Beneficiile uleiului de copaiba și contraindicații - Doza de Sănătate
 

Beneficiile uleiului de copaiba și contraindicații

Uleiul de copaiba este utilizat în medicina tradițională datorită proprietăților sale analgezice, antiinflamatoare și antimicrobiene. Vrei să afli mai multe despre beneficiile sale? Dacă da, citește mai departe!
Beneficiile uleiului de copaiba și contraindicații

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Vrei să afli mai multe despre beneficiile uleiului de copaiba?

Copaiba este un copac originar din bazinul Amazonului și poate atinge 20 m înălțime. Aparține speciei Copaifera officinalis, populară pentru producerea naturală a unui ulei (sau rășină). Acesta este extras după ce se face o gaură în trunchi și se introduce o țeavă. Conținutul este lăsat să curgă.

Încă din cele mai vechi timpuri, această rășină a fost folosită în scopuri medicinale, deoarece oamenii îi atribuie mai multe proprietăți benefice. Ei cred că ajută la ameliorarea durerii, la prevenirea infecțiilor și la îmbunătățirea procesului de vindecare.

Ce este uleiul de copaiba?

Uleiul de copaiba este obținut din rășina copacilor cu același nume. Deoarece acești copaci produc uleiul în mod natural, procesul de extracție constă în efectuarea unei incizii în trunchi, filtrarea conținutului și tratarea acestuia până la obținerea unui miros dulce. Se obține un ulei lemnos.

Conform datelor istorice, primii care au profitat de beneficiile acestui ulei au fost aborigenii care trăiesc în întregul bazin amazonian. Acesta include țări precum Brazilia, Columbia, Peru și Venezuela. Datorită utilității sale în tratarea diferitelor afecțiuni, uleiul de copaiba a ajuns în Europa în secolul al XVII-lea.

Astăzi, acest ulei este prezent pe listele de ingrediente ale numeroaselor produse de îngrijire personală și îngrijire a pielii. Atât rășina, cât și uleiul sunt prezente în preparatele farmaceutice naturale, cum ar fi diureticele și remediile pentru tuse.

Componente importante

Principalele componente ale uleiului de copaiba sunt următoarele:

  • Copaene sau α-Copaene
  • Cadinene sau δ-Cadinene
  • Γ-Cadinene
  • Cedrol
Femeie care cunoaște beneficiile uleiului de copaiba
Uleiul de copaiba a fost folosit din cele mai vechi timpuri în scopuri cosmetice și medicinale.

Beneficiile uleiului de copaiba și utilizările sale

Medicina populară folosește acest ulei ca afrodiziac. Mai jos, vom analiza în detaliu care sunt beneficiile sale conform științei.

1. Are activitate antiinflamatoare

Inflamația cronică este cauza mai multor boli. Din fericire, uleiul de copaiba a prezentat efecte antiinflamatoare relevante. Într-un studiu realizat pe rozătoare cu scleroză multiplă (SM), acest ingredient a contribuit la scăderea producției de molecule legate de inflamație. În plus, a fost util în inhibarea activității radicalilor liberi asociați cu stresul oxidativ.

În mod similar, un alt studiu efectuat pe șobolani cu leziuni orale a arătat că uleiul de copaiba a contribuit la reducerea numărului de celule imune care provoacă inflamații.

În cele din urmă, un studiu efectuat pe rozătoare cu colită a constatat că acest produs poate reduce inflamația, în ciuda faptului că nu tratează problemele colonului. Deocamdată, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte la om.

2. Are activitate antimicrobiană

Cercetările apărute în International Journal of Pharmaceutical Compounding au constatat că, chiar și în concentrații scăzute, uleiul de copaiba poate inhiba înmulțirea bacteriană. Studiul a analizat efectele uleiului asupra stafilococului auriu, care provoacă infecții ale pielii și diverse răni.

Un alt studiu apărut în The Open Dentistry Journal a constatat că gelul obținut din acest ulei este capabil să combată toate speciile de bacterii streptococice prezente pe dinți. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a certifica aceste proprietăți.

3. Are efect analgezic

Un studiu apărut în Complementary Therapies in Clinical Practice a arătat că masajul cu ulei de copaiba combinat cu Deep Blue poate fi mai eficient în reducerea durerilor cauzate de artrită decât masajul cu ulei de cocos. De asemenea, poate crește puterea și dexteritatea degetelor.

