Logo image
Logo image

Berea - 7 beneficii incredibile pentru organism

4 minute
Consumată cu moderație, berea îmbunătățește sănătatea inimii și a rinichilor și întărește sistemul imunitar.
Berea - 7 beneficii incredibile pentru organism
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

În primul rând, este important de precizat că un consum excesiv de alcool este dăunător sănătății. Totuși, atât timp cât nu facem abuz, asemenea băuturi ne pot oferi multe avantaje. Probabil ai auzit deja că un pahar de vin la cină îți protejează inima, dar știai că și berea prezintă anumite beneficii?

În articolul de azi, îți prezentăm câteva motive să consumi bere cu moderație. Ia aminte!

Din ce este făcută berea?

Este adevărat că băuturile alcoolice nu sunt la fel de sănătoase ca apa sau sucurile naturale. Unele au totuși anumite beneficii care nu trebuie ignorate.

Berea are o doză mică de alcool. Dacă însă bei prea multă la petreceri sau la alte întruniri, riști să-ți distrugi atât sănătatea, cât și reputația.

Asta nu înseamnă că n-ar fi o băutură sănătoasă. Din contră, este chiar recomandată dacă vrem să urmăm dietă echilibrată!

Iată ce ingrediente conține berea:

Hamei

Hameiul este o plantă care oferă berii gustul său amărui și are abilitatea să stimuleze pofta de mâncare.

Malț

Malțul este bogat în carbohidrați, minerale, vitamine și acizi grași.

Apă

Some figure

Apa este un element esențial în procesul de producție a berii. Acest lichid este ingredientul predominant în această băutură. Prin urmare, berea are puține calorii și suplinește o parte din doza zilnică recomandată de potasiu și de fosfor.

Citește și:

Berea: cum să o bem?

Totodată, berea fără alcool are un conținut ridicat de vitamine din complexul B. Acest sortiment este recomandat sportivilor, femeilor însărcinate sau care alăptează și tuturor persoanelor care n-au voie să consume alcool.

Beneficii pe care berea ni le oferă

Dacă o consumi cu moderație, berea nu este dăunătoare sănătății – din contră! Iată ce beneficii ne oferă această băutură gustoasă:

Este hrănitoare

Întrucât este făcută din plante și cereale (orz, hamei și grâu), berea este bogată în nutrienți precum:

  • Calciu
  • Zinc
  • Potasiu
  • Fosfor

În plus, acest lichid conține fibre solubile care previn constipația și îmbunătățesc digestia.

Previne diverse boli

Some figure

Potrivit unor studii, berea ar putea preveni bolile cauzate de deteriorarea neuronilor din creier (cum ar fi Alzheimer sau Parkinson).

Cercetătorii sugerează că stresul oxidativ de la nivelul celulelor (care provoacă aceste boli degenerative) este redus datorită hameiului din bere, atunci când aceasta este consumată cu moderație.

În plus, berea reduce riscul de osteoporoză datorită conținutului de siliciu, un mineral care contribuie la dezvoltarea și la creșterea rezistenței oaselor.

Compușii vegetali din bere au fost asociați cu o posibilă reducere a riscului de a dezvolta diabet, mai multe tipuri de cancer sau

Este benefică pentru rinichi

Sănătatea rinichilor poate fi îmbunătățită cu ajutorul berii. Da, ai citit bine. Consumul moderat de bere previne formarea pietrelor la rinichi, datorită conținutului ridicat de apă al acesteia.

Efectul diuretic ale berii ajută la eliminarea toxinelor care se acumulează în organism și trebuie evacuate prin urină. Asta înseamnă că berea împiedică pierderea calciului din oase, care se poate depune în alte părți ale corpului. Tocmai în acest fel este prevenită formarea pietrelor.

Este bună pentru inimă

Some figure

Berea băută ocazional îți oferă beneficii pentru inimă (la fel ca servirea unui pahar de vin roșu la cină). Această băutură scade riscul de a suferi de probleme cardiace precum accidentul vascular cerebral, infarctul sau arterioscleroza.

Reduce nivelul de colesterol „rău”

Consumul de bere ajută la eliminarea lipidelor acumulate pe pereții arterelor. Acest lichid scade nivelul de colesterol „rău” (LDL) și crește nivelul de colesterol „bun” (HDL).

Pentru a te bucura de aceste beneficii, două pahare de bere pe săptămână sunt suficiente.

Întărește sistemul imunitar al femeilor

Consumul moderat de bere îmbunătățește sistemul imunitar la femeile adulte (dacă este consumată în exces, efectul este însă opus). Riscul de boli infecțioase scade, iar organismul este mai capabil de a preveni atacul acestora.

Încearcă să testezi acest beneficiu consumând bere în timpul iernii. Vei vedea că ești mai puțin predispusă la gripă, răceală și infecții în gât.

Îți prelungește viața

Some figure

Nu încercăm să-ți spunem că, dacă bei bere, vei ajunge la 100 de ani, însă îți vei mări speranța de viață. Această băutură conții mii de compuși cu proprietăți antioxidante. Astfel, berea previne deteriorarea celulelor și întârzie procesul de îmbătrânire. Prin urmare, datorită ei, vei avea o viață mai lungă și sănătoasă.

Nu uita să citești:

10 beneficii ale vinului roșu pentru sănătate

Berea are și alte beneficii în afară de cele enumerate mai sus. Printre altele:

  • Este un remediu excelent pentru insomnie
  • Previne formarea cheagurilor de sânge
  • Îmbunătățește memoria
  • Înfrumusețează și întinerește pielea

Acum că știi cât poate fi de sănătoasă această băutură, nu ezita să servești o halbă de bere din când în când fără să te simți vinovat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Suárez Díaz, M. (2013). Cerveza: componentes y propiedades. Procesos de Fabricación de Bebidas Alcohólicas.
  • Medina, T. P., Fernández-Durán, N. de A., Sánchez, A. P., & González, L. S. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9476
  • Sánchez, C. L., Franco, L., Bravo, R., Rubio, C., Rodríguez, A. B., Barriga, C., & Cubero, J. (2010). Cerveza y salud, beneficios en el sueño. Revista Espanola de Nutricion Comunitaria. https://doi.org/10.1016/S1135-3074(10)70034-X

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.