Beneficiile rădăcinii de nalbă și efecte secundare - Doza de Sănătate
 

Beneficiile rădăcinii de nalbă și efecte secundare

Rădăcina de nalbă este utilizată în medicina naturistă pentru tuse, iritații ale pielii și probleme digestive. Află tot ce trebuie să știi despre beneficiile și efectele secundare ale rădăcinii de nalbă!
Beneficiile rădăcinii de nalbă și efecte secundare

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Rădăcina de nalbă (Althaea officinalis) este o coajă fibroasă maro care provine de la o planta perenă originară din Europa, Asia de Vest și Africa de Nord. Extractele sale sunt folosite pentru a face siropuri pentru tuse și produse pentru piele. În acest articol, vom discuta despre beneficiile rădăcinii de nalbă și efectele sale secundare.

Se pare că rădăcina de nalbă are și alte utilizări medicinale datorită proprietăților sale. Cu toate acestea, deocamdată, nu există dovezi solide cu privire la beneficiile sale pentru sănătate, deoarece studiile științifice sunt puține și neconcludente.

Prin urmare, deși oamenii folosesc rădăcina de nalbă ca supliment natural, nu este acceptată ca tratament de primă linie pentru boli. De asemenea, din cauza posibilelor sale efecte secundare și interacțiuni, îți recomandăm să consulți un medic înainte de a folosi rădăcina de nalbă.

Beneficiile rădăcinii de nalbă

Proprietățile medicinale ale rădăcinii de nalbă sunt date de conținutul său de mucilagiu. Acesta este o substanță vegetală gelatinoasă, asemănătoare unei seve, care este utilizată ca agent de îngroșare.

De fapt, dulciurile pe care le numim marshmallow au primit acest nume deoarece inițial producătorii foloseau această rădăcină. În zilele noastre, nu se mai folosește această plantă, ci zahăr și gelatină.

Revenind la subiectul principal, mucilagiile din rădăcina de nalbă au activitate antioxidantă, iar dovezile sugerează faptul că ajută la calmarea pielii iritate și la ameliorarea problemelor digestive. Vrei să afli mai multe despre asta? Vom detalia totul mai jos!

Ajută la tratarea răcelilor și a tusei

Femeie care are o durere de gât

Unele siropuri și pastile pentru tuse folosesc rădăcina de nalbă ca ingredient. Acest lucru se datorează faptului că mucilagiul pe care îl conține poate acoperi esofagul, reducând iritația. Într-un studiu publicat de Complementary Medicine Research, suplimentele cu extracte din această rădăcină au ajutat la tratarea tusei uscate.

Un mic studiu apărut în Avicenna Journal of Phytomedicine a constatat faptul că copiii care au consumat un amestec de ierburi, cum ar fi rădăcina de nalbă, mușețelul și salvia, au experimentat o tuse mai puțin severă și mai puține treziri nocturne comparativ cu cei care au primit un placebo.

Prin urmare, unii oameni cred că rădăcina de nalbă poate fi utilă împotriva simptomelor de răceală și gripă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi. Totuși, o poți consuma sub formă de ceai, pastile sau sirop.

Citește mai mult:

Tusea asociată cu răceala

Calmează pielea iritată

Efectul antiinflamator al rădăcinii de nalbă ar putea ajuta la calmarea iritației pielii în caz de furunculoză, eczemă sau dermatită. Un articol apărut în Advances in Dermatology and Allergology a constatat faptul că unguentul cu 20% extract de rădăcină de nalbă a fost de ajutor împotriva pielii iritate.

De asemenea, aplicarea unguentelor topice cu rădăcină de nalbă ajută la ameliorarea efectelor negative ale razelor UV sau ale expunerii la soare. Desigur, nu ar trebui să le utilizezi ca înlocuitor pentru protecția solară, deoarece nu oferă suficientă protecție.

Protejează împotriva ulcerelor

Pe cont propriu, extractul de rădăcină de nalbă nu poate împiedica formarea ulcerului. Cu toate acestea, coroborat cu obiceiuri sănătoase, poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire. Acest lucru este arătat într-un studiu apărut în Pharmaceutical and Biosciences Journal.

