Uleiul esențial de Litsea cubeba: proprietăți și cum se folosește
 

Uleiul esențial de Litsea cubeba: proprietăți și cum se folosește

Uleiul esențial de Litsea cubeba are un parfum de citrice folosit în aromaterapie pentru relaxare. Care sunt beneficiile sale?
Uleiul esențial de Litsea cubeba: proprietăți și cum se folosește

Ultima actualizare: 04 septembrie, 2022

Uleiul esențial de Litsea cubeba este cunoscut și sub denumirea de „ulei de May Chang” sau „ulei de ardei de munte”. Este un produs care se obține prin distilarea cu aburi a fructelor mici ale arborelui Litsea. Este adesea folosit în aromaterapie și pentru îngrijirea personală.

Așa cum arată un articol publicat în revista Plants, este un ulei cu proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii, antioxidante și adaptogene. Care sunt principalele sale aplicații?

Uleiul esențial de Litsea cubeba: compoziție și proprietăți

Uleiul esențial de Litsea cubeba este compus în principal din monoterpene, precum neralul (32,75%) și geraniolul (37,67%). În plus, conține linalol. După cum detaliază un studiu publicat de Journal of Environmental Science and Health, produsul se remarcă prin potențialul său antifungic și antioxidant.

Acest ulei are acțiune antimicotică și antiinflamatoare, utilă în prevenirea unor boli cronice. Deși efectele sale sunt încă cercetate, în prezent este folosit ca supliment în medicina naturistă.

Utilizări și posibile beneficii ale uleiului esențial de Litsea cubeba

Arborele Litsea cubeba aparține familiei Lauraceae și este originar din China și Asia de Sud-Est. Fructele sale mici — care seamănă cu fructele de pădure — sunt folosite pentru prepararea uleiului esențial printr-un proces de distilare cu aburi.

Acest ulei este adesea folosit pentru ședințele de aromaterapie și pentru fabricarea de parfumuri și produse cosmetice. Unii profită de proprietățile și aroma sa pentru a pregăti soluții naturale pentru curățenia casnică.

În orice caz, majoritatea aplicațiilor sale au de-a face cu medicina naturistă. Un studiu din revista Molecules a stabilit că acest ulei esențial concentrează mai mult de 33 de compuși cu acțiune farmacologică. Să-i vedem beneficiile!

Planta Litsea cubeba
Uleiul esențial este obținut din fructele plantei, printr-un proces de distilare cu aburi.

Îmbunătățește starea de spirit

Una dintre principalele utilizări terapeutice ale uleiului esențial de Litsea cubeba are de-a face cu starea de spirit. Cercetările împărtășite în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine au raportat faptul că inhalarea acestui produs a ajutat la ameliorarea tulburărilor generale de dispoziție și la scăderea concentrației de cortizol salivar.

Printre altele, a fost asociat cu o scădere a nivelului de confuzie și a stărilor de stres. Pentru a obține aceste efecte, se folosește în aromaterapie, fie in difuzor, fie aplicat pe lenjeria de pat. De fapt, unii pun câteva picături pe paltoane sau eșarfe.

Ajută la îngrijirea pielii

Nu este o coincidență faptul că uleiul de Litsea cubeba este utilizat în mod regulat în industria cosmetică. În prezent, este un ingredient comun în produse precum demachiantele faciale și tratamentele pentru acnee. Motivul? Proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii.

Datorită acestor efecte, aplicarea sa poate proteja și spori sănătatea pielii. De fapt, un studiu din Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a raportat faptul că acest ulei este benefic în tratamentul acneei, dermatitei, tenului gras și hiperhidrozei.

Ajută la reducerea inflamației

Principalii compuși ai acestui produs — monoterpenele, fenolii și sesquiterpenele — îi conferă proprietăți antiinflamatorii. Poate sprijini ameliorarea tulburărilor inflamatorii, precum artrita și anumite boli gastrointestinale.

Se folosește doar local și nu se consumă.

Alte utilizări posibile

Cele mai multe dintre aplicațiile uleiului de Litsea provin din cultura populară. Deocamdată, sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține proprietățile sale medicinale.

Chiar și așa, oamenii îi oferă următoarele întrebuințări:

  • Insecticid
  • Produs natural de curățare
  • Remediu pentru durerile menstruale
  • Remediu pentru creșterea concentrării
  • Substanță pentru masaj pentru dureri de spate
  • Tratament pentru îmbunătățirea circulației sângelui
Persoană care folosește uleiul esențial de Litsea cubeba

Posibile efecte secundare ale uleiului de Litsea cubeba

Atunci când este utilizat în vaporizatoare sau difuzoare de aromă, uleiul de Litsea cubeba este sigur. Cu toate acestea, aplicarea sa locală prezintă riscuri. Fiind un ulei concentrat, acesta trebuie diluat în prealabil cu un ulei purtător, fie el de măsline, migdale, nucă de cocos sau ceva similar.

