Cancerul de sân în sarcină: ce trebuie să știți
Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto
Unul dintre evenimentele care aduce bucurie unei femei este maternitatea, dar această situație poate fi umbrită de o boală. Cancerul de sân în sarcină este o realitate devastatoare pentru multe femei.
Cu toate acestea, există posibilitatea de a trata eficient acest neoplasm fără un risc major pentru sarcină. Prin urmare, în majoritatea cazurilor, întreruperea sarcinii nu este justificată.
Cancerul de sân este legat de sarcină atunci când este diagnosticat în această perioadă sau în primul an după naștere.
Se estimează că aproximativ 10% dintre tumorile maligne ale sânilor la femeile sub 40 de ani sunt asociate cu sarcina. Este posibil ca incidența să crească în următorii ani, din cauza concepției la vârste înaintate.
Cancerul de sân în sarcină: prognostic
Diagnosticul de cancer de sân în sarcină este considerat mult mai grav de majoritatea populației. Mai multe studii au încercat să clarifice această teorie, fără a descoperi o diferență semnificativă în ceea ce privește supraviețuirea.
Din acest motiv, în prezent, ipoteza unui prognostic mai rău se bazează mai degrabă pe întârzierea diagnosticului decât pe existența sarcinii. Unii autori afirmă faptul că modificările hormonale tipice sarcinii pot influența dezvoltarea cancerului de sân, dar nu au dovedit această ipoteză.
Sânii trec printr-o serie de modificări în timpul sarcinii, pentru a se pregăti pentru alăptare. Acestea împiedică atât examenul fizic, cât și detectarea masei tumorale cu ajutor metodelor imagistice disponibile.
O examinare amănunțită a sânilor în primul trimestru de sarcină este vitală, deoarece schimbările din această perioadă sunt mai subtile. Acest lucru facilitează detectarea bolii.
Care sunt simptomele?
Principala manifestare fizică este prezența unei mase palpabile și nedureroase la nivelul sânului. Această tumoare poate trece neobservată, deoarece femeile presupun că este o schimbare normală în sarcină.
Dacă masa persistă mai mult de 2 săptămâni, este esențial să mergeți la medic.
Unele femei observă scurgeri din mamelon (teloree), care pot conține sânge (teloragie). Este posibil ca după naștere, copilul să refuze alăptarea, dar această situație este rară.
Diagnosticul cancerului de sân în sarcină
Detectarea precoce este esențială, așa că orice modificare a unuia sau a ambilor sâni trebuie evaluată cu atenție. Glandele mamare sunt greu de explorat din cauza modificărilor tipice sarcinii și este necesar să se recurgă la tehnici imagistice complementare.
Ecografie mamară
Tehnica ideală de evaluare a sânilor în timpul sarcinii este ecografia, deoarece aceasta nu emite radiații ionizante care să compromită dezvoltarea fătului. Ecografia poate fi folosită pe toată durata sarcinii. Evaluarea trebuie să acopere atât sânii, cât și țesutul axilar pentru a exclude o posibilă răspândire la ganglionii limfatici.
Mamografie
Deși nu este metoda preferată din cauza efectelor radiațiilor asupra fătului, utilizarea sa nu este complet contraindicată în sarcină. Ceea ce este important de subliniat este faptul că abdomenul trebuie protejat pentru a minimiza riscurile.
Mamografia în cancerul de sân în sarcină este greu de interpretat din cauza densității crescute a sânilor. Cu toate acestea, tehnica permite compararea sânilor și detectarea microcalcificărilor.
Biopsia leziunii mamare
Diagnosticul definitiv este dat de caracteristicile histologice ale masei tumorale. Pentru aceasta, este necesară prelevarea unei probe prin biopsie.
În prezent, se recomandă aspirația cu ac ghidată de ultrasunete și, în unele cazuri, prelevarea de probe prin incizie. Puncția cu ac fin nu este recomandată din cauza ratei mari de eroare și imposibilității de a efectua studii imunohistochimice pe proba obținută.
Principalele complicații ale acestor proceduri sunt următoarele:
- Fistulizare
- Sângerare
- Infecţie
Dacă apare o leziune suspectă, se recomandă efectuarea imediată a unei biopsii. Biopsia este sigură pe tot parcursul sarcinii.
Citiți mai mult: 3 sugestii ca să faci față cancerului mamar
Alte tehnici de scanare
Imagistica prin rezonanță magnetică este la fel de greu de interpretat ca și mamografia, dar nu emite radiații ionizante. Cu toate acestea, nu este foarte utilă în timpul sarcinii, deoarece utilizarea substanțelor de contrast este dăunătoare.
Medicul poate recomanda RMN-ul în anumite cazuri. Trebuie luate măsuri de precauție, cum ar fi cateterizarea vezicii urinare și hidratarea parenterală, pentru a elimina rapid substanța de contrast.
