Beneficiile humusului de râme pentru grădină
De câteva decenii, îngrășămintele organice revoluționează agricultura. Printre aceste opțiuni găsim humusul de râme. Știați că este una dintre cele mai bune opțiuni pentru a hrăni grădinile și livezile? În plus, este prietenos cu mediul. Care sunt beneficiile humusului de râme pentru grădină?
Entități precum Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) indică faptul că acest tip de îngrășământ este cel mai utilizat în culturile ecologice și agricultura de familie. Râmele roșii californiene sau Eisenia foetida sunt adesea folosite. Deși se vinde în magazinele agricole, se poate face și acasă.
Cum se obține humusul sau vermicompostul de râme?
Compostul de râme este cunoscut și sub numele de „vermicompost” sau „compost de grădină”. Se obține printr-un proces în care râmele digeră materialul organic și produc un lichid care funcționează ca îngrășământ.
Aceste creaturi descompun materia organică datorită efectului enzimelor lor digestive și microflorei prezente în corpul lor. Din fecalele acestora se obține un produs cu nutrienți pentru sol.
Beneficiile humusului de râme pentru grădină
Deși a avea o fermă de râme acasă poate părea ciudat, este un proces care nu generează niciun disconfort. De fapt, cu un vermicompostator bun, conceput special pentru dimensiunea și condițiile grădinii, sarcina va fi aproape automată.
De asemenea, puteți alege oricând să cumpărați un produs. În continuare, vom enumera principalele avantaje ale humusului de râme pentru grădină și livadă.
1. Este un îngrășământ organic și natural
Îngrășămintele organice sunt cele care sunt produse din deșeuri de origine vegetală, animală sau în amestec. Apoi, acestea sunt amestecate cu solul pentru a-i îmbunătăți caracteristicile și pentru a oferi nutrienți plantelor.
În acest sens, primul avantaj al humusului de râme este faptul că este un îngrășământ total natural, cu toxicitate zero și 100% ecologic.
Recomandăm: 10 moduri de a folosi sărurile Epsom în grădină
2. Îmbunătățește calitatea solului
Humusul de râme optimizează structura solului și activează microorganismele, ceea ce îi îmbunătățește calitatea pentru viitoarele culturi. Utilizarea sa nu numai că favorizează aerarea solului, ci ajută și la îmbunătățirea consistenței acestuia. De exemplu, este ideal pentru solurile argiloase unde nu este ușor de cultivat.
Odată cu aplicarea îngrășământului, solul va deveni mai afânat, cu o capacitate mai mare de a produce plante sănătoase. Face solul mai moale, mai ușor și mai simplu de manevrat. Grădinăritul devine mai ușor pentru fermier.
3. Nu are miros puternic
Spre deosebire de alte îngrășăminte, humusul de râme este aproape inodor. Din acest motiv, poate fi folosit pentru plantele de interior sau de pe balcoane fără a crea un mediu neplăcut în locuință.
4. Ajută la reținerea umidității și nutrienților
Aplicarea humusului de râme are o caracteristică unică și anume faptul că menține solul umed. Prin urmare, plantele nu necesită la fel de multă apă, spre deosebire de alte îngrășăminte.
Humusul de râme are o mare capacitate de reținere a nutrienților care provin din degradarea materiei organice, proces care generează carbon, oxigen și azot. În acest fel, stimulează creșterea plantelor.
5. Detoxifică solurile de substanțe chimice
Acest îngrășământ ajută la detoxifierea solului de substanțele chimice care tind să-l deterioreze în timp. Mai exact, oferă mai multă stabilitate pH-ului și generează o nutriție mai bună pentru plante. Prin urmare, este una dintre cele mai recomandate opțiuni pentru solurile deteriorate.
De fapt, dacă din anumite motive este necesară utilizarea unui îngrășământ chimic, humusul de râme este compatibil și poate fi aplicat oricărei culturi. Servește chiar și pentru a îndepărta insectele care sunt dăunătoare plantelor.
Recomandări pentru aplicarea humusului de râme
Acum că am descoperit beneficiile humusului de râme, vom vedea cum trebuie să-l aplicăm.
În zonele cu anotimpuri, humusul se folosește primăvara și toamna. Pentru a face acest lucru, trebuie să-l întindeți pe suprafața terenului pe care doriți să-l fertilizați. Dacă sunteți în proces de refacere a solului, este important să-l udați în mod constant.
În plus, nu trebuie îngropat deoarece bacteriile necesită oxigen. Adică, trebuie aplicat superficial. Îngrășământul poate fi depozitat pe perioade lungi de timp fără ca proprietățile acestuia să fie modificate.
Totuși, pe piață există și humusul lichid. Microorganismele care sunt prezente în humusul de râme sunt extrase și introduse în mediu apos.
Acesta poate conține și nutrienți solubili pentru plante, îmbogățiți cu un extract de alge. Humusul lichid este mai ușor de aplicat și are efecte aproape imediate.
Recomandăm: 5 moduri de a face compost pentru plante
Combinați beneficiile humusului de râme cu alte bune practici
În concluzie, există multiple beneficii ale humusului de râme. Din acest motiv, este o alternativă excelentă pentru a fertiliza livada și grădina. Este un produs total ecologic, care hrănește pământul și crește plante mai sănătoase și mai puternice.
Nu trebuie ignorat faptul că utilizarea sa ar trebui completată cu alte bune practici în grădină. De exemplu:
- Îndepărtați buruienile.
- Alegeți plante potrivite pentru zonă și climă.
- Faceți irigațiile necesare în funcție de tipul plantelor.
- Garantați o bună prezență a luminii.
- Alegeți solul potrivit.
- Evitați dăunătorii.
În cele din urmă, este necesar să ne amintim că prezența râmelor în grădină nu este un semn rău; nu mănâncă plantele. Dimpotrivă, este o avere pentru că sunt indicatorul unui sol bogat în materie organică. Râmele ne ajută să avem plante sănătoase și puternice, fără a folosi toxine care dăunează planetei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alcaldía Mayor de Bogotá. GUÍA TÉCNICA PARA EL APROVECHAMIENTO DE RESIDUOS ORGÁNICOS A TRAVÉS DE METODOLOGÍAS DE COMPOSTAJE Y LOMBRICULTURA [Internet]. 2014. Disponible en: http://www.uaesp.gov.co/images/Guia-UAESP_SR.pdf
- Román P, Martinez M, Pantoja A. Manual de Compostaje del Agricutor. Experiencias en América Latina [Internet]. Santiago de Chile: Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura; 2013. Disponible en: http://www.fao.org/3/i3388s/i3388s.pdf
- Universidad Nacional Agraria. Guía de lombricultura [Internet]. 2004. Disponible en: https://repositorio.una.edu.ni/2409/1/nf04s693.pdf
- Prisa Domenico. (2019). Biostimulant based on liquid earthworm humus for improvement quality of basil (Ocimum basilicum L.). GSC Biological and Pharmaceutical Sciences, 9(3), 020–025. https://doi.org/10.30574/gscbps.2019.9.3.0219
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.