Riscuri, efecte și beneficii ale plantei Sarsaparilla
Sarsaparilla este o plantă cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate. Este o plantă cățărătoare din genul Smilax și poate crește până la 15 metri înălțime. Există diferite specii, dar cele mai utilizate pentru fitoterapie sunt cele americane, printre care: Smilax ornata, Smilax officinalis, Smilax medica și Smilax siphilitica, printre altele. În acest articol, vom discuta despre riscuri, efecte adverse și beneficii ale plantei Sarsaparilla.
După cum menționează un studiu publicat în revista Pharmacological Research, extractele de Sarsaparilla au activități antiinflamatoare și imunomodulatoare. În timp ce efectele sale sunt încă studiate, planta este folosită deja în suplimente alimentare.
Beneficii ale plantei Sarsaparilla
Cercetătorii studiază în prezent beneficiile Sarsaparillei. Cu toate acestea, potrivit anumitor publicații, cum ar fi Farmacopeea din Statele Unite ale Americii, multe dintre beneficiile atribuite plantei sunt un produs al concentrației sale chimice vegetale, ce include triterpene, sarsaparilloide, parilină, smitilbină și compuși fenolici, printre altele.
Însă este important să menționăm faptul că studiile privind administrarea de Sarsaparilla la om nu sunt recente și nu sunt suficiente pentru a confirma beneficiile acesteia. În orice caz, utilizarea moderată este sigură pentru majoritatea adulților sănătoși și nu ar trebui creeze nicio problemă.
Important de reținut este faptul că nu este un tratament de primă linie împotriva bolilor și, prin urmare, ar trebui să soliciți în continuare asistență medicală. În plus, având în vedere lipsa de dovezi ale siguranței și eficacității sale, cel mai bun lucru este să o folosești cu atenție. Să aruncăm o privire mai atentă la principalele beneficii ale plantei Sarsaparilla.
1. Psoriazis
De câteva decenii, oamenii folosesc rădăcina de Sarsaparilla ca adjuvant în tratarea psoriazisului. De fapt, acesta este unul dintre puținele efecte ale plantei care sunt susținute de dovezi, așa cum afirmă un studiu publicat în International Immunopharmacology.
Potrivit cercetătorilor, unul dintre steroizii din această plantă, sarsoponina, este capabil să se atașeze de endotoxinele care provoacă leziuni la pacienții cu această boală a pielii. Datorită acestui fapt, ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.
Citește mai mult:
2. Artrită
În structura rădăcinii Sarsaparillei există un compus flavonoid numit astilbin. De fapt, conform unui studiu publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, acest compus vegetal are potențialul de a reduce răspunsul inflamator la animalele cu artrită indusă.
Deși avem nevoie de mai multe studii pentru a testa aceste efecte asupra oamenilor, concluziile sunt promițătoare. În plus, există dovezi anecdotice care sugerează că administrarea acestui supliment, fie sub formă de pulbere, fie sub formă de capsule, poate ajuta la ameliorarea inflamațiilor articulare.
3. Sifilis
Sarsaparilla pare să aibă beneficii împotriva unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul. Deși nu înlocuiește tratamentul cu antibiotice și alte medicamente, poate fi un adjuvant pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Într-un studiu publicat în revista Molecules, această plantă a avut efecte pozitive împotriva a șase tipuri de bacterii și a unei ciuperci. Compușii săi fenolici au fost responsabili de aceste efecte benefice.
4. Sănătatea ficatului
Un studiu publicat în Journal of Membrane Biology a dovedit că această plantă are efecte protectoare asupra ficatului. Datorită compușilor săi flavonoizi, consumul de Sarsaparilla sub formă de supliment alimentar poate ajuta la optimizarea funcțiilor ficatului. În plus, aceasta reduce efectele negative cauzate de radicalii liberi.
Îți recomandăm:
Riscuri și efecte secundare ale plantei Sarsaparilla
În ciuda lipsei de dovezi, Sarsaparilla este cunoscută pentru beneficiile de mai sus. Este important să menționăm și că, în unele cazuri, prezintă riscuri și efecte secundare. În general, adulții sănătoși nu au probleme atunci când iau suplimente conform instrucțiunilor medicului.
Precauții speciale:
- Femeile însărcinate și cele care alăptează.
- Boli cronice – trebuie să te adresezi întotdeauna medicului înainte de a lua un supliment alimentar.
- Alte medicamente: deși nu există informații despre interacțiunile cu alte medicamente, nu putem exclude posibilitatea. Prin urmare, dacă iei și alte medicamente, cel mai bine este consulți un medic.
Până în prezent, nu s-a stabilit o doză sigură de supliment pentru ingerare. Suplimentele pot conține între 100 și 1000 de miligrame. Este important să nu depășești doza recomandată pe prospect. Deși nu există informații despre reacții adverse grave, știm că excesul poate provoca iritarea stomacului.
În cele din urmă, este important să reții faptul că United States Food and Drug Administration (FDA) nu a aprobat acest tip de remediu din cauza lipsei de dovezi în ceea ce privește siguranța și eficacitatea acestuia. Prin urmare, ar trebui să-l utilizezi cu moderație, ca o completare a altor tratamente.
S-ar putea să te intereseze...