Diferența dintre rădăcini tuberoase, tuberculi și bulbi - Doza de Sănătate
 

Diferența dintre rădăcini tuberoase, tuberculi și bulbi

Legumele care cresc sub pământ au multe proprietăți nutritive. Articolul de astăzi va analiza diferența dintre tuberculi, rădăcini tuberoase și bulbi.
Diferența dintre rădăcini tuberoase, tuberculi și bulbi

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Articolul de astăzi îți va explica diferența dintre tuberculi, rădăcini tuberoase și bulbi. Probabil că ai mâncat cartofi, ceapă, sfeclă, morcovi și cartofi dulci la un moment dat și știi deja că toate acestea cresc sub pământ. Însă ce știi despre numeroasele legume care cresc astfel? Știi că sunt pline de substanțe nutritive?

Tuberculii, rădăcinile tuberoase și bulbii cresc sub pământ și reprezintă alimente nutritive delicioase. Cu toate acestea, există mai multe diferențe în structura și cultivarea lor. În primul rând, toate sunt plante bulbice.

Principala diferență dintre ele este modul în care partea subterană se dezvoltă pentru a acumula substanțe nutritive. Poate fi vorba despre o tulpină în cazul tuberculilor și al bulbilor sau despre o rădăcină în cazul rădăcinilor tuberoase.

În plus, tuberculul, rădăcina tuberoasă și bulbul au forme diferite. Bulbii sunt mai rotunzi, rădăcinile tuberoase sunt alungite și tuberculii nu sunt uniformi. Există multe asemănări, iar oamenii confundă adesea clasificarea.

Diferența dintre rădăcini tuberoase, tuberculi și bulbi

Tuberculi

Aceștia sunt tulpinile groase ale anumitor plante și funcția lor este de a acumula nutrienți, apă și energie pentru acestea. Un articol publicat de Universitatea Mayor de San Andrés din Bolivia spune că locul descoperirii tuberculilor a fost în Anzii Centrali.

Acesta ar putea fi motivul pentru care sunt atât de populari în țări precum Peru, Bolivia, Ecuador și Columbia. Cu toate acestea, mulți dintre ei sunt acum răspândiți în întreaga lume. Cartofii, de exemplu.

Legumele subterane sunt bogate în carbohidrați complecși, apă și fibre. Nu conțin colesterol și trebuie să gătite pentru a le digera corect.

De asemenea, conținutul lor de minerale și vitamine, precum potasiul, fierul, vitamina A și vitamina C, este remarcabil. Principala lor caracteristică este versatilitatea, care permite utilizarea tuberculilor  în tot felul de preparate: fierte, piure, prăjite sau coapte. Tuberculii pot fi transformați chiar și în făină.

Exemple de tuberculi în grădină și bucătărie

Tuberculii sunt alimente foarte nutritive care pot face parte dintr-o dietă echilibrată. În plus, sunt ieftini și ușor de găsit. Există o mare varietate, chiar dacă majoritatea soiurilor sunt necunoscute, cum ar fi Oxalis tuberosa și Ullucus tuberous.

  • Cartofii sunt populari la nivel mondial și ocupă locul patru în producție după porumb, orez și grâu. Potrivit Centrului Internațional al Cartofului, există mai mult de 4.000 de soiuri de cartofi autohtoni, cu diferite nuanțe, dimensiuni și arome. Este un aliment versatil și minunat în multe rețete. În plus, poate crește în condiții diverse.
  • Napul este un tubercul roz care este similar cu un măr. Este popular în Europa, iar frunzele sunt și ele comestibile. În plus, este bogat în potasiu, fibre și vitamina C.
  • Ridichea este o legumă din familia cruciferelor. Este originară din China, dar se adaptează bine la diferite climate și este rezistentă la ger. Se coace rapid și se cultivă ușor în grădină. De asemenea, are proprietăți medicinale.
Ridiche roz
Ridichile conțin fitonutrienți cu beneficii dovedite pentru sănătate. Nutriționiștii recomandă consumul acestora.

Rădăcini tuberoase

Acestea sunt rădăcini groase care formează un organ pentru stocarea substanțelor nutritive. De obicei, sunt originare din regiunile tropicale. Cu toate acestea, sunt populare în întreaga lume datorită gustului lor delicios și ușurinței de creștere.

Exemple de rădăcini tuberoase în grădină și bucătărie

Rădăcinile tuberoase sunt cel mai frecvent tip de legume subterane. Ele cresc printre alte rădăcini mai subțiri care le ajută să obțină apă și substanțe nutritive. În plus, pot supraviețui mult timp în subteran, chiar dacă partea exterioară a plantei se deteriorează.

