Care este rolul enzimelor digestive? - Doza de Sănătate
 

Care este rolul enzimelor digestive?

Enzimele digestive sunt responsabile de descompunerea alimentelor în molecule mai simple, astfel încât organismul să le poată absorbi. Fără ele, nu am putea digera mâncarea ingerată.
Care este rolul enzimelor digestive?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Care este rolul enzimelor digestive în organism? Enzimele digestive sunt molecule care descompun alimentele în părți mai mici, astfel încât corpul să poată absorbi nutrienții de care are nevoie. Acestea accelerează reacțiile chimice prin îndeplinirea unor funcții specifice. Fără ele, corpul uman nu poate efectua procesul digestiv.

Este important să știm faptul că enzimele digestive se află în diferite părți ale tractului digestiv, pornind din salivă, stomac, suc pancreatic, până la secrețiile intestinale. De asemenea, locația lor este corelată cu funcția pe care o îndeplinesc și procesele pe care trebuie să le activeze.

Să aruncăm o privire detaliată asupra acestui subiect!

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele sunt molecule pe care organismul le produce. Își îndeplinesc funcția prin numeroase reacții chimice în organism, dar fiecare are substraturi unice asupra cărora acționează.

Aceasta înseamnă că, deși există mai multe tipuri de enzime, lipsa uneia poate duce la anumite probleme de sănătate. Acesta este cazul deficienței de lactază, enzima care descompune zahărul din lapte. Lipsa lactazei provoacă intoleranță la lactoză.

Femeie care nu cunoaște rolul enzimelor digestive
Enzimele digestive joacă un rol important în sănătatea organismului. Datorită enzimelor, putem digera alimentele.

Tipuri de enzime digestive

Așa cum am menționat deja, există diferite tipuri de enzime digestive și fiecare dintre ele acționează asupra unui anumit nutrient sau substrat. Printre acestea se numără:

  • Amilaza salivară și pancreatică: transformă amidonul în glucoză.
  • Lipaza gastrică și pancreatică: descompune lipidele în acizi grași și glicerol.
  • Colesterolaza și fosfolipaza: descompun colesterolul și fosfolipidele.
  • Proteazele: sunt secretate în lumenul intestinal în forma lor inactivă și sunt responsabile de descompunerea proteinelor.

Care este rolul enzimelor digestive?

Fără enzime digestive, corpul uman nu poate descompune substanțele nutritive conținute de alimente. Prin urmare, organismul nu ar putea absorbi nutrienții necesari pentru a supraviețui. Acțiunea enzimelor este destul de complexă, așadar îți vom explica cum funcționează mai jos.

1. Rolul enzimelor digestive în descompunerea carbohidraților

Digestia carbohidraților începe în gură, acolo unde amilaza salivară intră în acțiune. De multe ori, efectul său este limitat deoarece depinde de timpul de mestecare a alimentelor.

Un studiu publicat în jurnalul internațional Molecular Sciences sugerează faptul că, dacă o persoană mestecă suficientă pâine albă, va putea simți un gust ușor dulce din cauza descompunerii amidonului.

Amilaza pancreatică continuă procesul de descompunere a carbohidraților. Sucul produs de pancreas este eliberat atunci când stomacul își golește conținutul în intestinul subțire. Această enzimă se găsește în sucul pancreatic, acolo unde există și lipaze și proteaze.

În cele din urmă, corpul poate absorbi cele mai simple molecule de carbohidrați: glucoză, fructoză și galactoză.

Surse de carbohidrați
Digestia glucidelor începe în gură, acolo unde enzima amilază le descompune parțial.

2. Rolul enzimelor digestive în descompunerea proteinelor

Digestia proteinelor începe în stomac cu ajutorul pepsinei gastrice produse de acesta. Cea mai mare parte a digestiei proteinelor are loc în prima și a doua porțiune a intestinului subțire, unde acționează proteazele pancreatice.

Aceste proteaze ajung în intestin în forma lor inactivă. Dacă ar fi activate mai devreme, ar putea digera pancreasul și provoca complicații majore.

3. Rolul enzimelor digestive în descompunerea grăsimilor

Digestia lipidelor începe în stomac cu ajutorul lipazei gastrice și reprezintă 10% din întregul proces. Apoi, lipaza pancreatică continuă această acțiune atunci când grăsimile ajung în intestin. Intestinul realizează 90% din procesul de digestie.

Pentru ca enzimele care descompun grăsimile și colesterolul să funcționeze corect, au nevoie de bilă. Ficatul produce bila, care este depozitată în vezica biliară.

Odată cu sosirea grăsimilor în lumenul intestinal, vezica biliară este notificată prin impulsuri nervoase și eliberează bilă, astfel încât aceasta să acționeze împreună cu lipazele, fosfolipazele și colesterolaza.

Factori care afectează producția de enzime

Numeroși factori pot afecta producția sau funcționarea enzimelor. Unele dintre cele mai frecvente situații sunt următoarele:

  • Dieta nesănătoasă
  • Tulburările gastrointestinale și malabsorbția
  • Insuficiența pancreatică
  • Fibroza chistică
  • Îmbătrânirea, printre altele
Femeie care ține o machetă cu intestine
Pancreasul eliberează enzime digestive în duoden pentru a descompune carbohidrații, lipidele și proteinele.

O notă finală asupra enzimelor digestive

Enzimele digestive joacă un rol foarte important în descompunerea substanțelor nutritive conținute de alimente. Atunci când organismul funcționează corect, enzimele funcționează optim pentru a metaboliza carbohidrații, grăsimile și proteinele.

Cu toate acestea, atunci când apare o boală metabolică sau o situație care modifică producția de enzime, este probabil ca alimentele să nu se descompună așa cum ar trebui. În consecință, acest lucru va provoca malabsorbție sau malnutriție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García Luna P, López Gallardo G. Evaluación de la absorción y metabolismo intestinal. Nutr Hosp. 2007;22(2):5-13.
  • Woolnough J, Bird A, Monro J ,Brennan C. El efecto de una breve exposición a α-amilasa salival durante la masticación en los subsiguientes perfiles de curva de digestión in vitro de almidón.Int J Mol Sci.2010;11(8): 2780–2790.
  • Segura Campos M, Chel Guerrero L, Betancur Ancona D.Efecto de la digestión en la biodisponibilidad de péptidos con actividad biológica. Rev Chil Nutr Vol. 2010; 37(3): 386-391.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.