4. Poate ajuta la combaterea leishmaniozei

Leishmaniaza este o infecție cauzată de parazitul Leishmania, care se transmite prin mușcătura unor protozoare parazite. În general, atunci când infecția este cutanată, apar leziuni și ulcere.

Cercetările efectuate asupra rozătoarelor cu leishmanioză cutanată au constatat că tratamentul oral și local cu ulei de copaiba a contribuit la reducerea leziunilor cutanate. Experții cred că acest lucru se datorează faptului că poate ataca membranele celulare ale parazitului Leishmania.

5. Uleiul de copaiba contribuie la tratarea pielii predispuse la acnee

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antimicrobiene, acest ulei pare a fi un aliat de nădejde împotriva acneei. Într-un studiu publicat în revista Alternative Medicine Review, participanții au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a zonelor acneice tratate cu un preparat de ulei esențial cu o concentrație de 1%.

Datele anecdotice sugerează că ajută și la refacerea pielii. Pune o picătură de ulei esențial în crema sau tonerul de față.

6. Ajută la îngrijirea sănătății ficatului

Potrivit unui studiu apărut în Acta Cirúrgica Brasileira, uleiul de copaiba poate reduce leziunile hepatice cauzate de analgezicele utilizate în mod obișnuit, cum ar fi acetaminofenul. Cercetătorii au descoperit că aceste efecte apar ori de câte ori indivizii folosesc acest ulei preventiv, adică înainte de administrarea analgezicului.

Dacă iei uleiul după medicament, efectele sale nu sunt la fel de puternice. Dimpotrivă, nivelurile de bilirubină din ficat cresc. Sunt necesare studii suplimentare pentru a corobora aceste efecte.

7. Uleiul de copaiba funcționează ca un calmant

Una dintre utilizările tradiționale ale acestui produs natural are legătură cu ameliorarea stresului. Uleiului de copaiba i se atribuie proprietăți calmante, mai ales atunci când este aplicat prin masaj. Este ideal pentru relaxare după o zi obositoare sau înainte de culcare.

Persoană care are parte de un masaj
Aplicat prin masaj, acest ulei ar putea ajuta la reducerea tensiunii musculare.

Riscuri și precauții în utilizarea uleiului de copaiba

Acum că am stabilit care sunt beneficiile uleiului de copaiba, vom discuta despre riscuri și precauții.

Experții consideră că uleiul de copaiba este sigur atât timp cât este utilizat în doze mici. Un studiu din Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a constatat că ingerarea unor cantități mari poate provoca probleme digestive, cum ar fi greață, vărsături și diaree.

Nu trebuie să consumi uleiul direct. Ai grijă înainte de a-l aplica pe piele. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, deci este necesar să le diluezi. De asemenea, este recomandat să testezi eventualele reacții. Pentru a face acest lucru, aplică puțin ulei diluat și lasă-l să acționeze cel puțin 24 de ore. Dacă nu există nicio reacție, îl poți folosi în siguranță.

Cu toate acestea, dacă utilizezi uleiul de copaiba în sesiunile de aromaterapie, trebuie să eviți să faci acest lucru lângă copii, animale de companie sau femei însărcinate.

Experții consideră că litiul poate interacționa negativ cu uleiul de copaiba. Prin urmare, consultarea unui specialist este crucială pentru cei care iau sau au luat litiu sau orice alt medicament care conține acest element.

Cum poți folosi uleiul de copaiba?

Utilizarea uleiului de copaiba ca aditiv alimentar este obișnuită. Poate fi adăugat în cantități mici de alimente și băuturi pentru a le schimba aroma. Este util și ca tratament topic pentru a reduce inflamația, durerea și cicatricile.

În acest ultim caz, ar trebui să-l amesteci cu un ulei de bază, cum ar fi uleiul de avocado, migdale sau nucă de cocos. Adaugă 3 până la 5 picături de ulei esențial de copaiba în 30 ml de ulei de bază. Îl poți aplica sub formă de compresă, masaj, cremă sau loțiune.

Beneficiile uleiului de copaiba: antiinflamator natural și calmant al durerii

Copaiba, al cărui nume științific este Copaifera officinalis, este o specie de copac originară din bazinul Amazonului, care produce o rășină sau un balsam pe care îl putem extrage făcând o incizie în trunchi.

