Ce este și care sunt beneficiile ignamului sălbatic? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt beneficiile ignamului sălbatic?

Ignamul sălbatic are o concentrație mare de vitamina C, ceea ce îl transformă într-o plantă potrivită pentru a spori funcția sistemului imunitar.
Ce este și care sunt beneficiile ignamului sălbatic?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ignamul sălbatic este o plantă care este folosită în prezent ca tratament pentru unele probleme inflamatorii. Are proprietăți benefice și unii experți susțin că ar putea fi util pentru sănătate. Cu toate acestea, există riscuri și contraindicații asociate consumului său. Așadar, ce este și care sunt beneficiile ignamului sălbatic?

Vom explica în detaliu cum și când putem să folosim ignamul sălbatic. Cu toate acestea, pentru a vedea efectele pozitive, este important să fie folosit în contextul unei diete echilibrate și variate. De asemenea, este crucial să eviți consumul de toxine și să practici exerciții fizice.

Care sunt beneficiile ignamului sălbatic și cum se folosește?

Ignamul sălbatic poate fi utilizat în următoarele contexte:

Artrită reumatoidă

Mâini afectate de artrita reumatoidă
Această afecțiune are numeroase tratamente.

Proprietățile antiinflamatoare ale ignamului îl transformă într-un posibil remediu pentru multe patologii care au acest mecanism ca element de bază. În orice caz, studiile care există în acest sens sunt efectuate pe animale, iar rezultatele nu pot fi perfect extrapolate la oameni.

Hiperuricemie

Există unele studii, precum cel publicat în Journal of Ethnopharmacology, care afirmă că ignamul sălbatic are potențialul de a crește excreția de acid uric. Acest lucru ar evita problema hiperuricemiei la persoanele predispuse. Cu toate acestea, precum și în cazul precedent, investigațiile au fost efectuate pe animale.

Spasme musculare

A fost studiat și posibilul efect al ignamului sălbatic în tratarea spasmelor musculare. Datorită acestui aliment, durerea asociată menstruației sau crampelor ar putea fi ameliorată. În orice caz, studiile nu sunt concludente și nu oferă dovezi solide.

Infecții virale

Trebuie remarcat faptul că ignamul are o concentrație semnificativă de vitamina C. Acest nutrient ajută la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar, reducând incidența răcelilor comune și a gripei. În plus, un aport ridicat de această substanță permite controlul eficient al simptomelor și remisia timpurie a bolii.

Infertilitate

Nu există multe articole științifice în acest sens, dar unii autori afirmă că aportul regulat de ignam sălbatic ar putea îmbunătăți fertilitatea la femei datorită concentrației sale de fitoestrogeni. Oricum ar fi, este important să consulți medicul înainte de a-l consuma în acest scop. Ar putea exista interacțiuni cu alte tratamente de fertilitate.

Specialist care vorbește despre beneficiile ignamului sălbatic
Acest tratament ar putea ajuta la infertilitate, dar nu ar trebui să înlocuiască sfaturile medicului.

Riscuri și contraindicații

Deși ignamul sălbatic poate fi util pentru anumite persoane, există și riscuri asociate consumului acestuia. De exemplu, acest aliment poate provoca uneori greață, vărsături și dureri de cap. Au fost raportate și cazuri de probleme digestive.

Există chiar posibilitatea de a dezvolta o reacție alergică, de obicei la nivelul pielii. Șocul anafilactic derivat din consumul de ignam nu este frecvent, dar există o serie de efecte secundare dermatologice care împiedică introducerea acestuia în dietă la anumiți subiecți.

Prezentări și dozaj

Ignamul sălbatic poate fi găsit în starea sa naturală, deși poate fi consumat și ca extract sau supliment alimentar. De obicei, se găsește sub formă de capsule cu o concentrație de 100 mg. Este comercializat în principal pentru reducerea durerii și a inflamației articulare, deși am menționat deja că dovezile științifice nu sunt concludente.

Majoritatea producătorilor susțin că administrarea a 1 sau 2 doze pe zi poate fi eficientă în tratarea crampelor menstruale, a retenției de lichide și a simptomelor menopauzei.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul iranian de cercetări farmaceutice, consumul de ignam sălbatic ar putea să regleze profilul lipidic. Cu toate acestea, influența dietei asupra acestui parametru este limitată. Există o puternică influență genetică.

Beneficiile ignamului sălbatic, o plantă cu proprietăți medicinale

După cum ai văzut, ignamul sălbatic are diverse utilizări și puține efecte secundare. În orice caz, puține cercetări susțin utilizarea acestuia. Majoritatea testelor efectuate sunt in vitro sau pe animale, ceea ce nu permite extrapolarea rezultatelor la oameni. Desigur, este considerată o plantă sigură pentru sănătate, cu excepția cazurilor de alergie.

Cu toate acestea, se recomandă consultarea medicului sau a nutriționistului înainte de a începe consumul de ignam sălbatic. Aceasta ar trebui să fie regula înainte de introducerea oricărui supliment în dietă. Medicul va putea evalua necesitatea includerii substanței în dietă și va determina riscurile asociate.

Pentru o sănătate optimă este esențial să ai o dietă sănătoasă și variată și să practici exerciții fizice în mod regulat. De asemenea, este esențial să te odihnești bine în fiecare noapte. Suplimentele sunt doar cireașa de pe tort.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Obidiegwu JE, Lyons JB, Chilaka CA. The Dioscorea Genus (Yam)-An Appraisal of Nutritional and Therapeutic Potentials. Foods. 2020 Sep 16;9(9):1304. doi: 10.3390/foods9091304. PMID: 32947880; PMCID: PMC7555206.
  • Salehi B, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad J, Naz R, Yousaf Z, Mudau FN, Fokou PVT, Ezzat SM, El Bishbishy MH, Taheri Y, Lucariello G, Durazzo A, Lucarini M, Suleria HAR, Santini A. Dioscorea Plants: A Genus Rich in Vital Nutra-pharmaceuticals-A Review. Iran J Pharm Res. 2019 Fall;18(Suppl1):68-89. doi: 10.22037/ijpr.2019.112501.13795. PMID: 32802090; PMCID: PMC7393038.
  • Zhang Y, Jin L, Liu J, Wang W, Yu H, Li J, Chen Q, Wang T. Effect and mechanism of dioscin from Dioscorea spongiosa on uric acid excretion in animal model of hyperuricemia. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 25;214:29-36. doi: 10.1016/j.jep.2017.12.004. Epub 2017 Dec 9. PMID: 29233733.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.