14 boli aproape eliminate datorită vaccinurilor
 

14 boli aproape eliminate datorită vaccinurilor

Vaccinurile sunt esențiale în prevenirea și controlul bolilor. Unele chiar au reușit să elimine anumite infecții bacteriene și virale.
14 boli aproape eliminate datorită vaccinurilor
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vaccinurile sunt una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a bolilor la om. De-a lungul istoriei, ele au facilitat controlul epidemiilor și eradicarea unor afecțiuni grave cu risc ridicat de mortalitate în întreaga lume. Vă prezentăm 14 boli aproape eliminate datorită vaccinurilor!

Vaccinarea nu este altceva decât introducerea de preparate biologice în organismul uman cu scopul de a genera anticorpi împotriva unei anumite boli. Vaccinurile conțin bacterii sau viruși slăbiți sau uciși sau substanțe derivate. În acest fel, organismul uman va putea recunoaște microorganismul dăunător și va acționa împotriva viitoarelor infecții.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează faptul că vaccinurile salvează viețile a 4 milioane de copii în fiecare an. În mod similar, vaccinurile sunt benefice atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru persoanele nevaccinate, care sunt susceptibile la o afecțiune prezentă în mediu. Lipsa vaccinării a dus la reapariția unor boli aproape eliminate.

14 boli aproape eliminate datorită vaccinurilor

În prezent, vaccinurile acoperă un spectru larg de boli transmisibile de origine virală sau bacteriană. În mod similar, ele previn dezvoltarea unor complicații grave, cum ar fi cancerul de col uterin la femei. Principalele boli care au fost aproape eliminate datorită vaccinurilor sunt următoarele:

1. Poliomielita

Este o boală virală acută cauzată de poliovirusurile de tip 1, 2 și 3. Poate provoca meningită, paralizie și chiar moarte prin sufocare. Această infecție se transmite prin contact direct și poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, studiile estimează că mai mult de 50% din cazuri apar la copiii sub 3 ani.

Vaccinurile au eradicat poliomielita în Statele Unite, Europa și cea mai mare parte a Pacificului de Vest și Orientul Mijlociu. Totuși, această afecțiune persistă în mai mult de 30 de țări din Africa și Asia.

Poliomielita nu are un tratament specific, iar vaccinarea este singurul instrument de control al focarelor. Schema vaccinului injectabil (VIP) include 2 doze administrate la vârsta de 2 și 4 luni, cu un rapel între 12 și 23 de luni, precum și un al doilea rapel între 4 și 6 ani.

Medic care consultă un pacient
În prezent, există pacienți vârstnici care au avut poliomielită și se confruntă cu consecințe la nivelul mușchilor și oaselor.

2. Tetanos

Tetanosul este o afecțiune acută cauzată de toxinele produse de bacteria Clostridium tetani. Provoacă rigiditate dureroasă a mușchilor corpului și feței și poate duce rapid la moarte. Infecția apare în răni infectate de obiecte contaminate.

Asociația Spaniolă de Pediatrie (AEP) estimează că aceasta este una dintre bolile aproape eliminate de vaccinuri în Spania. Cazuri izolate sunt raportate în principal la persoanele peste 64 de ani. Vaccinul cu toxoid tetanic (TT) face parte din vaccinul combinat DTPa care protejează, de asemenea, împotriva difteriei și tusei convulsive.

Profesioniștii recomandă utilizarea a 5 doze de DTPa pentru o mai mare protecție împotriva tetanosului. În acest sens, copiilor ar trebui să li se administreze 2 prize la 2 și 4 luni, cu doze de rapel între 11 și 12 luni, la 6 ani și între 12 și 18 ani.

3. Difterie

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de unele tulpini toxice ale bacteriei Corynebacterium diphtheriae. Afectează tractul respirator superior provocând febră, tuse, durere și plăci cenușii în gât. Se răspândește prin contact direct cu particulele din aer expulzate prin tuse și strănut.

În trecut, această boală a provocat un număr mare de decese în întreaga lume. Cu toate acestea, vaccinarea a redus dramatic rata infecțiilor în majoritatea țărilor. Refuzul vaccinării copiilor și acoperirea slabă a dus la apariția de noi focare.

Schema de vaccinare este similară cu cea pentru tetanos. Se administrează 5 doze de vaccin DTPa. În unele regiuni, se utilizează o vaccinare primară cu 3 doze la intervale de 4 săptămâni, urmate de 3 doze de rapel la intervale de 4 ani.

4. Gripă

Gripa este o boală virală frecventă cauzată de virusurile gripale A și B. Se răspândește de la o persoană la alta prin contactul cu secrețiile contaminate. Cercetările sugerează că cei mici sunt cei mai sensibili la această boală. 2 din 10 copii fac gripă în fiecare an.

