Beneficiile muzicii în bolile neurologice - Doza de Sănătate
 

Beneficiile muzicii în bolile neurologice

Muzica este un instrument esențial în procesul de reabilitare neurologică. Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral, care au Alzheimer, epilepsie, Parkinson sau scleroză multiplă au prezentat îmbunătățiri după expunerea la muzică. Descoperă care sunt beneficiile muzicii pentru bolile neurologice!
Beneficiile muzicii în bolile neurologice

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Beneficiile muzicii în bolile neurologice sunt incontestabile. Neurologul britanic Oliver Sacks remarcă faptul că muzica ne poate calma, ne poate îmbunătăți starea de spirit, ne poate entuziasma și ne poate ajuta să acționăm mai bine la locul de muncă! De asemenea, Sacks a descoperit de-a lungul carierei sale că muzica este foarte utilă pentru pacienții cu probleme neurologice.

Cu toții am citit sau am auzit la un moment dat că muzica are un efect uimitor asupra persoanelor care suferă de Alzheimer. În acele lumi tăcute în care amintirile și viața în sine sunt neclare, simpla ascultare a unui cântec din tinerețe poate avea un impact emoțional și comportamental imens asupra pacientului. Este ca și cum creierul „se trezește” după o perioadă de odihnă.

Acest lucru ne ajută să înțelegem că există zone în creier care rămân intacte, în ciuda deteriorării cognitive asociate cu acest tip de demență. Creierul păstrează intacte regiunile legate de memoria muzicală pe termen lung.

Muzica nu are efect pozitiv numai asupra bolilor neurodegenerative! Muzicoterapia poate provoca modificări interesante la pacienții cu depresie, epilepsie, scleroză multiplă, boala Parkinson și chiar și la cei care au suferit un accident vascular cerebral. Deci, merită să luăm act de această abordare de neuro-recuperare!

Beneficiile muzicii în bolile neurologice

Utilizarea muzicoterapiei în recuperarea medicală și neurologică devine din ce în ce mai frecventă. Studii precum cel realizat de Ralph Spintge la Departamentul de Medicină a Durerii de la Universitatea Lüdenscheid din Germania ne spun că muzica are un efect pozitiv atunci când vine vorba de tratarea durerii și reabilitarea motorie.

De exemplu, faptul că pacienții cu boala Parkinson sau scleroză multiplă își pot îmbunătăți calitatea vieții este, fără îndoială, încurajator. Specialiștii nu cunosc încă beneficiile muzicii în bolile neurologice în profunzime. Cu toate acestea, este clar că muzica nu poate vindeca sau inversa o boală.

Ceea ce arată dovezile, după cum observă doctorul Moisés León Ruiz, membru al Societății Spaniole de Neurologie (SEN), este „o îmbunătățire a activării neuronale, a neuro-reglării, a învățării și a neuroplasticității”. Efectul este remarcabil la pacienții cu Alzheimer sau demență vasculară.

Beneficiile muzicii în bolile neurologice

Muzica este esențială pentru bunăstarea psihologică atunci când îmbătrânești

Într-un studiu realizat de Unitatea de Cercetare a Creierului de la Universitatea din Helsinki, medicul Teppo Särkämö constată beneficiile muzicii în bolile neurologice, cum ar fi demența:

  • Muzica generează răspunsuri emoționale senzoriale, motorii și cognitive la pacienții cu Alzheimer, Parkinson sau orice alt tip de boală neurodegenerativă asociată cu îmbătrânirea. De asemenea, activează regiunile temporale din creier, cum ar fi cerebelul.
  • În plus, specialiștii au văzut îmbunătățiri în cadrul reabilitării neurologice la persoanele care au suferit accidente cerebrovasculare și prezintă probleme de vorbire (afazie). Principala dificultate pe care o au pacienții cu exprimarea verbală este redusă.

Beneficiile muzicii în epilepsie

Printre beneficiile muzicii în bolile neurologice, există ceva care se remarcă în mod specific: efectul anti-epileptic. De fapt, ceva ce specialiștii au reușit să vadă este faptul că terapia prin muzică este capabilă să reducă până la 24% din numărul de atacuri sau crize epileptice pe care le experimentează pacienții.

Potrivit unui studiu realizat de doctorul Aleksi J Sihvonen de la Universitatea din Helsinki și publicat în revista The Lancet, muzica are un efect notabil asupra reglării sistemului dopaminergic. Prin aceasta vrem să spunem că are un efect relaxant la nivel neuronal. Și, deși nu oprește complet atacurile, le reduce, ceea ce este un lucru pozitiv!

Bărbat care se bucură de beneficiile muzicii în bolile neurologice

Muzica și efectul acesteia asupra depresiei la pacienții cu boli neurologice

Depresia este o afecțiune care însoțește multe boli neurologice, cum ar fi accidentele cerebrovasculare, epilepsia, scleroza multiplă și Parkinson. Este foarte frecvent ca aceste boli să afecteze emoțional pacienții, ceea ce poate duce la o tulburare de dispoziție.

De fapt, beneficiile muzicii în bolile neurologice se extind și în acest domeniu. De exemplu, muzicoterapia îmbunătățește adaptabilitatea pacienților la tratamente. Oamenii se simt mai fericiți și sunt mai receptivi la tratamentele farmacologice și psihologice.

Studii precum cele realizate de medicii Alfredo Raglio, Lapo Attardo și Guilia Gontero de la Universitatea din Pavia, Italia, explorează această relație. Muzica îmbunătățește starea de spirit la pacienții cu afecțiuni neurologice. Prin urmare, acesta este un lucru pe care ar trebui să-l avem în vedere, mai ales atunci când vine vorba de crearea unui plan pentru pacienții cu atâtea nevoi.

Nu există multe tratamente mai economice sau la fel de ușoare ca muzica; muzica ne entuziasmează și ne încurajează zilnic!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.