Beneficiile păducelului și utilizările sale - Doza de Sănătate
 

Beneficiile păducelului și utilizările sale

Păducelul este o plantă medicinală cu utilizări interesante în sănătate. Care sunt principalele sale aplicații? Provoacă efecte secundare?
Beneficiile păducelului și utilizările sale
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Păducelul (Crataegus monogyna) este un arbust spinos care aparține familiei Rosaceae. Provine din zonele temperate din Europa, America de Nord și Asia. Cu toate acestea, se găsește și în unele țări din America de Sud, precum Chile și Argentina. Care sunt beneficiile păducelului și utilizările sale?

Planta atinge până la 6 metri înălțime și se caracterizează prin ramuri spinoase, frunze zimțate, flori albe și mici fructe dulci care pot fi consumate în diverse rețete, precum gemuri, jeleuri, bomboane și vinuri. De asemenea, toate părțile sale conțin compuși cu proprietăți medicinale.

În special și așa cum expune un articol publicat în revista Nutrients, acesta concentrează o cantitate semnificativă de antioxidanți, asociați cu o calitate mai bună a dietei și o scădere a riscului cardiovascular. În mod similar, păducelului i se atribuie efecte anxiolitice și antiinflamatoare. Care sunt principalele utilizări?

Beneficiile păducelului și utilizările sale

Atât frunzele, cât și florile și fructele de păducel conțin fitonutrienți (proantocianidine oligomerice și flavonoide) a căror asimilare în organism este asociată cu efecte importante asupra sănătății. Să vedem în detaliu pentru ce sunt folosite în medicina naturistă!

Antiinflamator

Deși dovezile sunt limitate, se crede că extractele de păducel au potențial antiinflamator. S-a observat o scădere a inflamației la șoarecii cu afecțiuni hepatice după utilizarea unui supliment obținut din fructe de păducel.

Pe de altă parte, un studiu apărut în Plos One a stabilit că această plantă este utilă în reducerea inflamației alergice a căilor respiratorii la șoarecii cu astm. Având în vedere aceste rezultate, oamenii de știință cred că acest remediu pe bază de plante poate avea aceleași efecte la om. Cu toate acestea, sunt necesare investigații suplimentare.

Tensiune arterială

Una dintre principalele utilizări ale păducelului are legătură cu scăderea tensiunii arteriale. Părțile sale conțin antioxidanți care favorizează vasodilatația. În consecință, vasele de sânge se relaxează și tensiunea scade.

Cercetările au raportat că extractul din frunze și flori de Crataegus a contribuit la generarea unui efect de relaxare vasculară. Între timp, un studiu apărut în British Journal of General Practice a constatat că 1.200 de miligrame de extract de păducel ajută la scăderea tensiunii arteriale la pacienții cu diabet de tip 2.

Medic ce vorbește despre beneficiile păducelului

Colesterol și trigliceride

Atât colesterolul, cât și trigliceridele sunt lipide care joacă un rol important în producția de hormoni și în transportul nutrienților. Totuși, acumularea lor în sânge poate duce la formarea plăcilor. Prin urmare, este esențial să adoptați obiceiuri care vă permit să vă stabilizați nivelul și să reduceți riscurile pe care le implică excesul.

În acest sens, păducelul are efecte pozitive, deoarece ajută la reducerea acumulării de grăsime. În mod similar, cercetătorii au observat o reducere între 28% și 47% a trigliceridelor hepatice. Cercetările din Jurnalul American de Medicină Chineză susțin aceste proprietăți, dar sunt necesare mai multe studii la om.

Digestie

Fructele de păducel și extractele lor au fost utilizate ca adjuvanți pentru calmarea problemelor digestive. Favorizează ameliorarea indigestiei și a durerilor de stomac. Acest lucru este atribuit în mare măsură conținutului de fibre, care acționează ca un prebiotic.

Potrivit unui studiu din Hospital Nutrition, prebioticele hrănesc bacteriile intestinale și promovează echilibrul. Printre altele, s-a stabilit că extractul de păducel îmbunătățește tranzitul intestinal și favorizează ameliorarea ulcerului peptic.

Alte beneficii ale păducelului

În medicina naturistă, păducelul este multifuncțional. Având în vedere lunga sa istorie ca aliat pentru sănătate, îi sunt atribuite și alte aplicații. Totuși, așa cum subliniază portalul american WebMD, dovezile sunt insuficiente. Mai exact, se crede că ajută în următoarele:

Riscuri și posibile efecte secundare ale păducelului

Pentru majoritatea adulților sănătoși, păducelul și extractele sale sunt sigure. Nu au fost raportate efecte secundare grave după consum. Totuși, poate provoca greață ușoară și amețeli la unii oameni. Supradozajul plantei poate provoca aritmii și tensiune arterială scăzută. Alte reacții nedorite includ următoarele:

  • Simptome intestinale
  • Oboseală
  • Durere de cap
  • Palpitații
  • Somnolență
  • Sângerarea nasului
  • Transpiraţie

Nu trebuie trecut cu vederea faptul că poate interacționa și cu anumite medicamente, în special cu cele prescrise pentru bolile cardiovasculare. Nu este recomandat aportul de păducel simultan cu alte plante sau suplimente care au efecte cardiace. Consumul său trebuie evitat în timpul sarcinii și al alăptării.

