Cum scăpați de excesul de aciditate din organism - Doza de Sănătate
 

Cum scăpați de excesul de aciditate din organism

Știați că bicarbonatul de sodiu este o metodă foarte eficientă pentru alcalinizarea organismului? La fel ca și apa cu lămâie, pe care o puteți bea în fiecare zi dimineață.
Cum scăpați de excesul de aciditate din organism

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

PH-ul corpului este cheia către menținerea unei stări bune de sănătate. Acesta vă ajută să vă dați seama dacă organismul este într-o stare alcalină bună sau dacă excesul de aciditate constituie o problemă care vă poate pune sănătatea în pericol.

Termenul de pH se referă la potențialul de hidrogen. Acesta este o unitate de măsură ce determină concentrația de ioni de hidrogen din organism.

Ca să înțelegeți mai bine acest concept, trebuie să știți că nivelul de acid se măsoară pe o scală de la 1 la 14. Mai exact, 1 indică nivelul cu cel mai mult acid, 7 este neutru, iar 14 este cel mai alcalin.

Un corp sănătos trebuie să aibă un nivel al pH-ului între 7.3 și 7.45. Totuși, anumite substanțe nocive, obiceiurile alimentare proaste sau chiar stresul pot crește nivelul de acid din organism și pot modifica pH-ul. Valoarea acestuia scade și apare excesul de aciditate.

Când se schimbă valorile pH-ului, sângele reacționează și îndepărtează nutrienții de care au nevoie celelalte organe din corp pentru a funcționa corespunzător. Drept urmare, vă veți simți obosit, veți avea dureri de cap, probleme de digestie, iar părul și unghiile se vor demineraliza. Acestea sunt doar câteva dintre posibilele simptome.

Află mai multe! Citește și:

7 semne care indică o neregulă în organism

De ce este importantă echilibrarea pH-ului și scăderea nivelului aciditate?

Când organismul este un pic alcalin, adică pH-ul are valori puțin peste 7, se poate proteja împotriva bolilor. Pe de altă parte, când în corp există un nivel ridicat de aciditate, aveți șanse crescute să dezvoltați o boală cronică. Câteva exemple ar fi diabetul, obezitatea, migrenele, cataracta, cancerul, artrita, alergiile, osteoporoza, sau altele.

Alimentația și pH-ul

Apa caldă cu lămâie combate excesul de aciditate

Tot ce mâncați sau beți are o influență pozitivă sau negativă asupra pH-ului. Unele alimente cresc nivelul de acid din corp, în timp ce altele alcalinizează organismul. În general, produsele de origine animală sau lactatele provoacă o creștere a pH-ului.

Pe de altă parte, fructele și legumele au proprietăți alcalinizante. Dar, din moment ce organismul are nevoie de un pH echilibrat, vă sfătuim să încercați să consumați o cantitate egală din aceste două grupe de alimente.

Pe cât posibil, evitați mâncărurile care provoacă exces de aciditate, precum cele tip fast food sau intens procesate.

Cum să combateți excesul de aciditate și să vă reglați pH-ul?

Excesul de aciditate eliminat cu bicarbonat de sodiu

În afară de o alimentație corectă, există și factori de mediu care influențează echilibrul pH-ului. De aceea, vă recomandăm să evitați folosirea produselor de curățenie foarte toxice și să vă îndreptați atenția către cele naturale.

Îți recomandăm să citești și:

Cele mai bune 6 alimente alcaline

De asemenea, luați aminte și la următoarele sfaturi pentru a combate excesul de aciditate și a regla pH-ul din organism:

 • Mâncați mai multe legume cu frunze verzi și consumați un smoothie verde pe zi.
 • Adoptați obiceiul de a bea un pahar de apă călduță cu lămâie pe stomacul gol în fiecare zi (acidul citric este foarte bun pentru alcalinizare, deși este tot un acid).
 • Mâncați mai multe fructe și legume, mai ales crude.
 • Evitați consumul de alimente procesate sau prăjite.
 • Evitați alimentele rafinate precum zahărul și făina.
 • Beți mai multă apă, care să fie de calitate, de preferat apă distilată.
 • Încercați să folosiți produse naturale pentru curățenie, precum cele pe bază de bicarbonat de sodiu, lămâie și oțet.
 • Aveți grijă la alegerea produselor cosmetice pentru piele și păr, deoarece pot conține ingrediente chimice și pot fi toxice. Cel mai bine ar fi să utilizați produse naturale pentru păr, unghii, dinți, etc.
 • Consumați mai multe mâncăruri pe bază de legume și includeți porții mici de carne, care, pe cât posibil, să provină de la animale crescute la țară.
 • Adăugați în dietă produse precum germeni de grâu, orz, alge, ardei roșu și spirulină.
 • În fiecare zi, beți un pahar cu apă în care să adăugați o lingură cu bicarbonat de sodiu.

Ce mai așteptați ca să vă schimbați obiceiurile alimentare și stilul de viată, astfel încât să aveți un pH echilibrat? După cum puteți vedea, este foarte ușor să scăpați de excesul de aciditate din organism și să vă reglați pH-ul. Trebuie doar să adoptați un stil de viață sănătos și obiceiuri alimentare care să alcalinizeze organismul.

Ce mai așteptați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.