Aceasta este una dintre bolile aproape eliminate datorită vaccinurilor. Dispariția completă este dificilă din cauza variabilității virusului și adaptării acestuia la diferite medii. Cu toate acestea, vaccinarea rămâne cea mai sigură și eficientă opțiune pentru prevenirea gripei.

În majoritatea regiunilor, vaccinurile inactive sunt folosite pentru combaterea bolii. În general, planul de administrare la copii recomandă 2 doze separate de 4 săptămâni între 6 luni și 8 ani. Apoi, trebuie administrată 1 doză anuală de la vârsta de 9 ani.

5. Hepatita A

Este o afecțiune virală cauzată de virusul hepatitei A (HAV), frecvent la copii. Cursul bolii este autolimitat și se poate manifesta cu febră, stare de rău și vărsături. Transmiterea este fecal-orală și are loc prin contactul cu alimente și apă contaminate.

Vaccinarea universală este considerată cea mai bună măsură de control al hepatitei A în comunitate. Cu toate acestea, în ultimii ani, incidența a crescut la nivel mondial din cauza lipsei vaccinării și condițiilor precare de igienă din multe țări. Prin urmare, imunizarea este vitală.

Vaccinurile monovalente împotriva hepatitei A se administrează încă din primul an de viață. Este indicată 1 doza la 12 luni și o a doua doza la 6 luni după precedenta.

6. Hepatita B

Este o boală infecțioasă cauzată de virusul hepatitei B. Se transmite în principal prin contact sexual și sânge. Această infecție provoacă o afecțiune acută a ficatului care durează câteva săptămâni. Se manifestă prin icter, urină închisă la culoare, oboseală, greață, vărsături și dureri abdominale.

În mod similar, poate provoca infecții cronice care pot duce la ciroză și cancer hepatic. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, în 2019, hepatita B a provocat peste 820.000 de decese în întreaga lume. Vaccinurile sunt o opțiune sigură pentru a preveni această infecție.

Schema de vaccinare recomandată include 3 doze de vaccin HBV pentru creșterea imunității. O primă doză trebuie administrată în primele 24 de ore de viață. Ulterior, se administrează 2 doze la 2 luni și 6 luni.

7. Rubeolă

Rubeola este o boală exantematoasă frecventă la copii și este cauzată de un togavirus din genul Rubivirus. Transmiterea are loc prin contactul cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate, după tuse sau strănut. Cauzează o erupție cutanată generalizată pe piele, febră și stare generală de rău.

Această boală prezintă un risc ridicat pentru femeile însărcinate care nu sunt vaccinate, deoarece poate provoca anomalii la făt și avorturi. Din fericire, aceasta este una dintre principalele boli aproape eliminate datorită vaccinurilor.

Vaccinarea împotriva rubeolei folosește un preparat combinat, cunoscut ca triplu viral (SRP), ce protejează și împotriva oreionului și rujeolei. Medicii recomandă administrarea unei doze la vârsta de 12 luni. A doua doză se administrează între 4 și 6 ani.

8. Rujeolă

Aceasta este o boală virală extrem de contagioasă cauzată de virusul rujeolei (morbillivirus). Produce febră, tuse, conjunctivită, mucus și pete mici pe tot corpul.

AEP afirmă că, datorită programelor de vaccinare a copiilor, până la 95% din cazuri au fost eliminate în majoritatea țărilor. Cu toate acestea, în 2011, rujeola a avut o reapariție critică în Europa, cu focare importante în Franța și Bulgaria.

Imunizarea se realizează prin vaccinul ROR, administrat în 2 prize (la 12 luni și între 4 și 6 ani). În Statele Unite, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 luni primesc o doză înainte de a călători în străinătate.

9. Varicelă

Este o erupție cutanată ce apare la copii, fiind cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). Se transmite prin contactul cu veziculele contaminate sau secrețiile respiratorii ale unei persoane bolnave. Cele mai multe cazuri de varicelă apar la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 9 ani, în special în zonele cu climă tropicală.

Varicela este foarte contagioasă și poate duce la complicații grave la 10% dintre persoanele afectate. În plus, acest virus este capabil să rămână latent în interiorul nervilor. Mai târziu, produce herpes zoster. Cu toate acestea, vaccinarea are o eficacitate mai mare de 95%, conform AEP.

Ghidurile de vaccinare recomandă administrarea a 2 doze de vaccin monovalent sau combinat. În acest sens, 1 doză trebuie administrată la 12 luni și alta între 4 și 6 ani.

10. Oreion

Oreionul este o boală virală frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani. Această afecțiune se transmite prin secreții respiratorii și se caracterizează prin prezența inflamației și durerii la nivelul glandei parotide. În plus, febra, durerile de cap și oboseala sunt frecvente.