Medicamente în palmă

Recomandări pentru a profita de beneficiile păducelului

Istoria păducelului ca remediu natural sugerează faptul că are beneficii digestive și cardiovasculare interesante. Totuși, nu ar trebui considerat un tratament de primă linie pentru boli. Ideal este să îi comunicați medicului intenția de a include acest supliment în dietă.

Remediile cu păducel pot fi găsite sub formă de ceai, frunze uscate, pastile, lichid și pulbere. Fructele sale pot fi transformate în vinuri, gemuri, deserturi și oțet. Dozele recomandate variază de la 250 la 500 miligrame, de 3 ori pe zi. În orice caz, trebuie respectate recomandările producătorului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nabavi SF, Habtemariam S, Ahmed T, Sureda A, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Nabavi SM. Polyphenolic Composition of Crataegus monogyna Jacq.: From Chemistry to Medical Applications. Nutrients. 2015 Sep 11;7(9):7708-28. doi: 10.3390/nu7095361. PMID: 26378574; PMCID: PMC4586556.
  • Han X, Li W, Huang D, Yang X. Polyphenols from hawthorn peels and fleshes differently mitigate dyslipidemia, inflammation and oxidative stress in association with modulation of liver injury in high fructose diet-fed mice. Chem Biol Interact. 2016 Sep 25;257:132-40. doi: 10.1016/j.cbi.2016.08.002. Epub 2016 Aug 13. PMID: 27531227.
  • Shin IS, Lee MY, Lim HS, Ha H, Seo CS, Kim JC, Shin HK. An extract of Crataegus pinnatifida fruit attenuates airway inflammation by modulation of matrix metalloproteinase-9 in ovalbumin induced asthma. PLoS One. 2012;7(9):e45734. doi: 10.1371/journal.pone.0045734. Epub 2012 Sep 21. PMID: 23029210; PMCID: PMC3448716.
  • Brixius K, Willms S, Napp A, Tossios P, Ladage D, Bloch W, Mehlhorn U, Schwinger RH. Crataegus special extract WS 1442 induces an endothelium-dependent, NO-mediated vasorelaxation via eNOS-phosphorylation at serine 1177. Cardiovasc Drugs Ther. 2006 Jun;20(3):177-84. doi: 10.1007/s10557-006-8723-7. PMID: 16779533.
  • Walker AF, Marakis G, Simpson E, Hope JL, Robinson PA, Hassanein M, Simpson HC. Hypotensive effects of hawthorn for patients with diabetes taking prescription drugs: a randomised controlled trial. Br J Gen Pract. 2006 Jun;56(527):437-43. PMID: 16762125; PMCID: PMC1839018.
  • Dron JS, Hegele RA. Genetics of Triglycerides and the Risk of Atherosclerosis. Curr Atheroscler Rep. 2017 Jul;19(7):31. doi: 10.1007/s11883-017-0667-9. PMID: 28534127; PMCID: PMC5440481.
  • Corzo N, Alonso JL, Azpiroz F, Calvo MA, Cirici M, Leis R, Lombó F, Mateos-Aparicio I, Plou FJ, Ruas-Madiedo P, Rúperez P, Redondo-Cuenca A, Sanz ML, Clemente A. Prebiotics: concept, properties and beneficial effects [Prebiotics: concept, properties and beneficial effects]. Nutr Hosp. 2015 Feb 7;31 Suppl 1:99-118. Spanish. doi: 10.3305/nh.2015.31.sup1.8715. PMID: 25659062.
  • Wang X, Zhang C, Peng Y, Zhang H, Wang Z, Gao Y, Liu Y, Zhang H. Chemical constituents, antioxidant and gastrointestinal transit accelerating activities of dried fruit of Crataegus dahurica. Food Chem. 2018 Apr 25;246:41-47. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.011. Epub 2017 Nov 3. PMID: 29291866.
  • Tadić VM, Dobrić S, Marković GM, Dordević SM, Arsić IA, Menković NR, Stević T. Anti-inflammatory, gastroprotective, free-radical-scavenging, and antimicrobial activities of hawthorn berries ethanol extract. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):7700-9. doi: 10.1021/jf801668c. Epub 2008 Aug 13. PMID: 18698794.
  • Holubarsch CJ, Colucci WS, Meinertz T, Gaus W, Tendera M; Survival and Prognosis: Investigation of Crataegus Extract WS 1442 in CHF (SPICE) trial study group. The efficacy and safety of Crataegus extract WS 1442 in patients with heart failure: the SPICE trial. Eur J Heart Fail. 2008 Dec;10(12):1255-63. doi: 10.1016/j.ejheart.2008.10.004. Epub 2008 Nov 18. PMID: 19019730.
  • Hawthorn. (n.d.). WebMD. Retrieved on July 19, 2021 from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-527/hawthorn
  • Pittler MH, Guo R, Ernst E. Hawthorn extract for treating chronic heart failure. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jan 23;(1):CD005312. doi: 10.1002/14651858.CD005312.pub2. PMID: 18254076.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.