10 moduri de a folosi sărurile Epsom în grădină
 

10 moduri de a folosi sărurile Epsom în grădină

Sărurile Epsom au utilizări în grădinărit care nu sunt cunoscute pe scară largă, dar sunt esențiale pentru ca plantele să arate grozav.
10 moduri de a folosi sărurile Epsom în grădină

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Deși această substanță este asociată cu uzul medicinal, realitatea este că o putem folosi pentru a îmbunătăți aspectul plantelor, culturilor și gazonului. Există diferite moduri de a folosi sărurile Epsom în grădină pentru a promova dezvoltarea și creșterea sănătoasă a florei spațiilor exterioare.

Știm că la om, aceste săruri au proprietăți analgezice și laxative datorită conținutului lor ridicat de sulfat de magneziu. Ceea ce nu este atât de cunoscut este că aceste săruri au și alte aplicații, care s-au dovedit a fi foarte eficiente.

10 moduri de a folosi sărurile Epsom în grădină

1. Măresc absorbția nutrienților

Absorbția mineralelor precum azotul, fosforul și sulful este îmbunătățită atunci când adăugați sulfat de magneziu. Vă sugerăm să adăugați o lingură de săruri Epsom la fiecare 4 litri de apă de irigare, de două ori pe lună. După un timp, frunzișul devine mai dens.

2. Atenuează impactul transplantării

Când transplantați plantele, legumele suferă foarte mult; frunzele se îngălbenesc și în unele cazuri tind să se ofilească. Când mutați planta, puneți sărurile în apă și scufundați rădăcinile direct în acest preparat.

Persoană care folosește sărurile Epsom în grădină

3. Fortifică semințele

Cantitatea mare de magneziu conținută de sărurile Epsom întărește pereții celulari. Semințele dobândesc mai multă energie și putere în timpul germinării. După însămânțare, adăugați o lingură de săruri la fiecare 4 litri de apă pentru irigare.

De asemenea, înainte de a pune semințele, încercați să puneți o linguriță de sare în gaura din pământ.

4. Elimină dăunătorii

Dăunătorii din grădină sunt un rău care pare să nu aibă soluție, pentru că oricât de mult am eradica unele specii, în curând vor apărea altele noi. Avantajul eliminării dăunătorilor cu aceste săruri este că, pe lângă curățare, vom adăuga substanțe nutritive.

Amestecați o cană de săruri Epsom într-o găleată de 20 de litri de apă și folosiți preparatul pentru pulverizare pe plante.

5. Îmbunătățesc culturile

În cazul în care aveți pomi fructiferi, puteți profita de beneficiile sărurilor Epsom. Aplicați o soluție de apă și săruri Epsom la rădăcinile pomilor fructiferi.

Nu uitați să repetați acest proces de aproximativ 3 ori pe an. La fel se poate face și în cazul ardeilor și roșiilor. Consolidați această tehnică prin stropirea frunzelor culturilor o dată pe lună.

6. Hrănesc gazonul

Dacă doriți un gazon dens și sănătos, puneți săruri Epsom pe pământ înainte de a-l uda. La fiecare 100 m2 de gazon, se pune 1 kilogram de săruri Epsom.

7. Revigorează plantele de interior

Plantele de apartament cultivate în ghivece au nevoie de sărurile Epsom. În acest caz, se prepară o soluție din 2 linguri de săruri și 4 litri de apă și se pulverizează pe frunze.

Veți obține rezultate mai rapide decât dacă turnați sărurile la rădăcină. În orice caz, puteți pune sărurile și pe sol înainte de udare, o dată pe lună.

8. Sporesc verdele frunzelor

Dacă observați că plantele par decolorate și frunzele lor sunt puțin gălbui, poate fi o idee bună să adăugați săruri Epsom. Magneziul favorizează producerea de clorofilă . Stropiți frunzele cu o soluție facută dintr-o lingură de săruri Epsom în 4 litri de apă.

9. Sporesc efectul îngrășămintelor lichide

Uneori apelăm la aplicarea de îngrășăminte lichide pentru îmbunătățirea stării de sănătate a plantelor. Dacă doriți ca efectul să fie și mai intens, încercați să adăugați 1 lingură de săruri Epsom la fiecare 2 litri de îngrășământ. Veți observa diferența în scurt timp.

Compost pentru plante frumoase

10. Fertiliza terenul în mod natural

Dacă vreți să creșteți noi specii de plante sau să adăugați câteva culturi în grădină, puteți folosi sărurile pentru a fertiliza pământul. Proporția este 1 lingură de săruri pentru fiecare metru pătrat de teren.

Un sol bogat în magneziu face ca plantele să absoarbă mai ușor nutrienți precum azotul și fosforul. Același lucru se întâmplă și cu compostul, în care puteți adăuga aceste săruri pentru a îmbunătăți calitatea solului.

Folosiți sărurile Epsom în grădină pentru o schimbare radicală

Sperăm că puteți aplica unele dintre aceste idei plantelor și culturilor din grădină, deoarece merită să oferiți sărurilor Epsom șansa de a îmbunătăți aspectul și sănătatea acestora.

Nu este necesar să fiți experți în grădinărit, deoarece modalitatea de aplicare a acestora este foarte simplă; trebuie doar să fiți consecvenți. Observarea schimbărilor pozitive vă va motiva să continuați să utilizați sărurile Epsom în grădină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González, R. P. (2019). Z= 12, magnesio, Mg. Elemento esencial para la vida. Anales de Química de la RSEQ115(2), 74-74.
  • Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T., Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio:¿ Una panacea?. Interciencia30(9), 543-549.
  • ROBERTO, Z. L. V. (2020). ESTUDIO COMPARATIVO DEL SULFATO DE MAGNESIO EN SUELO ARCILLOSO EN EL CULTIVO DE BANANO (Musa paradisiaca)(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD AGRARIA DEL ECUADOR).
  • Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
  • Aliasgharpour, M. (2019). From Epsom Salt to a Beneficial Mineral; Magnesium. International Journal of Medical Investigation8(4), 1-8.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.