Poți consuma cartofi la dietă?
Poți consuma cartofi dacă ești la dietă? Este adevărat că aceștia nu ne furnizează substanțe nutritive importante? Sau că ne pot face să ne îngrășăm dacă îi mâncăm regulat?
Acestea sunt doar câteva dintre îndoielile legate de acest aliment. Astăzi, îți vom explica totul despre cartofi și beneficiile acestora pentru sănătate.
Mituri despre cartofi
În principiu, trebuie să cunoști diferitele mituri despre cartofi. Printre cele mai frecvente este faptul că aceștia te fac să te îngrași, deoarece sunt compuși în principal din zaharuri.
Cu toate acestea, cartofii conțin carbohidrați complecși, care se absorb mai ușor, reduc vârfurile glicemice și îmbunătățesc tranzitul intestinal prin furnizarea de fibre.
A consuma cartofi la dietă nu este doar sănătos, ci un mod foarte simplu de a găti o masă rapidă. Dacă încerci să slăbești, un cartof gătit corespunzător este o garnitură perfectă.
Îți recomandăm:
Adevărul despre cartofi
Cartofii sunt un tip de plantă erbacee care aparține familiei Solanaceae. Există nenumărate mituri despre acest tubercul. Unul dintre acestea susține faptul că nu oferă organismului nutrienți esențiali.
Următoarele procente arată nutrienții pe care îi oferă cartofii, în funcție de doza zilnică recomandată pentru un adult. În fiecare 100 g (4 oz) de cartofi vei găsi:
- Magneziu (6%)
- Calciu (1%)
- Fosfor (8%)
- Fier (14%)
- Potasiu (9%)
- Vitamina B1 (6%), B2 (2%), B3 (7%), B6 (19%)
- Vitamina C (33%)
Poți consuma cartofi la dietă?
Pregătirea este cheia
Cartoful are doar 15 g (0,5 oz) de carbohidrați. Aceasta este o cifră foarte mică în comparație cu alte alimente, cum ar fi lintea – 48 g (2 oz), pastele – 70 g (3 oz), năutul – 49 g (2 oz), orezul brun – 81 g (3,2 oz), fasolea – 41 g (1,8 oz) și pâinea – 47 g (2 oz).
Acestea fiind spuse, este normal să ne întrebăm de ce cartofii sunt atât de ignorați la dietă dacă au un conținut atât de redus de carbohidrați. Problema nu este legată de aliment în sine, ci de modul în care îl preparăm.
Dacă alegem un mod nesănătos de a găti cartofii, vom consuma un exces de calorii. Acordă atenție numerelor: 100 g (4 oz) de cartof crud oferă 73 de calorii; prăjit oferă 100 de calorii și la aburi sau fiert, doar 75.
În schimb, 100 g (4 oz) de cartofi prăjiți congelați conțin 270 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de cartofi prăjiți de casă are 290 de calorii. O pungă de chipsuri conține 538 de calorii.
De ce este atât de drastică modificarea caloriilor? Metodele de gătit schimbă dramatic valoarea nutrițională a cartofilor. Prăjirea cartofilor poate reduce conținutul de apă, ceea ce înseamnă că tuberculul va absorbi mai mult ulei; cu cât se absoarbe mai mult ulei, cu atât se vor adăuga mai multe calorii.
Citește mai mult:
Modalități sănătoase de a utiliza cartofi la dietă
Dacă sunt gătiți corect, cartofii îți pot oferi numeroase beneficii atunci când ești la dietă.
Într-o dietă sănătoasă, beneficiile cartofilor sunt numeroase. După cum am văzut, aceștia furnizează substanțe nutritive esențiale, fibre și zaharuri complexe care ne îmbunătățesc sănătatea. Protejarea florei intestinala, controlul glicemiei și bogăția de vitamine sunt doar câteva dintre beneficiile cartofilor. Prin urmare, includerea acestui aliment într-o dietă sănătoasă este foarte recomandată.
Evită prăjirea, care crește aportul de calorii și reduce beneficiile cartofului.
Te poți bucura de această mâncare în multe feluri. Fie că sunt partea principală a mesei sau doar o garnitură, cartofii sunt esențiali în dietă . În orice caz, dacă ai îndoieli, consultă nutriționistul în vederea elaborării unui plan alimentar personalizat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Zhang Z., Venn BJ., Monro J., Mishra S., Subjective satiety following meals incroporating rice, pasta and potato. Nutrients, 2018.
- Shah B., Thadani U., Trans fatty acids linked to myocardial infarction and stroke: what is the evidence? Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (5): 306-310.