat din semințele acestei plante, este folosită ca înlocuitor pentru băutura tradițională. Nu conține cofeină și oferă beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, dovezile asupra proprietăților sale sunt destul de limitate și cu rezultate controversate. Prin urmare, nu se recomandă utilizarea sa zilnică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arekemase, S. O., Adudu, J. A., Abdulwaliy, I., Batari, M. L., Aribido, O., Mahmud, M. H., & Owolabi, O. O. (2019). Assessment of Some Nutrients in the Roasted Seeds of Negro Coffee (Cassia occidentalis). Trends in Applied Sciences Research, 14(1), 30–35. https://doi.org/10.3923/tasr.2019.30.35
  • Gebrelibanos, M., Periyasamy, G., & Sintayehu, B. (2019). SENNA OCCIDENTALIS SEED : IS IT HEALTH RISK OR POTENTIAL MEDICINE ?
  • Solano, A., Playán, A., López-Pérez, M. J., & Montoya, J. (2001). Enfermedades genéticas del ADN mitocondrial humano. Salud Pública de México, 43(2), 151–161. https://doi.org/10.1590/s0036-36342001000200010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.