La unii oameni, poate provoca o reacție alergică. Prin urmare, înainte de a-l aplica pe zone mari, faceți un test. Puneți o cantitate mică de produs diluat pe o zonă restrânsă a pielii. Dacă nu apar efecte secundare după câteva  ore, uleiul poate fi folosit fără probleme.

Având în vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranța și eficacitatea acestuia, se recomandă grijă atunci când este utilizat în cazuri speciale, precum sarcina, alăptarea, pacienții cu hipertensiune arterială sau pacienții cu diabet. Cel mai bine este să consultați mai întâi medicul.

Uleiul esențial de Litsea cubeba: concluzie

Compușii bioactivi din uleiul esențial de Litsea cubeba îl fac un aliat al sănătății. Nu numai că îmbunătățește starea de spirit în situații stresante, ci favorizează și îngrijirea pielii și ameliorarea multor afecțiuni. Desigur, trebuie folosit cu prudență, doar la nivel extern.

S-ar putea să te intereseze...
Cum să folosești uleiul pentru bebeluși în rutina de înfrumusețare
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Cum să folosești uleiul pentru bebeluși în rutina de înfrumusețare

Uleiul pentru bebeluși este ideal în rutina de înfrumusețare. Produsul servește la hidratarea, relaxarea și catifelarea pielii.



  • Kamle M, Mahato DK, Lee KE, Bajpai VK, Gajurel PR, Gu KS, Kumar P. Ethnopharmacological Properties and Medicinal Uses of Litsea cubeba. Plants (Basel). 2019 Jun 1;8(6):150. doi: 10.3390/plants8060150. PMID: 31159425; PMCID: PMC6631214.
  • Pante GC, Castro JC, Lini RS, Romoli JCZ, Almeida RTR, Garcia FP, Nakamura CV, Pilau EJ, Abreu Filho BA, Machinski M. Litsea cubeba essential oil: chemical profile, antioxidant activity, cytotoxicity, effect against Fusarium verticillioides and fumonisins production. J Environ Sci Health B. 2021;56(4):387-395. doi: 10.1080/03601234.2021.1890519. Epub 2021 Feb 27. PMID: 33645426.
  • Yang Y, Jiang J, Qimei L, Yan X, Zhao J, Yuan H, Qin Z, Wang M. The fungicidal terpenoids and essential oil from Litsea cubeba in Tibet. Molecules. 2010 Oct 13;15(10):7075-82. doi: 10.3390/molecules15107075. PMID: 20944522; PMCID: PMC6259454.
  • Chaiyasut C, Sivamaruthi BS, Wongwan J, Thiwan K, Rungseevijitprapa W, Klunklin A, Kunaviktikul W. Effects of Litsea cubeba (Lour.) Persoon Essential Oil Aromatherapy on Mood States and Salivary Cortisol Levels in Healthy Volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Jul 26;2020:4389239. doi: 10.1155/2020/4389239. PMID: 32774414; PMCID: PMC7399754.
  • Wong MH, Lim LF, Ahmad FB, Assim ZB. Antioxidant and antimicrobial properties of Litsea elliptica Blume and Litsea resinosa Blume (Lauraceae). Asian Pac J Trop Biomed. 2014 May;4(5):386-92. doi: 10.12980/APJTB.4.2014C1129. PMID: 25182724; PMCID: PMC3985054.
  • Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971. doi: 10.1155/2017/4517971. Epub 2017 May 4. PMID: 28546822; PMCID: PMC5435909.
  • Jiang Z, Akhtar Y, Bradbury R, Zhang X, Isman MB. Comparative toxicity of essential oils of Litsea pungens and Litsea cubeba and blends of their major constituents against the cabbage looper, Trichoplusia ni. J Agric Food Chem. 2009 Jun 10;57(11):4833-7. doi: 10.1021/jf900274r. PMID: 19422220.
  • Uter W, Werfel T, Lepoittevin JP, White IR. Contact Allergy-Emerging Allergens and Public Health Impact. Int J Environ Res Public Health. 2020 Apr 1;17(7):2404. doi: 10.3390/ijerph17072404. PMID: 32244763; PMCID: PMC7177224.