Prin prelucrarea acestei rășini, obținem ulei de copaiba. Datele anecdotice și unele studii afirmă că are activitate antiinflamatorie, analgezică și antimicrobiană. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru demonstrarea efectelor sale.

Deocamdată, ar trebui să-l utilizezi doar din când în când ca aliat pentru a calma anumite simptome minore. Nu înlocuiește tratamentele medicale și ar trebui să-l utilizezi cu precauție, mai ales în situații speciale, cum ar fi sarcina, alăptarea sau orice boală preexistentă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • da Silva AG, Puziol Pde F, Leitao RN, Gomes TR, Scherer R, Martins ML, Cavalcanti AS, Cavalcanti LC. Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Med Rev. 2012 Mar;17(1):69-75. PMID: 22502624.
  • Dias, D. S., Fontes, L. B., Crotti, A. E., Aarestrup, B. J., Aarestrup, F. M., da Silva Filho, A. A., & Corrêa, J. O. (2014). Copaiba oil suppresses inflammatory cytokines in splenocytes of C57Bl/6 mice induced with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). Molecules (Basel, Switzerland), 19(8), 12814–12826. https://doi.org/10.3390/molecules190812814
  • Teixeira, F. B., de Brito Silva, R., Lameira, O. A., Webber, L. P., D’Almeida Couto, R. S., Martins, M. D., & Lima, R. R. (2017). Copaiba oil-resin (Copaifera reticulata Ducke) modulates the inflammation in a model of injury to rats’ tongues. BMC complementary and alternative medicine, 17(1), 313. https://doi.org/10.1186/s12906-017-1820-2
  • Barbosa, M., Vicentini, F. A., Castro-Ghizoni, C. V., Lameira, O. A., Sa-Nakanishi, A. B., Bracht, L., Peralta, R. M., Natali, M., Bracht, A., & Comar, J. F. (2018). Copaiba Oil Decreases Oxidative Stress and Inflammation But not Colon Damage in Rats with TNBS-Induced Colitis. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets, 18(3), 268–280. https://doi.org/10.2174/1871530318666180215102029
  • Guimarães, A. L., Cunha, E. A., Matias, F. O., Garcia, P. G., Danopoulos, P., Swikidisa, R., Pinheiro, V. A., & Nogueira, R. J. (2016). Antimicrobial Activity of Copaiba (Copaifera officinalis) and Pracaxi (Pentaclethra macroloba) Oils against Staphylococcus Aureus: Importance in Compounding for Wound Care. International journal of pharmaceutical compounding, 20(1), 58–62.
  • Simões, C. A., Conde, N. C., Venâncio, G. N., Milério, P. S., Bandeira, M. F., & da Veiga Júnior, V. F. (2016). Antibacterial Activity of Copaiba Oil Gel on Dental Biofilm. The open dentistry journal, 10, 188–195. https://doi.org/10.2174/1874210601610010188
  • Bahr, T., Allred, K., Martinez, D., Rodriguez, D., & Winterton, P. (2018). Effects of a massage-like essential oil application procedure using Copaiba and Deep Blue oils in individuals with hand arthritis. Complementary therapies in clinical practice, 33, 170–176. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2018.10.004
  • dos Santos, A. O., Costa, M. A., Ueda-Nakamura, T., Dias-Filho, B. P., da Veiga-Júnior, V. F., de Souza Lima, M. M., & Nakamura, C. V. (2011). Leishmania amazonensis: effects of oral treatment with copaiba oil in mice. Experimental parasitology, 129(2), 145–151. https://doi.org/10.1016/j.exppara.2011.06.016
  • da Silva, A. G., Puziol, P., Leitao, R. N., Gomes, T. R., Scherer, R., Martins, M. L., Cavalcanti, A. S., & Cavalcanti, L. C. (2012). Application of the essential oil from copaiba (Copaifera langsdori Desf.) for acne vulgaris: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 17(1), 69–75.
  • Teixeira, R. K., Yamaki, V. N., Yasojima, E. Y., & Brito, M. V. (2013). Effect of copaiba oil in hepatic damage induced by acetaminophen in rats. Acta cirurgica brasileira, 28(7), 526–530. https://doi.org/10.1590/s0102-86502013000700008
  • da Trindade, R., da Silva, J. K., & Setzer, W. N. (2018). Copaifera of the Neotropics: A Review of the Phytochemistry and Pharmacology. International journal of molecular sciences, 19(5), 1511. https://doi.org/10.3390/ijms19051511

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.