  • Maniocul este o sursă importantă de carbohidrați pentru mulți oameni, în special în Africa, America și Asia. În plus, este originar din climatul tropical. De asemenea, coaja sa este maro și interiorul alb, deoarece conține mult amidon. Cele mai populare două soiuri sunt yucca dulce și amară.
  • Ignamele sunt cea mai populară rădăcină tuberoasă din lume după manioc. Oamenii le consumă în țările din Asia, Africa și America de Sud. De obicei, cresc în zonele tropicale și au coaja maro. Oamenii mănâncă pulpa albă, aceasta fiind bogată în amidon. Ignamele se pot păstra până la șase luni.
  • Morcovii sunt legume populare din familia rădăcinilor tuberoase bogate în betacaroten – sunt buni pentru sănătatea ochilor și a pielii. Cele mai folosite soiuri sunt portocalii, dar există și soiuri violet, roșii și galbene. În plus, sunt ușor de cultivat în grădină și au nevoie de aproximativ trei luni pentru recoltare.
  • Cartofii dulci sunt originari din America de Sud. Există diferite soiuri în nuanțe de alb, portocaliu, roșu, violet și galben. Aroma lor este ușor dulce, de unde și numele. Au un conținut ridicat de vitamina C, amidon, vitamina A și potasiu și numeroase proprietăți nutritive. Poți mânca și germenii.
  • Arracacha, cunoscută și sub numele de țelină creolă sau morcov alb, este o rădăcină cu o aromă ușor dulce. Este albă sau galbenă și conține amidon. De asemenea, este populară în America de Sud și, datorită conținutului său ridicat de carbohidrați, este extrem de hrănitoare. Acesta este motivul pentru care nutriționiștii nu o recomandă persoanelor supraponderale.
  • Sfecla este foarte nutritivă și populară. Are culori diferite, dar cel mai cunoscut soi are o culoare roșie intensă. Aroma este dulce datorită conținutului ridicat de zahăr. De fapt, industria zahărului o folosește pentru fabricarea acestui produs.

Bulbi

Un bulb este o tulpină groasă a unei plante, care crește sub pământ și funcționează ca un organ de stocare a nutrienților. De obicei, bulbii sunt rotunzi sau ovali și au vârf. Majoritatea bulbilor au straturi de protecție.

Exemple de bulbi în grădină și bucătărie

Principala caracteristică a bulbilor este faptul că pot fi păstrați pentru perioade lungi de timp. Medicina a explorat mult timp proprietățile lor, în special cele ale usturoiului și ale cepei.

  • Ceapa este un bulb de bază în bucătăria mondială, care adaugă aromă diferitelor rețete. O poți mânca gătită sau crudă. În plus, este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Este ușor de cultivat în grădini mici.
  • Usturoiul este folosit pe post de condiment. Bulbul este cunoscut sub numele de căpățână și conține mulți căței comestibili. Principala sa caracteristică este mirosul puternic, cauzat de conținutul de sulf.
  • Feniculul are proprietăți medicinale de care oamenii profită de mult timp. Toate părțile sale îndeplinesc o funcție în medicina tradițională.
Căței de usturoi
Usturoiul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare datorită capacității sale anticoagulante.

Tuberculi, rădăcini tuberoase, bulbi… și rizomi!

Spre deosebire de tubercul, rădăcina tuberoasă și bulbul, rizomul crește orizontal sub pământ și acumulează substanțe nutritive. În schimb, tuberculii, rădăcinile tuberoase și bulbii cresc pe verticală. Rizomii cresc în lateral. Au mai mulți muguri. Rădăcinile cresc în jos și încolțesc cu lăstari în sus. Astfel, rizomii se înmulțesc rapid.

Câteva exemple

  • Curcuma este originară din India și este principalul ingredient al curry-ului. Principala sa caracteristică este culoarea galbenă, pe care oamenii o folosesc pe post de colorant alimentar. Usucă și macină rizomul pentru a obține o pudră. Aceasta are mai multe proprietăți medicinale.
  • Ghimbirul este apreciat pentru aroma sa plăcută și picantă și are proprietăți antiinflamatoare.

Tuberculii, rădăcinile tuberoase și bulbii au și utilizări ornamentale

Acum că știi diferența dintre rizomi, tuberculi, rădăcini tuberoase și bulbi și cunoști utilizările lor în bucătărie și grădină, ar trebui să știi că există și soiuri ornamentale. Cele mai cunoscute sunt lalelele, daliile, crinii, narcisele și gladiolele.

Deci, ce mai aștepți? Adaugă aceste plante în dietă și grădină!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.