Riscuri, efecte și beneficii ale plantei Sarsaparilla - Doza de Sănătate
 

Riscuri, efecte și beneficii ale plantei Sarsaparilla

Sarsaparilla este o plantă cunoscută pentru diversele sale utilizări medicinale. Însă, ca și în cazul altor remedii pe bază de plante, poate provoca și efecte secundare nedorite. Citește acest articol pentru a afla totul despre Sarsaparilla!
Riscuri, efecte și beneficii ale plantei Sarsaparilla
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Sarsaparilla este o plantă cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate. Este o plantă cățărătoare din genul Smilax și poate crește până la 15 metri înălțime. Există diferite specii, dar cele mai utilizate pentru fitoterapie sunt cele americane, printre care: Smilax ornata, Smilax officinalis, Smilax medica și Smilax siphilitica, printre altele. În acest articol, vom discuta despre riscuri, efecte adverse și beneficii ale plantei Sarsaparilla.

După cum menționează un studiu publicat în revista Pharmacological Research, extractele de Sarsaparilla au activități antiinflamatoare și imunomodulatoare. În timp ce efectele sale sunt încă studiate, planta este folosită deja în suplimente alimentare.

Beneficii ale plantei Sarsaparilla

Cercetătorii studiază în prezent beneficiile Sarsaparillei. Cu toate acestea, potrivit anumitor publicații, cum ar fi Farmacopeea din Statele Unite ale Americii, multe dintre beneficiile atribuite plantei sunt un produs al concentrației sale chimice vegetale, ce include triterpene, sarsaparilloide, parilină, smitilbină și compuși fenolici, printre altele.

Însă este important să menționăm faptul că studiile privind administrarea de Sarsaparilla la om nu sunt recente și nu sunt suficiente pentru a confirma beneficiile acesteia. În orice caz, utilizarea moderată este sigură pentru majoritatea adulților sănătoși și nu ar trebui creeze nicio problemă.

Important de reținut este faptul că nu este un tratament de primă linie împotriva bolilor și, prin urmare, ar trebui să soliciți în continuare asistență medicală. În plus, având în vedere lipsa de dovezi ale siguranței și eficacității sale, cel mai bun lucru este să o folosești cu atenție. Să aruncăm o privire mai atentă la principalele beneficii ale plantei Sarsaparilla.

1. Psoriazis

De câteva decenii, oamenii folosesc rădăcina de Sarsaparilla ca adjuvant în tratarea psoriazisului. De fapt, acesta este unul dintre puținele efecte ale plantei care sunt susținute de dovezi, așa cum afirmă un studiu publicat în International Immunopharmacology.

Potrivit cercetătorilor, unul dintre steroizii din această plantă, sarsoponina, este capabil să se atașeze de endotoxinele care provoacă leziuni la pacienții cu această boală a pielii. Datorită acestui fapt, ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.

Beneficii ale plantei Sarsaparilla pentru psoriazis
Poți folosi rădăcina de Sarsaparilla ca adjuvant pentru tratarea psoriazisului.

2. Artrită

În structura rădăcinii Sarsaparillei există un compus flavonoid numit astilbin. De fapt, conform unui studiu publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, acest compus vegetal are potențialul de a reduce răspunsul inflamator la animalele cu artrită indusă.

Deși avem nevoie de mai multe studii pentru a testa aceste efecte asupra oamenilor, concluziile sunt promițătoare. În plus, există dovezi anecdotice care sugerează că administrarea acestui supliment, fie sub formă de pulbere, fie sub formă de capsule, poate ajuta la ameliorarea inflamațiilor articulare.

3. Sifilis

Sarsaparilla pare să aibă beneficii împotriva unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul. Deși nu înlocuiește tratamentul cu antibiotice și alte medicamente, poate fi un adjuvant pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Într-un studiu publicat în revista Molecules, această plantă a avut efecte pozitive împotriva a șase tipuri de bacterii și a unei ciuperci. Compușii săi fenolici au fost responsabili de aceste efecte benefice.

4. Sănătatea ficatului

Un studiu publicat în Journal of Membrane Biology a dovedit că această plantă are efecte protectoare asupra ficatului. Datorită compușilor săi flavonoizi, consumul de Sarsaparilla sub formă de supliment alimentar poate ajuta la optimizarea funcțiilor ficatului. În plus, aceasta reduce efectele negative cauzate de radicalii liberi.

Femeie cu durere de ficat
Sarsaparilla oferă protecție hepatică.

Riscuri și efecte secundare ale plantei Sarsaparilla

În ciuda lipsei de dovezi, Sarsaparilla este cunoscută pentru beneficiile de mai sus. Este important să menționăm și că, în unele cazuri, prezintă riscuri și efecte secundare. În general, adulții sănătoși nu au probleme atunci când iau suplimente conform instrucțiunilor medicului.

Precauții speciale:

  • Femeile însărcinate și cele care alăptează.
  • Boli cronice – trebuie să te adresezi întotdeauna medicului înainte de a lua un supliment alimentar.
  • Alte medicamente: deși nu există informații despre interacțiunile cu alte medicamente, nu putem exclude posibilitatea. Prin urmare, dacă iei și alte medicamente, cel mai bine este consulți un medic.

Până în prezent, nu s-a stabilit o doză sigură de supliment pentru ingerare. Suplimentele pot conține între 100 și 1000 de miligrame. Este important să nu depășești doza recomandată pe prospect. Deși nu există informații despre reacții adverse grave, știm că excesul poate provoca iritarea stomacului.

În cele din urmă, este important să reții faptul că United States Food and Drug Administration (FDA) nu a aprobat acest tip de remediu din cauza lipsei de dovezi în ceea ce privește siguranța și eficacitatea acestuia. Prin urmare, ar trebui să-l utilizezi cu moderație, ca o completare a altor tratamente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jiang, J., Wu, F., Lu, J., Lu, Z., & Xu, Q. (1997). Anti-inflammatory activity of the aqueous extract from Rhizoma smilacis glabrae. Pharmacological Research36(4), 309–314. https://doi.org/10.1006/phrs.1997.0234
  • Di, T. T., Ruan, Z. T., Zhao, J. X., Wang, Y., Liu, X., Wang, Y., & Li, P. (2016). Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway. International Immunopharmacology32, 32–38. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2015.12.035
  • Kim, J. H., Kismali, G., & Gupta, S. C. (2018). Natural Products for the Prevention and Treatment of Chronic Inflammatory Diseases: Integrating Traditional Medicine into Modern Chronic Diseases Care. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/9837863
  • She T, Zhao C, Feng J, et al. Sarsaparilla (Smilax Glabra Rhizome) extract inhibits migration and invasion of cancer cells by suppressing TGF-β1 pathway. PLoS One. 2015;10(3):e0118287. Published 2015 Mar 5. doi:10.1371/journal.pone.0118287
  • Xu, S., Shang, M. Y., Liu, G. X., Xu, F., Wang, X., Shou, C. C., & Cai, S. Q. (2013). Chemical constituents from the rhizomes of Smilax glabra and their antimicrobial activity. Molecules18(5), 5265–5287. https://doi.org/10.3390/molecules18055265
  • Xia, D., Fan, Y., Zhang, P., Fu, Y., Ju, M., & Zhang, X. (2013). Protective effects of the flavonoid-rich fraction from rhizomes of smilax glabra roxb. on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Membrane Biology246(6), 479–485. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9560-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.