Cercetătorii sugerează faptul că mucilagiile și flavonoizii acestei plante sunt responsabili de acest efect. Aceste substanțe par să acopere și să protejeze mucoasa sistemului digestiv, ceea ce reduce formarea ulcerului.

Alte beneficii posibile ale rădăcinii de nalbă

 • Remediile pe bază de nalbă pot ajuta la tratarea gurii uscate.
 • Unii oameni cred că această plantă poate ajuta și la vindecarea rănilor. De asemenea, poate scădea riscul de infecție.
 • Are proprietăți diuretice care pot ajuta la eliminarea fluidelor reținute în organism. Cu toate acestea, ai grijă, mai ales dacă utilizezi și alte tratamente.
Beneficiile rădăcinii de nalbă proaspătă

Efecte secundare ale rădăcinii de nalbă

La majoritatea adulților sănătoși și în doze moderate , rădăcina de nalbă nu provoacă efecte secundare. Cu toate acestea, unii oameni suferă de probleme gastrice sau se simt amețiți. Având în vedere acest lucru, îți recomandăm să începi cu o doză mică, până când ajungi la doza recomandată de medicul specialist sau de producătorul suplimentului.

Conform informațiilor oferite de WebMD, la unii oameni, rădăcina de nalbă poate provoca niveluri scăzute de zahăr în sânge. De asemenea, din cauza lipsei de dovezi privind siguranța și eficacitatea acesteia, ar trebui să o eviți în următoarele cazuri:

 • Sarcină și alăptare
 • Tulburări hemoragice
 • Diabet
 • Înainte și după procedurile chirurgicale

În general, rădăcina de nalbă poate reacționa cu litiul, medicamentele pentru diabet și medicamentele administrate pe cale orală. Prin urmare, înainte de a o lua, este mai bine să discuți cu medicul specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Tabarsa, M., Anvari, M., Joyner (Melito), H. S., Behnam, S., & Tabarsa, A. (2017). Rheological behavior and antioxidant activity of a highly acidic gum from Althaea officinalis flower. Food Hydrocolloids69, 432–439. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.02.009
 • Fink, C., Schmidt, M., & Kraft, K. (2018). Marshmallow root extract for the treatment of irritative cough: Two surveys on users’ view on effectiveness and tolerability. Complementary Medicine Research25(5), 299–305. https://doi.org/10.1159/000489560
 • asma javid, nasrinsadat motevalli haghi, Ahmad Emami, aida ansari, seyed abbas zojaji, maryam Khoshkhui, & Hamid Ahanchian. (2018). Short-course administration of a traditional herbal mixture ameliorates asthma symptoms of the common cold in children. Avicenna Journal of Phytomedicine, Online First. https://doi.org/10.22038/ajp.2018.11678
 • Dawid-Pać R. Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases. Postepy Dermatol Alergol. 2013;30(3):170‐177. doi:10.5114/pdia.2013.35620
 • Zaghlool, S. S., Shehata, B. A., Abo-Seif, A. A., & Abd El-Latif, H. A. (2015). Assessment of Protective Effects of Extracts of Zingiber officinale and Althaea officinalis on Pyloric Ligation-Induced Gastric Ulcer in Experimental Animals. UK Journal of Pharmaceutical Biosciences, 3(4), 48. https://doi.org/10.20510/ukjpb/3/i4/89472
 • Rezaei M, Dadgar Z, Noori-Zadeh A, Mesbah-Namin SA, Pakzad I, Davodian E. Evaluation of the antibacterial activity of the Althaea officinalis L. leaf extract and its wound healing potency in the rat model of excision wound creation. Avicenna J Phytomed. 2015;5(2):105‐112.
 • Skrinjar, I., Vucicevic Boras, V., Bakale, I., Andabak Rogulj, A., Brailo, V., Vidovic Juras, D., … Vrdoljak, D. V. (2015). Comparison between three different saliva substitutes in patients with hyposalivation. Clinical Oral Investigations19(3), 753–757. https://doi.org/10.1007/s00784-015-1405-8
 • Shiffa, M., Aslam, M., Fahamiya, N., & Muzn, F. (2016). Unani perspective of Khatmi (Althaea officinalis). Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry JPP, 357(56), 357–360. Retrieved from http://www.phytojournal.com/archives/2016/vol5issue6/PartE/5-6-35-802.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.