În ceea ce privește suspiciunea de metastază, se recomandă o ecografie abdominală pentru depistarea leziunilor hepatice. Tomografia frecventă nu este indicată din cauza nivelului ridicat de radiații la care este expus fătul.
Dacă este necesar, se poate solicita o radiografie toracică cu protecție abdominală după primul trimestru de sarcină. În cazul suspiciunii de metastază cerebrală, se poate folosi imagistica prin rezonanță magnetică fără contrast.
Există afecțiuni cu simptome similare?
Aproximativ 80% dintre leziunile mamare din timpul sarcinii sunt benigne.
Este important să clarificăm natura acestor leziuni. Diagnosticul diferențial includ următoarele:
- Chisturi
- Mastită
- Galactocel
- Fibroadenom
- O patologie inflamatorie
Tratamentul cancerului de sân în sarcină
Schema de tratament trebuie recomandată de oncologi cu experiență și depinde în mare măsură de dimensiunea tumorii, stadiul neoplasmului și vârsta gestațională. Întreruperea sarcinii în primele săptămâni de gestație este justificată atunci când întârzierea tratamentului afectează prognosticul matern, dar diverse studii au arătat că păstrarea sarcinii nu modifică semnificativ șansa de supraviețuire.
Intervenția chirurgicală
În stadiile inițiale, chirurgia este tratamentul preferat. Tehnica chirurgicală, conservatoare sau radicală, va depinde de vârsta gestațională și de caracteristicile tumorii.
Abordarea conservatoare nu este recomandată în primul trimestru. La unele paciente, chimioterapia înaintea intervenției chirurgicale este necesară pentru a îmbunătăți rezultatul.
Chimioterapia
Chimioterapia nu este recomandată înainte de a 10-a săptămână de gestație din cauza riscului de malformații la făt.
Unii autori recomandă începerea chimioterapiei după săptămâna 14. Amânarea tratamentului atunci când diagnosticul este pus la începutul sarcinii agravează prognosticul matern.
Este important de subliniat faptul că chimioterapia trebuie oprită cu 3 săptămâni înainte de naștere pentru a evita dezvoltarea neutropeniei și a altor tulburări hematologice, atât la nou-născut, cât și la mamă. După naștere, se recomandă oprirea alăptării.
Terapii contraindicate
Radioterapia este contraindicată pe toată durata sarcinii și trebuie amânată până după naștere. Unii autori recomandă operația cezariană segmentară pentru a garanta viabilitatea fătului și a începe schema cât mai curând posibil. Terapia hormonală și utilizarea medicamentelor biologice sunt contraindicate.
Recomandăm: Sfaturi pentru prevenirea și detectarea chisturilor mamare
Solicitați sfatul medicului
Managementul cancerului de sân în timpul sarcinii necesită o echipă multidisciplinară. Deoarece este rar, este necesară îndrumarea pacientei către centre specializate care oferă atât informațiile, cât și sprijinul de care are nevoie.
Deciziile pacientei și ale familiei acesteia trebuie întotdeauna respectate. Principalul lucru este depistarea precoce a leziunilor maligne, deoarece acest lucru îmbunătățește prognosticul.
De multe ori, diagnosticul acestui neoplasm apare cu întârziere. Din acest motiv, se recomandă examinarea de rutină a sânilor în cadrul controalelor prenatale (din primul trimestru de sarcină) și autoexaminarea acasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
- Torres, F.; Prada, N.; Cáncer de Mama Durante el Embarazo; Revista Colombiana de Cirugía; 26: 285 – 292; 2011.
- García, M.; López, G.; Pina, L.; Lizarraga, S.; Cáncer de Mama Durante el Embarazo; Revista de Medicina de la Universidad de Navarra; 52 (1): 18 – 24; 2008.
- Rivas, O.; Uribe, A.; Celis, M.; Schneider, E.; Cáncer de Mama y Embarazo; II Jornada Chilena de Consenso en Cáncer de Mama; Revista Chilena de Ginecología y Obstetricia: 61 – 70; 2001.
- Salas, E.; Mejía, J.; Leyva, J.; Rosas, V.; Salas, R.; Macías, C.; García, J.; Cantón, J.; Cáncer de Mama Asociado a Embarazo; Gaceta de Oncología Mexicana; 19 (2): 63 – 69; 2020.
- Arteaga, A.; Vázquez, G.; Sepúlveda, C.; Rocha, L.; Reyes, E.; Resultados Perinatales en la Mujer Joven con Cáncer de Mama y Embarazo; Gaceta Médica de México; 157: 431 – 436; 2021.
- González, M; Cáncer de Mama Asociado a la Gestación: Diagnóstico y Tratamiento; Trabajo de Fin de Grado; Universidad Católica de Valencia; Facultad de Medicina y Odontología; 2021.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.