Logo image
Logo image

Bolile sistemului digestiv

4 minute
Bolile sistemului digestiv reprezintă o parte importantă a afecțiunilor corpului uman. Dintre acestea, unele sunt mai frecvente decât altele. În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre ele.
Bolile sistemului digestiv
Ultima actualizare: 05 noiembrie, 2020

Există boli ale sistemului digestiv care apar și dispar de la sine, ca și cum ar fi simptome temporare. De exemplu, unele intoxicații alimentare tind să se manifeste timp de 24 de ore și apoi să dispară. Însă nu toate bolile sistemului digestiv sunt atât de inofensive.

Există altele care sunt cronice, cum ar fi cancerul de colon, ale cărui simptome nu sunt evidente până când nu provoacă complicații grave de sănătate. Deși cercetătorii au făcut progrese în detectarea acestuia, cancerul de colon continuă să fie unul dintre cele mai răspândite neoplasme.

O parte din motivul pentru care există atât de multe boli digestive este faptul că tractul digestiv este complicat și implică diverse organe; de la gură cu propriul său micro-mediu, la intestinul gros și glandele atașate, cum ar fi pancreasul, care îndeplinește și funcții hormonale prin secretarea insulinei. Care sunt cele mai frecvente boli ale sistemului digestiv? Continuă să citești pentru a afla!

Bolile sistemului digestiv

1. Gastroenterită

La copii, gastroenterita este o boală frecventă. Este produsă aproape întotdeauna de infecții pe care aceștia le contractă în urma contactului cu alți copii, în special în mediile școlare.

Cel mai mare pericol al diareii în copilărie este deshidratarea. Dacă gastroenterita este prelungită și agresivă, favorizând vărsăturile abundente împreună cu scaunele moi, apa este eliminată din corp cu tot cu electroliți.

Prin urmare, tratamentul de bază pentru gastroenterită este hidratarea. Părinții ar trebui să ofere lichide copiilor în mod corect, fără a-i forța. De asemenea, ar trebui să le ofere și săruri de rehidratare, în special sodiu și potasiu.

În unele țări, diareea este o cauză uriașă de mortalitate și o problemă de sănătate publică asociată cu o igienizare deficitară a mediului. Igiena simplă, care include spălarea mâinilor, este o barieră puternică împotriva microorganismelor care cauzează gastroenterită.

Some figure
Copiii mici sunt principalele victime ale diareii. Principala complicație a acestei afecțiuni este deshidratarea.

2. Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o afecțiune neplăcută în care acidul gastric se întoarce și urcă în esofag. Pacienții se plâng adesea de dureri în piept, arsuri la stomac și chiar tuse.

Acidul clorhidric din stomac ar trebui să rămână în interiorul stomacului, astfel încât să nu provoace daune altor părți ale corpului. Când avansează către alte organe, provoacă leziuni. Acest lucru se întâmplă cu esofagul, care nu este pregătit să facă față acidității.

Adesea, boala de reflux gastroesofagian este asociată cu gastrita sau hernia hiatală. Gastrita este inflamația mucoasei stomacului, iar hernia hiatală este poziția necorespunzătoare a fundului stomacului, care este așezat deasupra diafragmei.

Pentru tratarea afecțiunii, medicii prescriu adesea antiacide și recomandă schimbarea obiceiurilor alimentare. Pacientul ar trebui să scadă volumul de alimente pe care îl consumă la fiecare masă și să mănânce la aproximativ 4 ore.

Descoperă mai mult:

Cum scăpați de excesul de aciditate din organism

3. Hemoroizi

La adulți, hemoroizii sunt una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului digestiv. Aceștia reprezintă vene din zona rectală care devin varicoase, adică își pierd tonusul și se inflamează până când ajung să sângereze.

De fapt, un simptom comun este apariția sângelui în scaun. Bolnavul observă mici picături de sânge în vasul de toaletă. Atunci când o persoană suferă de inflamație a hemoroizilor, poate prezenta și mâncărimi anale.

De multe ori, medicul poate observa hemoroizii cu ochiul liber și diagnosticul este rapid. În alte cazuri, hemoroizii sunt interni, așadar medicul efectuează o observație cu un dispozitiv în cadrul unei proceduri numite rectoscopie (proctoscopie) sau anoscopie.

4. Cancer de colon

Some figure
Cancerul de colon este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer din lume. În plus, rata mortalității sale este ridicată.

Cancerul de colon este o boală gravă și, din păcate, foarte frecventă. După cancerul pulmonar și mamar, este al treilea cel mai răspândit neoplasm din lume. În unele țări, acesta a ajuns pe locul doi dacă punem la socoteală numărul bărbaților și al femeilor cu diagnostic confirmat.

Deși la vârsta de 70 de ani apare cel mai mare număr de cazuri, de la vârsta de 50 de ani sensibilitatea și riscul cresc. De aceea, medicii ne recomandă o colonoscopie regulată după această vârstă, pentru a detecta polipii pe care îi pot elimina înainte de a deveni maligni.

Există o varietate de opțiuni de tratament pentru cancerul de colon. Însă este o problemă serioasă. Baza tratamentului stă, de fapt, în detectarea precoce. Din acest motiv, campaniile care încurajează endoscopiile sunt esențiale.

Citește mai mult:

Cancerul la colon detectat cu analize de sânge

Cele mai frecvente boli digestive sunt tratabile

Diareea, refluxul gastroesofagian, hemoroizii și cancerul de colon sunt bolile sistemului digestiv pentru care există opțiuni de tratament. Știința a avansat suficient pentru a putea identifica forme adecvate de prevenire și tratament.

Responsabilitatea individuală și socială este importantă în fiecare caz. Igiena adecvată, alimentația sănătoasă, conștientizarea pentru a programa o consultație la timp și a efectua teste de screening sunt instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a combate cele mai frecvente boli digestive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dalby-Payne JR, Elliott EJ. Gastroenteritis in children. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0314. Published 2011 Jul 26.
  • Rivera-Dominguez G, Castano G, Ekanayake LS, et al. Pediatric Gastroenteritis. [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499939/
  • Anigilaje EA. Management of Diarrhoeal Dehydration in Childhood: A Review for Clinicians in Developing Countries. Front Pediatr. 2018;6:28. Published 2018 Feb 23. doi:10.3389/fped.2018.00028
  • Oliveira, Rhaiany Kelly Lopes de, et al. “Influencia de condiciones socioeconómicas y conocimientos maternos en la auto-eficacia para prevención de la diarrea infantil.” Escola Anna Nery 21.4 (2017).
  • Manes G, Pieramico O, Uomo G, Mosca S, de Nucci C, Balzano A. Relationship of sliding hiatus hernia to gastroesophageal reflux disease: a possible role for Helicobacter pylori infection?. Dig Dis Sci. 2003;48(2):303-307. doi:10.1023/a:1021927526790
  • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
  • Rodríguez Hernández, Niurka, et al. “Percepción sobre factores de riesgo del cáncer de colon.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.4 (2018): 34-44.
  • Marley AR, Nan H. Epidemiology of colorectal cancer. Int J Mol Epidemiol Genet. 2016;7(3):105-114. Published 2016 Sep 30.
  • Murúa, Alejandro. “Hemorroides. Conceptos actuales.” Cuadernos de Cirugía 14.1 (2018): 55-58.
  • Vega, Jean Marcel Castelo, et al. “Reflujo gastroesofágico: características clínicas y endoscópicas, y factores de riesgo asociados.” Revista de Gastroenterología del Perú 23.1 (2017).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.