Logo image
Logo image

Beneficiile splinuței, utilizări medicinale și contraindicații

4 minute
Splinuța este o plantă bogată în compuși antioxidanți. În plus, are proprietăți antiinflamatoare și diuretice. Cum se folosește?
Beneficiile splinuței, utilizări medicinale și contraindicații
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 26 decembrie, 2022

Splinuța, Solidago canadensis sau Solidago virgaurea este o plantă erbacee perenă care crește în Peninsula Iberică și în America de Nord. Aparține familiei Asteraceae și se remarcă prin florile sale galben intens. Care sunt beneficiile și utilizările splinuței?

Datorită compoziției sale — care include flavonoide, taninuri, saponine și acizi organici — este utilizată în mod regulat la fabricarea suplimentelor. Unii o folosesc sub formă de ceai pentru a calma diverse simptome și afecțiuni. Care sunt principalele sale aplicații și contraindicații?

Compoziția și proprietățile splinuței

Numeroasele beneficii ale splinuței sunt atribuite conținutului său de substanțe fitochimice. Așa cum ne explică jurnalul Biomolecules, planta concentrează următoarele substanțe:

  • Flavonoide (în special derivați de quercetină și kaempferol)
  • Acizi polifenolici C6-C3 (acid cafeic, clorogenic, ferulic, sinapic, 3-hidroxifenilacetic, 3,4-dihidroxifenilacetic și homovanilic)
  • Compuși glicozidici
  • Uleiuri esențiale care conțin monoterpene (alfa și beta-pinen, mircen, limonen și sabinen)
  • Molecule de saponină (virgaureasaponine și solidagosaponine)

Acești compuși sunt asociați cu o serie de efecte și proprietăți pentru sănătate. Concret, s-a observat că au potențial antiinflamator, antioxidant, analgezic, spasmolitic, antihipertensiv, diuretic, antibacterian și cardioprotector.

Beneficiile splinuței pentru sănătate

În medicina naturistă, splinuța este folosită ca diuretic și adjuvant pentru afecțiunile urologice. De asemenea, utilizarea sa este legată de prevenirea infecțiilor și ameliorarea afecțiunilor musculare. Există dovezi?

Some figure
Solidago canadensis

Diuretic natural

Splinuța este clasificată drept „diuretic natural”. Diureticele sunt substanțe care stimulează producția de urină pentru a facilita eliminarea lichidelor reținute în organism. În acest fel, ele sprijină tratamentul afecțiunilor edematoase, hipertensiunii arteriale și problemelor renale.

Agenția Europeană pentru Medicamente subliniază potențialul splinuței ca adjuvant pentru creșterea cantității de urină și reducerea disconfortului cauzat de tulburări urinare minore. Acest lucru se explică, în mare măsură, prin conținutul său de saponine, substanțe care sporesc circulația sângelui la nivel renal, ceea ce crește filtrarea glomerulară și, prin urmare, expulzarea lichidelor.

În orice caz, sunt necesare studii ample pentru a evalua acest efect la om, deoarece majoritatea testelor au fost făcute pe modele animale.

Afecțiuni ale tractului urinar

În medicina populară, splinuța este folosită ca supliment pentru a ajuta la ameliorarea afecțiunilor tractului urinar. După cum raportează Western New York Urology Associates, este adesea folosită împotriva infecțiilor vezicii urinare, iritației tractului urinar și pietrelor la rinichi.

Datorită proprietăților sale diuretice, planta este asociată cu creșterea fluxului de urină, scăderea inflamației țesuturilor și controlul spasmelor din tractul urinar. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente în acest sens. Ca și în cazul precedent, studiile au fost făcute în principal pe animale.

Bolile urinare tind să se complice fără tratament medical. Prin urmare, prioritatea este să mergeți la medic și să urmați recomandările acestuia.

Antiinflamator și antispastic

Splinuța este folosită ca adjuvant pentru tratamentul durerilor musculare, artritei și astmului, printre alte afecțiuni.

Studiile pe modele animale sugerează că substanțe precum saponinele triterpenice, polifenolii și taninurile se află în spatele acestor efecte. Cu toate acestea, nu s-au dovedit a fi un tratament garantat.

Alte utilizări ale splinuței

Majoritatea utilizărilor medicinale sunt susținute de dovezi anecdotice. Se recomandă utilizarea prudentă, mai ales dacă există boli diagnosticate anterior sau afecțiuni speciale.

