Renunțarea la sutien: beneficii incredibile - Doza de Sănătate
 

Renunțarea la sutien: beneficii incredibile

Deși sutienul este o piesă de lenjerie intimă esențială pentru majoritatea femeilor, adevărul e că renunțarea la acest articol vestimentar poate avea multe beneficii pentru sănătate. 
Renunțarea la sutien: beneficii incredibile

Ultima actualizare: 06 februarie, 2019

Cu siguranță, multe femei sunt de acord cu următoarea afirmație: nu există nicio senzație mai plăcută la sfârșit de zi decât să vii casă și să îți dai jos sutienul incomod. Însă renunțarea la sutien oferă și alte beneficii în afară de confort.

Chiar dacă este un sutien bun, tot simți un anumit disconfort sau te roade prin anumite locuri atunci când îl porți. Tocmai de aceea simți o ușurare atunci când îl dezbraci.

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă ai renunța la acest articol vestimentar  pentru o zi? Poate ar trebui să încerci. Astăzi îți prezentăm câteva motive pentru care renunțarea la sutien este o idee bună. 

Sutienul nu are niciun beneficiu pentru sâni

Este mai confortabil să nu porți sutien

Probabil consideri, la fel ca multe alte femei, că sutienul previne lăsarea sânilor de-a lungul trecerii timpului, spre deosebire de obiceiul de a nu-l purta.

Dacă da, ne pare rău să-ți spunem că de fapt acesta are chiar efectul opus. Țesuturile sânului tind să se slăbească în urma utilizării constante a sutienului. Astfel, pe măsură ce înaintezi în vârstă, sânii își pierd treptat fermitatea.

În plus, nu există nicio dovadă că sutienul oferă vreun beneficiu pentru sănătate sau pentru aspectul sânilor.

Renunțarea la sutien este benefică pentru circulație

Acesta este un avantaj deloc surprinzător, având în vedere că sutienul este ca o bandă care îți strânge pieptul

Nu uita că o circulație mai bună oferă multe beneficii pentru sănătate, printre care funcționarea optimă a inimii și o piele mai fermă și mai sănătoasă.

Purtarea sutienului este mai importantă decât o circulație sanguină bună? Bineînțeles că nu.

Sânii tăi vor fi mai ridicați

Mameloanele femeilor care nu poartă sutien sunt, în medie, cu 5-7 mm mai sus decât ale celor care obișnuiesc să îmbrace acest articol vestimentar.

Prin urmare, se poate face următoarea corelație: mameloane mai ridicate = sâni mai fermi.

În plus, dacă porți sutiene confecționate din anumite materiale pentru perioade mai lungi de timp, mameloanele pot reacționa negativ. 

Tocmai de aceea unele femei se plâng de iritații și sensibilitate în zona sânilor.

Te simți  mult mai bine fără sutien

Renunțarea la sutien este benefică pentru sâni

De ce să nu te bucuri toată ziua de acel confort resimțit de obicei la sfârșitul ei, atunci când îți dai sutienul jos?

Dacă te îngrijorează faptul că această alegere va fi foarte vizibilă, poți să porți haine care au un sutien încorporat. Astfel, sânii tăi sunt sprijiniți ca atunci când porți sutien, dar eviți presiunea și disconfortul cauzat de acesta.

Renunțarea la sutien te ajută să îți cunoști mai bine sânii

Dacă stai o zi întreagă fără sutien, ai ocazia să îți observi mai bine sânii. Acest lucru nu este posibil atunci când îi ții ascunși sub mai multe straturi de material.

Nu uita că este necesar să-ți autoexaminezi sânii la anumite intervale de timp. Multe femei nu țin cont de acest aspect și nu acordă sânilor atenția cuvenită.

Poți, de asemenea, să îți faci o programare pentru o mamografie, trecând de la intenții la acțiuni clare. Este important de știut că mamografiile periodice ajută la reducerea mortalității cauzate de cancerul mamar cu 25 până la 30%.

Această procedură contribuie la identificarea tumorilor pe care nu le simți la palpare. După împlinirea vârstei de 40 de ani, trebuie să te supui acestei examinări o dată pe an.

Purtarea sutienului în timpul nopții poate fi asociată cu probleme ale sânilor

Pe lângă faptul că este foarte incomod, obiceiul de a dormi cu sutienul pe tine crește riscul de a dezvolta cancer mamar cu 125%, un procent înfricoșător.

S-a dovedit că femeile care dezvoltă cancer la sân poartă sutien mai mult de 12 ore pe zi, chiar și noaptea.

Când porți sutien atât de mult timp, sânii nu mai au ocazia să elimine toxinele prin ganglionii limfatici, ceea ce duce la o acumulare de lichid și la sensibilitatea țesuturilor, precum și la formarea chisturilor.

Infecții fungice ale pielii

Renunțarea la sutien previne ciupercile pielii

Un loc fierbinte și umed este mediul ideal pentru dezvoltarea fungilor. Dacă porți sutien pentru perioade lungi de timp sau porți unul care nu-ți vine bine, poți încuraja apariția ciupercii pielii.

Această problemă este mai frecventă dacă locuiești într-o zonă umedă și ai sânii mari. Dacă îmbraci sutienul doar pentru perioade scurte de timp, ești mai puțin predispusă la dezvoltarea infecțiilor fungice.

Trebuie să lași pielea să respire. În acest fel, poți preveni și alte neplăceri, precum iritații ale pielii, circulație sanguină deficitară și hiperpigmentarea sau colorarea pielii.

Nu uita că sânii sunt diferiți, iar renunțarea la sutien este o decizie care trebuie să țină cont de situația fiecărei femei în parte.

Este recomandat să renunți la acest articol vestimentar doar dacă lipsa lui este confortabilă. Unele femei se simt mult prea expuse fără sutien.

Totuși, este posibil ca lucrurile să fie altfel decât te aștepți. Totul ține de preferințele tale personale, așa că încearcă și tu și vezi dacă îți place sau nu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sealy, P. (2013). Breastless and braless by choice. The Canadian Nurse.
  • Miyatsuji, A., Matsumoto, T., Mitarai, S., Kotabe, T., Takeshima, T., & Watanuki, S. (2002). Effects of Clothing Pressure Caused by Different Types of Brassieres on Autonomic Nervous System Activity Evaluated by Heart Rate Variability Power Spectral Analysis. J Physiol Anthropol. https://doi.org/10.2114/jpa.21.67
  • Satsumoto, Y., Maruta, N., Saito, H., & Morooka, H. (2017). Effect of age, body features and type of brassiere on the comfort in movement. Journal of the Japan Research Association for Textile End-Uses.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.