Această boală nu are un tratament specific și, de obicei, dispare după câteva zile. Vaccinul pentru oreion este alcătuit dintr-o tulpină atenuată a virusului, combinată cu alte componente ale rujeolei și rubeolei. Acesta se administrează într-o singură doză la 12 luni și o a doua doză între 4 și 6 ani.

Bărbat cu gâtul inflamat
Oreionul este mai rar datorită vaccinării. La bărbați, există riscul ca virusul să ajungă în testicule, provocând infertilitate pe termen lung.

11. Infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib)

Bacteria Haempophilus influenzae tip b (Hib) este un agent patogen capabil să producă pneumonie, meningită, epiglotită, celulită și infecții articulare. Are o mortalitate ridicată la copiii sub 5 ani nevaccinați.

În antichitate, peste 200.000 de copii se infectau în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Din fericire, aceasta este una dintre bolile aproape eliminate datorită vaccinurilor.

Vaccinul Hib este un preparat combinat cunoscut sub numele de vaccin pentavalent. Schema de imunizare include 2 doze administrate la vârsta de 2 și 4 luni, urmate de 1 doză de rapel între 12 și 15 luni.

12. Tuse convulsivă

Tusea convulsivă este o infecție respiratorie cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Are o incidență deosebită la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 4 luni și la adolescenți. La început, este asemănătoare cu gripa, apoi continuă cu o tuse intensă care poate dura 4 până la 6 săptămâni.

Nou-născuții și sugarii nevaccinați prezintă un risc ridicat de complicații. Din acest motiv, se recomandă ca mamele să se vaccineze în timpul sarcinii, începând cu 27 de săptămâni de gestație, pentru a oferi o oarecare protecție bebelușului.

Vaccinul pertussis conține tulpini inactivate și face parte din vaccinul combinat DTPa. Se administrează 5 doze la 2, 4 și 6 luni, cu rapeluri la 18 luni și între 4 și 6 ani.

13. Boala pneumococică

Infecțiile cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae au o prevalență ridicată la nivel mondial. Acest agent patogen este capabil să producă otită, sinuzită, pneumonie, meningită și chiar sepsis și bacteriemie. Prin urmare, copiii mici sunt cei mai expuși.

În 2015, 294.000 de decese din cauza bolii pneumococice au fost raportate la copii sub 5 ani, potrivit AEP. Cu toate acestea, progresele în vaccinare au redus foarte mult incidența acestui tip de infecție și au îmbunătățit calitatea vieții.

Există două tipuri de preparate pneumococice: vaccinul polizaharidic și vaccinul conjugat. CDC recomandă administrarea vaccinului pneumococic conjugat (PCV13) în 3 doze la vârsta de 2, 4 și 6 luni, cu 1 doză de rapel la 12 până la 15 luni.

14. Rotavirus

Infecția cu rotavirus are o incidență mare. Este cauza diareii apoase și a vărsăturilor la copiii mici. În plus, acest virus este capabil să provoace deshidratare severă și este responsabil de un număr mare de spitalizări.

În acest sens, vaccinarea împotriva rotavirusului este una dintre primele imunizări pe care ar trebui să le primească cei mici. Vaccinul RotaTeq se administrează de la 2 luni de viață în 3 prize, cu intervale de pauză de 4 săptămâni. Vaccinul Rotatrix se administrează în 2 prize la vârsta de 2 și 4 luni.

Vaccinarea este esențială în prevenirea bolilor

În prezent, există un număr mare de microorganisme capabile să infecteze corpul uman și să provoace daune grave. Din fericire, vaccinurile sunt o măsură ideală pentru a crește imunitate și a permite organismului uman să lupte împotriva acestor boli.

Multe boli au fost aproape eliminate datorită vaccinurilor și chiar și alte câteva au fost complet eradicate. Este vital să avem la zi calendarul de vaccinare și să nu ezităm să ne imunizăm copiii. Beneficiile pe termen lung sunt cu adevărat uimitoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cué M. Erradicación de la poliomielitis. Rev Cubana Farm. 2000 ;  34( 3 ): 221-224.
  • Ortiz L, Tamames S. La gripe y las vacunas frente a la gripe: presente y futuro. Rev Pediatr Aten Primaria. 2014 ;  16( 63 ): 253-258. 
  • Herrera J, Badilla García J. Hepatitis A. Med. leg. Costa Rica. 2019 ;  36( 2 ): 101-107.
  • Delpiano L, Astroza L, Toro J. Sarampión: la enfermedad, epidemiología, historia y los programas de vacunación en Chile. Rev. chil. infectol. 2015;  32( 4 ): 417-429.
  • Navas T, Calatroni I. Estado actual de la vacunación en adultos y grupos especiales. Gac Méd Caracas. 2008;  116( 3 ): 181-182.
  • Vázquez M, Cravioto P, Galván F, Guarneros D, et al. Varicela y herpes zóster: retos para la salud pública. Salud Pública de México. 2017; 59(6):650.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.