Potrivit unei corporației americane WebMD, alte utilizări ale plantei sunt următoarele:

  • Diabet
  • Hemoroizi
  • Artrită și gută
  • Inflamație bucală
  • Eczemă (utilizare locală)
  • Ficat mărit
  • Răni minore (utilizare locală)
  • Infecții respiratorii (cum ar fi gripa și răceala)

Recomandăm: Cum să faci o trusă de uleiuri esențiale

Some figure
Splinuța este folosită în mod popular ca antiinflamator în artrită. Cu toate acestea, dovezile în favoarea sa sunt puține.

Riscuri și contraindicații

În acest moment, nu există suficiente date pentru a putea spune cu certitudine că splinuța și suplimentele derivate sunt sigure. Cu toate acestea, efectele secundare care au fost descrise sunt ușoare; acestea includ dureri abdominale, arsuri la stomac, crampe și greață.

Unele persoane pot prezenta reacții alergice. Manifestările clinice includ umflarea limbii și a gurii, iritarea pielii și dificultăți de respirație.

În caz de alergie, este necesar să solicitați asistență medicală urgentă.

Pentru siguranță, planta este contraindicată în următoarele scenarii:

  • Boli de inimă și rinichi
  • Sarcină și alăptare
  • Copii mici
  • Osteoporoză
  • Diabet

Nu trebuie consumată concomitent cu medicamente diuretice, pentru hipertensiune sau diabet.

Doze și prezentări

Chiar dacă știți beneficiile splinuței, înainte de a ingera suplimente, este recomandat să consultați medicul. Planta este disponibilă sub formă de pudră, ceai, extract, tinctură și capsule.

  • Infuzie: 3 până la 5 grame de plantă în apă clocotită, de 2 sau 3 ori pe zi.
  • Extract lichid sau tinctură: 0,5 până la 2 mililitri, de 2 sau 3 ori pe zi.
  • Extract uscat: 350 până la 450 miligrame, de 3 ori pe zi.
  • Tinctură: 40 grame de plantă uscată se înmoaie în 1 litru de apă rece. După 12 ore, lichidul se aplică local.

Descoperiți: Uleiul esențial de Litsea cubeba: proprietăți și cum se folosește

Beneficiile splinuței: concluzie

Splinuța este un supliment apreciat în medicina tradițională pentru proprietățile sale diuretice, antiinflamatoare, antibacteriene și antioxidante. Are o istorie lungă ca remediu pentru afecțiunile tractului urinar. Cu toate acestea, eficacitatea sa nu este dovedită de știință.

Până în prezent, puține studii pe animale și de laborator au reușit să evalueze potențialul acestei plante ca aliat pentru sănătate. Prin urmare, nu ar trebui să înlocuiască tratamentele medicale atunci când vine vorba de abordarea bolilor. Pentru o utilizare sigură, se recomandă respectarea indicațiilor medicului și ale producătorului suplimentului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fursenco C, Calalb T, Uncu L, Dinu M, Ancuceanu R. Solidago virgaurea L.: A Review of Its Ethnomedicinal Uses, Phytochemistry, and Pharmacological Activities. Biomolecules. 2020 Nov 30;10(12):1619. doi: 10.3390/biom10121619. PMID: 33266185; PMCID: PMC7761148.
  • Arumugham VB, Shahin MH. Therapeutic Uses Of Diuretic Agents. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557838/
  • European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products: Community Herbal Monograph On Solidago virgaureaL., HerbaEvaluation of Medicines for Human Use. 2008;2-5.
  • European Medicines Agency. Assessment Report On Solidago virgaurea L., HerbaEvaluation of Medicines for Human Use. 2008;2-31
  • Melzig MF. Echtes Goldrutenkraut–ein Klassiker in der urologischen Phytotherapie [Goldenrod–a classical exponent in the urological phytotherapy]. Wien Med Wochenschr. 2004 Nov;154(21-22):523-7. German. doi: 10.1007/s10354-004-0118-4. PMID: 15638071.
  • Goldenrod. (2014). Western New York Urology Associates, LLC. Available in https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=21754#ref2
  • Sampson JH, Phillipson JD, Bowery NG, O’Neill MJ, Houston JG, Lewis JA. Ethnomedicinally selected plants as sources of potential analgesic compounds: indication of in vitro biological activity in receptor binding assays. Phytother Res. 2000 Feb;14(1):24-9. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200002)14:1<24::aid-ptr537>3.0.co;2-9. PMID: 10641043.
  • Weishaupt, J., (2021). Are There Health Benefits of Goldenrod? Disponible en:https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-goldenrod
  • Luengo, M., (2001).  Saponósidos. Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-saponosidos-13015492#:~:text=Los%20sapon%C3%B3sidos%20tienen%20la%20capacidad,se%20da%20un%20efecto%20diur%C3%A9tico.&text=Algunos%20sapon%C3%B3sidos%20presentan%20este%20efecto%20(p.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.