Tratamente medicale pentru calusuri: mâini și picioare
Calusurile sunt excrescențe pe partea exterioară a pielii; apar adesea pe mâini și picioare. Sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de bătături și sunt foarte deranjante. Ideea este că acestea nu afectează doar partea estetică, ci sunt și incomode și uneori duc la apariția diverselor leziuni. Există tratamente medicale pentru calusuri la mâini și picioare?
Bătăturile au tendința de a fi localizate între degete. Toate se caracterizează prin faptul că pielea arată îngroșată și anormală. În plus, aceste îngroșări devin solzoase și uscate. Deși nu cauzează disconfort major, unii oameni au dureri atunci când zona afectată este supusă presiunii. Calusurile pot chiar să crape și să sângereze. Din fericire, există tratamente medical pentru acestea. Vrei să afli mai multe? Citește în continuare!
Ce sunt calusurile și de ce apar?
Calusurile reprezintă o creștere excesivă a stratului excitat, care este stratul cel mai exterior al pielii. Apar din cauza frecării continue sau suprasolicitării. Consecința acestui fapt este o afecțiune numită „hiperkeratoză”, care înseamnă o zonă dură, îngroșată a pielii.
Principalele cauze sunt presiunea și fricțiunea din pricina unui element extern. Apar adesea pe picioare din cauza utilizării încălțămintei inadecvate. La mâini, bătăturile sunt produse de utilizarea continuă a unui element care generează presiune.
Această îngroșare a pielii are o funcție de protecție. Corpul reacționează la presiune și frecare, generând mai multe celule pentru a forma acest strat dur. Uneori, calusurile apar și din cauza pintenilor sau altor deformări ale piciorului.
Tipuri de calusuri pe mâini și picioare
Există trei tipuri de bază. Acestea sunt după cum urmează:
- Calusuri dure. Sunt cele mai frecvente și se caracterizează prin faptul că au o consistență compactă. Apar mai frecvent pe picioare.
- Calusuri moi. Au o consistență cauciucată și sunt mai frecvente între degete.
- Calusurile vasculare și neurovasculare. Sunt asemănătoare cu calusurile dure, dar în interior există vase de sânge. Calusurile neurovasculare au țesut nervos și sunt de obicei cele mai dureroase.
Diagnostic
Majoritatea calusurilor pot fi detectate cu ochiul liber sau prin atingere. Îngroșarea și duritatea sunt trăsătura lor distinctivă. Este important ca un medic să evalueze situația, deoarece uneori există și alte probleme de bază care trebuie tratate.
Medicul, de obicei un podiatru, va efectua o examinare amănunțită a zonei. Dacă crede că este necesar, va solicita o radiografie sau alte teste imagistice. Scopul este de a evalua starea oaselor și de a determina dacă există anomalii subiacente.
Îți recomandăm:
Tratamente medicale pentru calusuri la mâini și picioare
Tratamentul principal pentru calusuri este evitarea frecării sau presiunii care a cauzat problema. Este important să înlocuiești încălțămintea cu una mai potrivită sau să lucrezi cu mănuși adecvate dacă bătăturile sunt pe mâini.
Uneori, este necesar să utilizezi branțuri sau dispozitive similare pentru a proteja zona și a preveni calusurile noi. Medicii pot lua și alte măsuri, mai ales dacă bătăturile provoacă durei.
Tăierea excesului de piele
Medicul poate tăia pielea îngroșată sau calusul cu un bisturiu. Aceasta este o măsură adecvată pentru a elimina calusul. Este important să reții că această procedură trebuie efectuată de un specialist pentru a evita complicațiile și posibilele infecții.
Produse farmaceutice pentru calusuri
Pe piață, există plasturi cu acid salicilic în concentrație de 40%, ce pot fi cumpărați fără prescripție medicală și care sunt foarte eficienți în îndepărtarea calusurilor. În mod ideal, medicul este cel care indică utilizarea unui asemenea produs.
O opțiune bună să înlături pielea îngroșată cu o piatră ponce, o pila de unghii sau o pila de carton înainte de a aplica plasturele. De asemenea, medicul îți poate recomanda un gel cu aceeași substanță în loc plasturi.
Branțuri
Branțurile ortopedice personalizate pot fi o alternativă bună pentru unii oameni. Medicii le recomandă celor care au un anumit tip de deformare a piciorului. Acestea acționează prevenind frecarea sau presiunea încălțămintei.
Intervenție chirurgicală
Nu este ceva obișnuit, dar în unele cazuri medicii trebuie să recurgă la operație. Acest lucru se întâmplă atunci când există o malformație la nivelul piciorului sau al mâinii. Acest lucru face ca fricțiunea sau presiunea să fie inevitabile. Dacă se formează o ulcerație sau o infecție, medicul poate fi nevoit să îndepărteze și țesutul deteriorat.
Îți recomandăm:
Remedii naturale împotriva calusurilor
Există câteva remedii naturale care pot ajuta în acest caz. De exemplu, unii oameni recomandă plasarea unei jumătăți de ceapă pe zona afectată peste noapte. Conform spuselor populare, acizii acestei legume înmoaie calusul și facilitează îndepărtarea acestuia la frecarea cu o piatră ponce.
Poți face ceva asemănător cu doi căței de usturoi tocați și o lingură de ulei de măsline. Acoperă cu tifon și lasă remediul să acționeze peste noapte. Repetă acest tratament până când bătăturile dispar.
O altă opțiune este să faci o infuzie de gălbenele și să o amesteci cu sulfat de magneziu, cunoscut și sub numele de sare Epsom. Înmoaie-ți picioarele în acest amestec pentru a elimina calusurile. Cel mai bine este să faci asta seara.
Tratamente medicale pentru calusuri: ce trebuie să reții?
Este foarte important să elimini cauza calusurilor de pe mâini și picioare; în caz contrar, le vei trata din nou și din nou. Vor reapărea pentru că factorul care le determină continuă să acționeze. Prin urmare, în primul rând, trebuie să determini ce cauzează această problemă.
Trebuie să utilizezi remedii farmaceutice pentru calusuri. În caz contrar, problema se poate agrava. În plus, le poți completa cu câteva remedii de origine naturală. În orice caz, dacă ai dubii, cel mai bine este să consulți un medic și să urmezi instrucțiunile acestuia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. 1996;312(7043):1403-1406. doi:10.1136/bmj.312.7043.1403a
- Castillo, M. D. L. L. M. (2007). El uso del calzado: ¿cuándo, por qué? y sus consecuencias. Revista Mexicana de medicina física y rehabilitación, 19(4), 54-55.
- Esson, M. G., Quiala, M. T., Pérez, A. J. H., de la Cruz, C. S., & Urgellés, A. N. (2014). Plantillas terapéuticas de madera como implemento para el tratamiento y mejoramiento de algunas enfermedades y deformidades de los pies. Revista Información Científica, 87(5), 894-903.
- Martín, A. R., Escalera, B., & Flores, E. S. (1994). Callos y callosidades: tipos y tratamientos. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (322), 24-27.
- Hashmi F, Nester CJ, Wright CR, Lam S. The evaluation of three treatments for plantar callus: a three-armed randomised, comparative trial using biophysical outcome measures. Trials. 2016;17(1):251. Published 2016 May 17. doi:10.1186/s13063-016-1377-2